Meer en meer wordt ongecomposteerde fijne houtschorscompost in onze tuinen gebruikt. Onderzoekingen en praktische ervaringen hebben het belang van dit product aangetoond. Wie een tuin heeft moet hem ook onderhouden. Het voornaamste onderhoud bestaat uit grasmaaien en onkruidbestrijding.
Vooral dit laatste is voor velen een groot probleem. Schors wordt gebruikt als afdekmateriaal tussen heesters en planten. Door de omzetting van de boomschors komen warmte en zuren vrij die de onkruidzaden doden. Daardoor zijn we minstens een jaar lang- vrij van zorgen.
De voordelen van het gebruik van houtschors in de tuin
- De chemische onkruidbestrijding (sproeiproducten) worden meer en meer als ongewenst ervaren. Ze oefenen hoe dan ook een nadelige invloed uit op de algehele ontwikkeling van onze planten. Sommige gevoelige soorten kwijnen zelfs volledig weg.
- Door een bedekking met schors behoudt de grond beter zijn vocht en droogt dus ook minder snel uit.
- We krijgen in onze grond een verhoogde biologische activiteit waardoor de planten beter zullen gedijen.
- Omdat we minder in de grond moeten hakken e.d.m. is er geen structuurbederf van de bodem.
- De schors gaat langzaam verteren, dus een langdurige voedingswerking.
- Het is onkruiddodend door de temperaturen die ontstaan bij de omzetting. De bodem in het voorjaar zal sneller opwarmen wat dan weer ten goede komt aan de planten.
- Door de natuurlijke kleur verkrijgen we mooie natuurlijke kleurschakeringen in de tuin.
- Verteerde schors is zuivere humus, vergelijkbaar met turf, met dezelfde voordelige eigenschappen. Houtschors bevat voedingsstoffen en turf niet!
- Houtschorscompost is gemakkelijk open te spreiden.
- Het bevat vele minerale voedingsstoffen die na 5 á 6 maanden vrijkomen. Daarom moet schors best toegepast worden in januari-februari, zodat de voedingselementen vrij komen in de maanden juni-juli, dus het groeiseizoen. Velen maken hierin fouten.
Voor de vertering van de schors wordt in de beginperiode veel stikstof aan de bodem onttrokken waardoor stikstofgebreksverschijnselen kunnen voorkomen. Dien dan een extra N-bemesting toe. Dit is een van de redenen waarom boomschors best in de maanden januari-februari wordt aangebracht. De stikstof wordt echter het jaar nadien weer teruggegeven waardoor je het 2e groeiseizoen dus de N-bemesting terug kan verminderen.