Bomen en hagen

In het voorjaar kunnen geurende struiken en bomen uw tuin tot een lusthof maken. Dat is niet alleen mooi voor het oog, uw neus wil immers ook wat. Er zijn talrijke heesters die in de warmer wordende zon een heerlijke zoete geur verspreiden. Vooral bij een zithoek in de luwte zorgen deze struiken voor een aangenaam vertoeven. Een heel geschikte plant hiervoor is de Viburnum opulus ‘Roseum’. Deze is redelijk winterhard en bloeit van mei tot juli. Vanwege de vorm van de bloemtrossen is ‘Roseum’ vooral bekend onder de naam Sneeuwbal.


Van de Viburnum bestaat een groot aantal soorten en variëteiten. Er zijn zowel lage als hoge heesters, waarvan sommige wintergroen zijn. De meeste variëteiten hebben roze bloemknoppen. De bloemen verkleuren naar wit als ze zich openen en verspreiden een heerlijke zoete geur. De Viburnum-familie is verwant aan de Kamperfoelie, wat waarschijnlijk al meer over de geur van de bloemen verraadt.

Viburnum opulus ‘Roseum’ is een van de bekendste en misschien wel de mooiste cultivar van allemaal. Deze struik kan zo’n 3 tot 4 m hoog worden en bloeit heel lang en uitbundig. Hoewel je dat niet zou verwachten, komt dat doorbloeien doordat de bloemen van de ‘Roseum’ steriel zijn. Er wordt geen energie gestoken in de ontwikkeling van zaden, maar de bloei gaat vrolijk verder.
Standplaats

De Viburnum opulus stelt weinig eisen aan zijn standplaats. De plant groeit over het algemeen goed in elke goed bemeste tuingrond. Ook maakt het niet uit of hij in de volle zon of in halfschaduw staat, als hij maar geen ochtendzon krijgt. De sneeuwbal heeft wel een duidelijke voorkeur voor een wat vochtige standplaats. Op droge plaatsen heeft de plant namelijk veel last van bladluizen.

Jaarlijks uitdunnen van deze Viburnum is niet nodig, hooguit kunt u in het voorjaar dode takken uit de plant knippen. Als de bloemdracht in de loop van de jaren wat tegenvalt, dan heeft de struik mogelijk een tekort aan voedingsstoffen. Om dit te verhelpen kunt u het beste in het voorjaar een laag compost of een beetje droge koemest op de grond aan brengen. Droge koemest is in korrelvorm in plastic zakken te koop bij uw tuinspecialist.

Afkomst

Zoals al aangegeven is Viburnum ‘Roseum’ steriel. De cultivar vormt geen vruchtjes en kan daardoor niet uit zaad opgekweekt worden. Om de struik te vermeerderen snijdt de kweker stekken van de plant en laat deze wortelen in vochtige compost. Een andere vermeerderingsmethode is door afleggen. Daarvoor worden takken van de Sneeuwbal naar de grond gebogen en wordt er een steen op gelegd. Na verloop van tijd vormt een tak uit zichzelf worteltjes op het laagste punt. De tak wordt dan afgeknipt en de kweker heeft weer een nieuwe plant.

Soorten

Behalve de ‘Roseum’ bestaan er nog heel veel andere interessante Viburnum-soorten. Ze zijn allemaal geurend, maar vooral die met een ronde bol verspreiden een heerlijke, heel chique geur:

  • Viburnum x bodnantense vormt een struik van 2,5 m hoog en laat in de herfst zijn blad vallen. De struik heeft dieproze bloemknoppen die lichter van kleur worden als de bloemen zich openen. Deze bloemen verschijnen al vanaf oktober, maar de hoofdbloei vindt plaats in februari en maart.
  • Viburnum x burkwoodii wordt 2 m hoog en is half-groenblijvend. De glanzende donkergroene bladeren van deze soort kleuren in de herfst gelig tot oranjerood. De roze bloemen verschijnen in maart in bolle schermen en geuren sterk.

  • Een andere heerlijk geurende variëteit is Viburnum carlesii. Deze uit Korea afkomstige soort is heel geschikt voor kleinere tuinen omdat de struik niet hoger wordt dan anderhalve meter. De bolle bloemschermen zijn eerst roze getint, maar worden daarna wit.

  • Viburnum davidii is een dwergheester, die maar 50 cm hoog wordt. De plant is groenblijvend, maar moet in de winter wel beschermd worden tegen al te felle kou. De lichtroze bloemen verschijnen in mei en juni in brede schermvormige trossen.

De Viburnum-familie is in elk geval heel veelzijdig en in alle maanden van het jaar een aanwinst is voor uw tuin.

Bron Geert Devriese voor Vlam 1999, bewerking RVO voorjaar 2010