Tuinonderhoud

Met een tuinhuisje kan je op een mooie zomeravond én in het hart van de winter extra genieten van het buitenleven. Een blokhutje of stenen bungalowtje is een heerlijke toevoeging aan je tuin – maar het staat ook behoorlijk bloot aan weer en wind. Vocht, felle zon, vorst, schimmels en insecten kunnen het huisje en het interieur daarvan aantasten, en snel voor een vieze, aftandse uitstraling zorgen. Hoe richt je je buitenhuisje zo in dat het onderhoudsarm wordt en een langere levensduur krijgt?

Denk in strakke lijnen
Elke hoek, kier en uitsparing is een plek die de onderhoudsbehoefte van je huisje kan vergroten. Daar ontstaan kieren door vocht, zetten schimmels en zaailingen zich vast, en komen beestjes naar binnen. Je doet er daarom goed aan om je huisje strak te stuccen of te beplaten. Vul de kieren op met kit of muurvuller, en probeer niet al te veel details in je vloer of plafond te creëren. Dat houdt je huisje intact én maakt het schoonmaken ervan eenvoudiger. En voor de decorstukken die je gaat gebruiken geldt: hoe groter en grilliger die zijn, hoe meer moeite het kost om de boel vrij te houden van stof en spinnenwebben.

Kies voor kunststof
Dat klinkt niet aantrekkelijk, want een tuinhuis komt juist in een natuurlijke omgeving te staan. Het probleem is dat natuurlijke materialen zoals hout aangetast kunnen worden door alle invloeden van buiten. Kunststof is veel beter bestand tegen water, dieren en schimmels. En veel interieurelementen, zoals muur panelen en vloeren van PVC, zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een hout- of steenlook die bijna niet van echt te onderscheiden is! Wil je toch die leuke houten jaloezieën of andere materialen gebruiken? Werk ze dan af met een hoogwaardige beits speciaal voor tuinartikelen.

Beheer het groen
Natuurlijk wil je niet dat je kersverse tuinhuisje overwoekerd wordt door hoog onkruid en brutale struiken. Daarom kan je het beste een rand rondom het gebouwtje betegelen of voorzien van een dikke laag mooie siergrind, waar geen kruiden of uitlopers in kunnen wortelen. Boompjes en bloemplanten zet je het beste in mooie sierpotten tegen de muren. En in de vensterbanken kan je planten plaatsen die niet gaan woekeren en weinig onderhoud vereisen, zoals cactussen en vetplanten.

Controleer het klimaat
Een te hoge binnentemperatuur zorgt er niet alleen voor dat het in je tuinhuis niet uit te houden is in de zomer. Het kan er ook voor zorgen dat je planten dood gaan, dat hout uitzet en verkruimelt en dat schimmels en algen enthousiast gaan groeien. En een te hoge vochtigheidsgraad kan de oorzaak zijn voor rotting, vochtproblemen en zwammen. Strenge vorst zorgt weer voor zijn eigen problemen.  Het binnenklimaat van je tuinhuis kan je op verschillende manieren beheren: door de ramen open te zetten en door een kleine verwarming te installeren. Een airco of een ventilator zorgt voor circulatie van frisse lucht, en een vochtvanger kan overtollig vocht uit de binnenlucht verwijderen.