Bij de bamboeliefhebbers is Phyllostachys ongetwijfeld het meest populaire geslacht
van winterharde bamboes. Wij vinden hier middelhoge soorten van 4 m, tot giganten van 10 m, in ons klimaat althans. Het geslacht omvat een 70-tal soorten, met heel wat varianten binnen de soorten. De meeste soorten en vormen zijn winterhard. Sommige soorten weerstaan zelfs aan temperaturen tot -30°C.
Het fascinerende aan deze bamboes is de grote variatie in de stengels:
De stengels van de verschillende soorten vertonen alle mogelijke schakeringen van groen, of zij vertonen speciale strepen, of onregelmatige internodiën, of een combinatie. De internodiën van Phyllostachys zijn over de gehele lengte gegroefd (sulcus) en de vertakking op de nodiën bestaat bijna altijd uit 2, soms uit 3 zijtakken. Hieraan kan je Phyllostachys altijd herkennen.
De kleuren van stengel en sulcus kunnen verschillen:
- Phyllostachys bambusoides ´Castillonis´ een gele stengel met groene groeven
- Phyllostachys bambusoides ´Castillonis-inversa´ een groene stengel met gele groef.
Kleurverschillen blijven niet enkel beperkt tot de sulcus, maar kunnen ook strepen zijn op de gehele halm. Tot Phyllostachys behoort ook de zwarte bamboe, Phyllostachys nigra, waarvan de jonge en nieuwe scheuten groen zijn, maar in het tweede jaar verkleuren zij zwart. Een groen bladerdek gedragen door glanzend zwarte stengels, is bijzonder mooi. Bovendien vinden wij bij de soort nigra ook groene vormen zoals bij ´Henonis´ en groene stengels met zwarte vlekken bij ´Boryana´ en zelfs bruine stengels met zwarte groef bij ´Megurochiku´ (foto hieronder).
Phyllostachys aurea is een soort waarvan de onderste internodiën onregelmatig zijn gevormd. De jonge halmen van de soort verkleuren goudgeel bij voldoende zonlicht. Uiteraard vinden wij ook hier een hele waaier aan vormen en variëteiten. Zo heeft de variëteit ´Albovariegata´ bonte bladeren en verkleuren de stengels van Phyllostachys aurea ´Holochrysa´ oranjerood. Phyllostachys aurea ´Koi´-stengels verkleuren ook oranje-roze rood, maar de groef, de sulcus, blijft groen. Alle aurea´s zijn bovendien zeer goed bestand tegen droge omstandigheden.
Phyllostachys edulis (synoniem Phyllostachys pubescens vanwege de behaarde stengel) is de belangrijkste bamboe in China. Mosa, zoals deze soort daar wordt genoemd, kent heel wat kleur- en vormvarianten. ´Nabeshimana´ is een variëteit met gele strepen op een groene halm terwijl ´Bicolor´ een gele halm met groene strepen heeft. Phyllostachys edulis ´Kikku Chiku´ (foto onderaan) is een vorm met verdikte internodiën onderaan sommige stengels. In tegenstelling tot Phyllostachys aurea zijn de internodiën regelmatig in hun vervorming en zij bezitten in China en Japan een zeer grote sierwaarde.
Meer info over deze bamboesoorten kun je terugvinden in de TK-Plantengids op