Ziekte en plagen

Hallo, op de takken van de vijgenboom zitten een soort schubben. Als je die openkrabt komt er een soort wit poeder uit. Het zit op alle takken en zelfs op de stam. Wat is dit en wat moet ik doen?
Foto ingezonden door Martine Deboosere.

Het betreft hier schade van Coccus dopluizen (platte dopluizen)

Omschrijving

Deze plaag van Coccus dopluizen kan ernstige afmetingen aannemen met kale en verdorde plekken in de planten. Zowel op de schors als aan de onderzijde van bladeren zijn kleine, platte, ovale bruine dopjes te merken van 3-4 cm lang. De larven zijn bruingeel gekleurd. Dopluizen kunnen zich in enorme aantallen ontwikkelen waardoor de planten sterk in hun groei worden geremd. Ze zitten meestal in groepen bij elkaar. Bijkomend probleem is de vorming van honingdauw en roetdauw die een zwarte laag vormen bovenop het blad.

Veel kamer- en kasplanten staan op hun verlanglijstje: Ficus, Laurus, Schefflera, Citrus, Hedera en varens.
In de tuin Taxus baccata, Chamaecyparis, Picea, Pinus, Ilex,…

Bestrijding

Moeilijk te bestrijden:

– ecologisch door dopluizen af te wrijven met een met vochtig doekje of te spuiten met een mengsel van zachte zeep met spiritus. Minstens 3 maal behandelen met tussenpozen van 2 weken.

– in kassen is biologische bestrijding mogelijk met sluipwespen en lieveheersbeestjes

– in kassen en in de kamer: planten minder warm zetten

– chemisch bestrijden als groeiremming een ernstig of economisch probleem vormt met middelen op basis van paraffineolie of een insecticide. Minstens 3 maal behandelen met tussenpozen van 2 weken.