Bloemen en planten

Tijdens deze wintertijd hebben we tijd om na te denken over het komende seizoen. Ik heb nog steeds een moeilijke droge hoek die ik moeilijk op kleur krijg. Waarom eens niet op zoek gaan naar bijvoorbeeld droogtetolerante bloembollen. Bestaan die wel? Wanneer de bodem te sterk uitdroogt, kwijnen de planten weg door tekort aan voedingsstoffen en vocht. Op langere termijn verdwijnen die planten er gewoon en zit je met een kaal stuk. De volgende bloembollen in dit artikel zijn met name bijzonder droogte resistent en kunnen vaak op zulke plekken toch overleven.

De meest geschikte bloembollen zijn oorspronkelijk afkomstig uit droge regio´s zoals Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en Iran, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn met de droge zomers in ons gebied. In jaren van de normale regenval, kunnen de bollen er bloeien zonder ze extra te gieten. Wanneer je ze toch van een beetje extra vocht voorziet bloeien ze langer en met grotere bloemen en zullen ze zich vermeerderen als gek. In een zeer droog jaar, zullen deze bollen hoogstwaarschijnlijk wel gewoon overleven. Om mooie, bloeiende resultaten te bekomen zal het toch noodzakelijk zijn om op die droge momenten ze van extra water te voorzien. Bloembollen geplant in potten kunnen je erg gemakkelijk drenken.

De eerste bloembollen bloeien reeds begin januari, de meeste soorten bloeien tussen maart en juni. De bloei duurt meestal twee tot vier weken. Plant de bollen in mooie groepen en vul ermee leemten tussen de nu nog ondergronds levende vaste planten mee op. Om een massaal bloei-effect te bekomen plant je minstens 10 bollen in groepen bij elkaar, zowel in de volle grond als in potten of kuipen. Tijdens de winterperiode zet je de bollen in potten en kuipen best op een vorstvrije plek.

Plantafstanden

Plant kleine bollen 2 tot 3 centimeter diep. Grotere bollen zoals de Peruaanse
Scilla en Watsonia worden zo´n 4 tot 5 cm diep en 6 centimeter uit elkaar geplant. Plant bollen in containers net onder bodemoppervlak zodat je ze bijna kan aanraken. Om de afwatering te verbeteren, kun je grind, kiezel of argex toevoegen zodat het potsubstraat niet drassig blijft en de bollen zullen rotten.
Voor een mooie, goede bloei kun je de bodem best tijdig vochtig houden. Knip van tijd tot tijd de afgestorven bloemen uit en verwijderd het beschadigde of dode loof. Wanneer de bladeren volledig verdroogd zijn, snijd of trek je ze tot aan de grond af. Bollen in potten zet je op een droge, schaduwrijke plaats.

Droogte resistente bollen

Amaryllis belladonna heeft 5-7 trechtervormige roze bloemen die zonder blad verschijnen. Gebruik haar als kuipplant of graaf haar in bij een zonnige zuidmuur waar ze mooi zijn te combineren met Allium aflatunense, Ornithogalum arabicum, Nerine en herfstkrokussen. Ook geschikt voor een schitterend tafereel aan de voet van roze klimrozen tussen Nepeta of Ceratostigma die voor winterbedekking zorgen. In de nazomer wat bemesting met beendermeel geven.

Babiana Kew Hybrids heeft geurende bleekblauwe, violette en karmijnrode krokusachtige bloempjes in een toortsje, 4-5 per steel, een lief gekleurd mengsel. Het smalle blad heeft trilhaartjes. Plant op een zonnige plaats, 5-7 cm diep en leg er ´s winters een flagstone op tegen de vorst. In potten droog overwinteren.

Gladiolus tristis heeft geurende bloemen die zacht geel zijn met markeringen met een vleugje lavendel. Kleinblijvende gladiool die zich zeer snel vermeerderd. Komt ook voor wit, geel, rood, roze, roos en paars.

