Bloemen en planten

Het snoeien van Calluna of zomerheide gebeurt in de natuur door het grazen van de schapen of door maaien als de planten wat lang en kaal worden. In onze tuinen, met de gekweekte vormen, verdient het aanbeveling om ze indien ze wat lang en kaal worden, in het voorjaar terug te snijden en op deze wijze de groei te stimuleren, en ieder jaar na de bloei de uitgebloeide stengels weg te knippen. Snoeit u te ver terug, dan loopt de heide vaak nog moeilijk uit.

Wanneer je je zomerheide ongesnoeid laat, worden je planten al vlug lelijk en wild. De planten groeien hoogop en vallen open. Je kan dit heel makkelijk voorkomen door jaarlijks te snoeien. Dit snoeien doe je best onmiddellijk na de bloei.

 

Snoeien kan met een heggenschaar, heb je een groot oppervlak dan kan een elektrische heggenschaar ook gebruikt worden, zolang je niet te diep insnoeit. Door het snoeien krijg je compacter gevormde planten, die ook nog meer bloeien. Knip vooral niet in het oude hout.

Zijn je planten reeds verhout dan plant je beter meteen nieuwe. In deze maand kan je een mooie keuze maken uit het aanbod zomerheide. Sommige soorten hebben een lange, smalle groeiwijze. Snoei deze niet te ver terug, en zeker niet in het dode hout; er moet nog iets groenig van het voorgaande groeijaar aanblijven.

De hoofdsnoei van lavendel vindt plaats in het vroege voorjaar, ± begin april wanneer alle kans op strenge vorst voorbij is. Later snoeien verlaat meestal alleen de bloei maar dat hangt ook van de cultivar af. In juli, na de bloei knip je alleen de bloemen eruit en een stukje van de topjes. de plant moet voor de winter nog een beetje kunnen groeien, dat geeft het mooiste resultaat.

Lavendel houdt ervan om regelmatig gesnoeid te worden. Je kan niet alleen het uiterlijk maar ook de levensduur van je lavendel door de snoeitechniek verlengen.
Snoeien doe je dus in het voorjaar, zo wanneer de nieuwe jonge scheuten zichtbaar beginnen worden. Snoei de scheuten van het vorige groeijaar terug tot 5-10 van het oude geraamte met z´n houtachtige twijgen.

Jongere planten kan je (indien nodig) wel eens drastisch terugsnoeien tot op 5- 10 cm boven de grond, dit geldt ook alleen voor planten die jaarlijks vanaf hun jeugd gesnoeid werden. Bij verwaarloosde oudere planten, mag je enkel de scheuten van het vorige groeijaar inkorten. Heb je een grote groep lavendel of een laag heggetje dan snoei je meestal de planten reeds kort na de bloei lichtjes bij. De uitgebloeide bloemen worden dan tegelijkertijd verwijderd.