Tuintips

Als een nieuwe snijbloem binnen een jaar de top tien haalt, mag gerust van een stormachtige carrière worden gesproken. Alstroemeria Nadya haalde die prestatie net niet, maar is wel dé getipte kanshebber voor een toppositie. De vlotte verkoop van Alstroemeria Nadya is vooral te danken aan de intens rode bloemblaadjes, waarvan de binnenste twee extra opvallen dankzij een wit befje en de verticale zwarte streepjes die Alstroemeria nou eenmaal eigen zijn. ‘Nadya’ is overigens een Slavische naam voor ‘hoop’, waarmee de veredelaar vermoedelijk mikt op de Oost-Europese markt.

Naaste de intens rode kleur verrast Nadya met lange stevige stelen, donkergroen blad en compacte bloemen die hun kleur lang behouden. Het vaasleven van minimaal 12 dagen maakt ook indruk. Een knap staaltje veredeling dus, die in de laatste verkiezing van de FloraHolland Award werd beloond met een nominatie voor de beste snijbloemintroductie. Terecht, gezien de verkoopcijfers. Sinds haar introductie in augustus 2008 zijn er al ruim 2,6 miljoen stelen van verkocht, goed voor een elfde plaats in de Alstroemeria hitlijst. Alstroemeria Nadya (vbn-productcode 103132) is jaarrond verkrijgbaar op FloraHolland in een lengte van 60 tot 80 centimeter.

Familie

Alstroemeria behoort tot de familie van de Alstroemeriaceae.

Soorten

Er zijn grootbloemige en kleinbloemige Alstroemeria’s. Het assortiment bestaat vooral uit grootbloemige soorten. Hoewel niet als aparte groep genoemd, zijn er ook Alstresia-soorten. Deze hebben een afwijkende bloemvorm.

Alstroemeria is jaarrond leverbaar. Het Nederlandse aanbod in de wintermaanden is relatief gering en wordt dan aangevuld met import. Dankzij de toepassing van assimilatiebelichting, grondkoeling en nieuwe cultivars is de teelt beter gespreid en de winterkwaliteit verbeterd. Stevige stelen en donkerder blad zijn hiervan de kenmerken. Voordelen van de Nederlandse Alstroemeria’s zijn de vernieuwing en de jaarrond beschikbaarheid. Met name de presentatie van de tak speelt voor de handel een grote rol. Voor de kwekers zijn naast de productie en kleur ook belangrijk: (vrijwel) geen behoefte aan grondkoeling, knoppresentatie, steelstevigheid en bladkwaliteit.

 

Verzorgingstips bij de consument:

· Laat de bloemen in de verpakking eerst goed volzuigen met water.
· Gebruik een schone vaas en schoon water: voeg snijbloemenvoedsel aan het water toe.
· Laat geen blad in het water hangen en snij een stukje van stelen af.
· Verwijder uitgebloeide bloemen en vul het vaaswater regelmatig aan met een oplossing van snijbloemenvoedsel.
· Alstroemeria kan zeer lang bloeien; met behulp van snijbloemenvoedsel komen ook de kleinste knopjes tot bloei.

Verklaring van de naam

Het geslacht Alstroemeria aurantiaca is genoemd naar de Zweedse rechtsgeleerde Clas Alstroemer (1736-1794). Hij was een leerling van Linnaeus. Clas Alstroemer deed veel voor landbouw en veeteelt; daarnaast reisde hij als onderzoeker naar Zuid-Amerika (o.a. Chili en Peru) waar hij in 1753 zaden van Alstroemeria pelgrima naar Linnaeus stuurde.

Het plantje groeide in Chili op grote hoogte onder bijzonder lichte omstandigheden, met zeker twaalf uur vol daglicht. De kennis van de oorsprong is tot op de dag van vandaag niet zonder betekenis. Aurantium is de Latijnse naam voor sinaasappel; in dit geval duidt het woord op de kleur van de bloem. In Nederland wordt Alstroemeria ook wel Incalelie genoemd.

Bron: Bloemenbureau Holland