Een goede potnarcis moet niet alleen mooi, maar ook robuust zijn. Want het onberekenbare lenteweer kan soms behoorlijk onstuimig zijn. De tweekleurige trompetnarcis ´Attraction´ biedt zowel schoonheid als kracht.
Het assortiment grootbloemige potnarcissen bestaat voornamelijk uit snijrassen met fraaie lange stelen. Het gevolg is wel dat de stelen soms bezwijken, als de narcis eenmaal in volle bloei staat. Maar Narcissus ´Attraction´ is een echt potartikel: de plant groeit gedrongen, heeft stevige stelen en ´harde´ bladeren. Daardoor kan de narcis zowel binnen als buiten worden gezet, zonder kans op windschade. Ook een graadje vorst is totaal geen probleem.
Een robuuste narcis dus, die ´Attraction´, zonder aan schoonheid in te boeten. Integendeel!
Want het succes van de in 2005 gelanceerde potnarcis is vooral te danken aan de fraaie tweekleurige bloem, die een doorsnee van 10 cm kan bereiken. De aantrekkingskracht van ´Attraction´ wordt verder verhoogd door de prettige geur. De bloeitijd bedraagt maximaal drie weken. Als de stelen nog moeten uitgroeien is de houdbaarheid uiteraard langer! Narcissus ´Attraction´ wordt verhandeld in een 13 cm pot (4 bollen) en 16 cm schaal (5 bollen). De hoogte bij aanvoer bedraagt circa 35 cm. De potnarcis wordt verhandeld van januari tot en met maart op de vestigingen Naaldwijk en Aalsmeer van FloraHolland. Er worden dit seizoen 60.000 stuks verwacht.
Familie
De Narcissus is familie van de Amaryllidaceae.
Soorten
Er wordt onderscheid gemaakt tussen trompet-, grootkronige-, dubbele- en tazetta-achtige soorten en kleinbloemige of trosnarcissen. Het grootste deel van het aanbod Narcissus wordt op naam verhandeld. De bekendste cultivar is ´Tète a Tète´. Daarnaast bestaat er nog een rijk assortiment aan andere soorten. Narcissus wordt ook veel verkocht met toegevoegde waarde.
Verzorgingstips
· Zet de pot niet te donker, want dan groeien de stelen naar het licht toe en worden ze erg lan g. Ze worden dan topzwaar, waardoor de kans op steelbreuk toeneemt.
· Geef regelmatig water. De plant verdampt veel water. Voeding is niet nodig, dat zit al in de bol opgeslagen.
· Naarmate de standplaats koeler is, gaat de potnarcis langer mee.
· Na de bloei kunnen de bollen bewaard worden en in de herfst in de tuin worden geplant.
Verklaring van de naam
Een Griekse mythe vertelt dat de naam narcis is afgeleid van de jongeling Narcissus, die verliefd werd op zichzelf. De ijdele jongen bekeek zichzelf elke dag urenlang in het water. De wraakgodin Nemesis veranderde hem daarom in een bloem.
Symboliek
Zelfzuchtig, ijdel, koel, bescheiden, dienend. De bloem is door dichters in alle toonaarden bezongen.
In Oosterse landen is de narcis het symbool voor droevige liefde. Geliefden die van elkaar zijn gescheiden, sturen elkaar als blijk van hun niet aflatende liefde een narcis. In het Arabisch betekent het woord narcis ´dienaar´. Grappig en ook zeer treffend als je kijkt naar de houding van de bloem. De bloemstengel is recht en de bloem iets gebogen. Net als een slaaf die met iets gebogen hoofd voor zijn meester staat.
Staat in de Oosterse beschaving de narcis voor bescheidenheid, in de Westerse cultuur is deze bloem het symbool van de blinde liefde voor de eigen persoon. Wie kent niet de geschiedenis van Narcissus, de jonge schoneling, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld en maar in het water bleef kijken. De nimfen, die hij geen blik waardig gunde, vervloekten hem. Narcissus werd op het laatst wanhopig van dat staren naar zichzelf en vroeg aan de goden hem te doden. Die goden wilden dat niet en veranderen hem in een narcis. Je kunt je bij dit verhaal afvragen wat er eerder was: de narcis of het verhaal van Narcissus. In een oude Franse encyclopedie staat het antwoord. Ovidius heeft zijn held gemodelleerd naar de bloem, die hij zo vaak met gebogen kopjes langs de oevers van beekjes en stroompjes had zien staan.
Symbool van de plant op het kerkhof: de narcis waarmee de Griekse dodengod Hades zijn nicht en gedwongen bruid bedwelmde, werd in de Oudheid op graven geplant als herinnering aan de verlammende werking van de dodenslaap.
Bekend van de speciale dag(en)
De narcis is bij uitstek geschikt voor Pasen. Maar dit product is natuurlijk de hele lente prima te gebruiken.
Bron: Bloemenbureau Holland