Bloemen en planten

Er bereiken me steeds meer vragen over de op handen zijnde bloei van Fargesia nitida en zijn directe verwanten. En het is nu weer zover, er staat weer een hele generatie bamboe aan de poort om te verdwijnen. De mystiek die bloei heet en normaal voor pracht en praal zou moeten staan, staat nu garant voor heel wat anders.


Fargesia nitida en zijn varianten zijn begonnen of beginnen nog te bloeien. Zelf kreeg ik er ook reeds mee te maken, zie editie 88 september 2004, toen de Fargesia ´Kranich´ die eigenlijk te boek stond als veel belovend, ineens vol overgave zijn bloemen begon te tonen. Reeds eerder produceerde mijn Fargesia nitida heel sporadisch een bloem aartje. Het luide een voor ons bamboe liefhebbers twee strijdige periode in. Van de ene kant is het afzien als je veel planten ziet verpieteren en er weer gaten vallen in de eens zo mooie tuin, maar van de andere kant weet je uit ervaring dat er uit de zaailingen schitterende nieuwe planten zullen voort komen met een voor zich ieder unieke eigenschap.

Het echte probleem zit hem in heel wat anders. Namelijk dat jullie, of moet ik u zeggen, als klant vaak de klos bent. De niets vermoedende aspirant bamboefiel ziet ineens prachtige bamboe in de aanbieding staan met het predikaat ´niet woekerend´, bij het tuincentrum op de hoek, even ter verduidelijking, niet alle tuincentrums zijn sjacheraars. Als je pech hebt wil men van de ´probleem´ planten af die duur werden ingekocht en met een beetje pech de GFT bak in verdwijnen, beter bij hun als bij jullie zal ik maar zeggen.
Ik zie jullie al denken: ´Hoe moeten wij dat als leek in vredesnaam weten?!?´
Antwoord: Geen idee…haha.

Neen alle gekheid op een stokje, ga naar de vertrouwde bamboe kweker vraag advies, neem de tijd enz. Er zijn prachtige alternatieven, ook niet woekerende soorten, voor zon en schaduw. Ook vanavond had ik weer bamboe liefhebbers op bezoek uit Maastricht, ze hadden nooit kunnen dromen dat er zoveel mooie niet woekerende soorten bestaan. Als ik het nog eens had moeten doen had ik mijn hele tuin ingericht met niet woekerende soorten.

Maar de grote dikhalmige Phyllostachys soorten zou ik toch niet kunnen missen. Een van mijn nieuwste aanwinsten is Phyllostachys vivax ´Huanwenzhu inversa´ met een gele halm en groene platte kant.

De normale Huanwenzhu (afbeelding links) is groen met gele platte kant. Ik kocht hem geheel toevallig bij een kweker die er zelf ook geen erg in had, eenmaal thuis en daags erna bij daglicht zag ik de mutatie die men inversa noemt. Deze soort word 8 tot 10 meter hoog, is nu al 3 meter, met halmen die tot 7 cm doorsnee kunnen worden. Een plaatje en een aanrader dus.