Homeria flaccida heeft wijdopenstaande klokvormige bloempjes in een aparte zalmoranje kleur met maïsgele meeldraden. Als ze ´s winters droog staan lukt het meestal wel om ze buiten over te houden. Een normaal winterdekje geleend van de omringende vaste planten volstaat.

Homeria ochroleuca heeft wijdopen opstaande klokvormige bloempjes die vanillegeel zijn met soms een oranje hart. Smal blad. Eén bol bloeit met verschillende takjes tussen juli-september. Homerias staan erg leuk bij sommige kleuren van de ouderwetse sierbrandnetel Coleus blumei.

Ixia maculata is de meest geteelde soort met dunne, tot 45 cm hoge stengels en wordt maar ongeveer 5 cm breed. De 5 cm grote bloemen drommen samen aan de top. Ze hebben een bruin of zwart hart en oranje tot gele kroonbladen, soms met een rozig rode onderzijde. Er zijn ook nog tuinvormen met witte, gele, roze, oranje en rode bloemen.

Ixia paniculata heeft slanke stengels. Dit bolgewas groeit zo´n 25 cm brede en zo´n 60 cm hoog. Ze zijn bekroond met aren van roomwitte, soms wat rozegetinte, of lichtgele bloemen met een paarszwarte vlek op de basis. Aan de buitenzijde zijn ze vaak wat roze of rood. De 5 cm grote, stervormige bloemen hebben een buisvormige basis en bloeien van eind voorjaar tot begin zomer.

Bij ons zijn deze niet-winterharde bolgewassen ook te houden in kuipen en potten die vorstvrij moeten kunnen overwinteren. Alleszins moeten de bollen in de winter binnengehaald worden om te overleven. Plant de bollen begin voorjaar uit in potten of beschermd buiten in goed doorlatende grond. Door bij het planten wat beendermeel door de grond te mengen verzekert u in de nazomer zich van een rijke bloei. Ze staan bij ons het liefst in de volle zon. In het voorjaar ruim water geven, maar na de bloei laten uitdrogen

Oxalis depressa is een winterharde klaverzuring uit Zuid Afrika die 5-10 cm hoog is. Alleen al het pistachegroene blad is de moeite waard, ´s zomers wordt het bedekt met een massa kleine felroze platte bloemen die een zachtgele basis hebben. Ondanks zijn tere kleuren is dit een trouw terugkerend klavertje, zelfs op droge grond. Mooi in halfdroge schaduw onder struiken en in troggen.

Oxalis lasiandra heeft helder violetroze bloemtrosjes op slanke steeltjes. Het vingervormige blad is duidelijk anders dan bij de bekende klavers. Bloeit de hele zomer en is normaal winterhard.

Oxalis rubra is afkomstig uit Brazilië. De bloei is van juni tot december. De warmroze bloemen kleuren mooi bij het ronde licht behaarde grijsgroene klavertje-drie-blad. Eén knol vult een hele pot.

Oxalis speciosa ´Pink´ is een forse, sterk groeiende plant. Kan lichte vorst verdragen. Zonnige standplaats. Verlangt een doorlatende grond met ph 6. Niet te nat zetten.

Oxalis tetraphylla ´Iron Cross´ is een steenrood bloeiende geluksklaver met grote chocoladebruine vlek in het hart van het klaverblad. Decoratief in de rode border, in potten maar ook in de hanging baskets.

Sparaxis, zigeunerbloempje, harlekijnbloempje is soortgelijk in vorm als freesias, de bloemen zijn een mengsel van koraal, vermiljoen, rood, bordeaux en heeft patronen met gele en diep wijnkleurige markeringen.

Streptanthera is een laagblijvend bodembedekkend bolgewas met kleine koraal- of oranjekleurige bloemen met een contrasteerend centrum.

Tulipa clusiana bloeit ´s Avonds met kleine stervormige bloemen die roze worden met een bordeaux-kleurig centrum.

Bron: Sunset Publishing Corp 1988 &  Gale Group 2004 –
Vertaling, fotomateriaal en bewerking Rudi Van Overloop