De grote liefde onder de rozen is passievol, klassiek, elegant… kortom: hartveroverend mooi. En natuurlijk lang houdbaar. De bloem werd vorig jaar in mei op de markt gebracht; dit voorjaar volgt de eerste uitbreiding van de productie. De grootbloemige Grande Amore® geurt weliswaar niet, maar verder biedt zij alles wat je van een grote liefde mag verwachten: vurige passie, tijdloze schoonheid en een betrouwbaar karakter. De hoge knoppen en de fluweelrode, sterk krullende bloemblaadjes laten er geen gras over groeien: ´jij bent voor mij de ware´. Een niet mis te verstane boodschap.
De houdbaarheid van Grande Amore® is met 14 dagen prima te noemen. Dankzij de lange, rechte stelen (50 tot 90 cm) met zeer weinig doorns is de roos bovendien prettig te verwerken. In de koelcel groeit Grande Amore® niet door, waardoor zij zeer geschikt is voor vervoer over langere afstanden. In volle bloei bereikt de roos een doorsnee van 11 tot 12 centimeter.
Rosa Grande Amore® werd vorig jaar in Aalsmeer gelanceerd en is tot nu toe in beperkte aantallen verkrijgbaar. Dit jaar zal de roos bij vier Nederlandse kwekers in productie komen en zal vanaf mei-juni in grotere aantallen op FloraHolland verkrijgbaar zijn, net op tijd voor het trouwseizoen. Maar voor de ware liefde past nu eenmaal een beetje geduld.
Verzorgingstips
Om zo lang mogelijk van een rozenboeket te genieten zijn de volgende 12 tips van belang:
1. Let bij de aankoop op de ´versheid´ van de rozen. De stelen en bloemkoppen moeten stevig rechtop staan en mogen er zeker niet slapjes bij hangen.
2. Koop bij voorkeur rozen met een iets geopende knop. Rozen met een volledig gesloten knop lopen het risico niet open te gaan.
3. Plaats uw rozen na aankoop zo vlug mogelijk in water en laat ze zeker niet een aantal uren in een oververhitte auto uitdrogen. Koop ze daarom steeds aan het einde van uw koopjestocht.
4. Zorg ervoor dat de vaas goed schoon is en dat er geen restjes meer in kleven van een vorig boeket.
5. Voordat u de rozen in de vaas zet de stelen een vijftal centimeters met een vlijmscherp mes schuin afsnijden, zodat er geen snijwonden ontstaan.
6. Het verwijderen van de stekels is niet nodig. Wilt u ze toch ontdoornen, dan laat u dat klusje het best aan uw bloemist over.
7. Verwijder alle bladeren die onder water komen te staan. Anders ontbinden ze en verstoppen ze de stengels, zodat de bloemen nog moeilijk kunnen ´drinken´.
8. Snijbloemvoedsel dat u bij uw bloemist vindt, geeft de rozen extra kracht en energie en het water blijft aanmerkelijk schoner.
9. Houd de rozen uit de buurt van rijpend fruit. Het ethyleengas dat daarbij vrijkomt versnelt het verouderingsproces van de bloemen.
10. Meng nooit nieuwe met oude rozen.
11. Koop geen rauwe rozen want deze zijn meestal niet goed houdbaar.
12. Gebruik glazen vazen. Deze zijn makkelijker schoon te houden dan vazen van aardewerk omdat er geen poriën in zitten waarin ophopingen van bacteriën kunnen ontstaan. Bovendien is bij glazen vazen eerder te zien dat het water is vervuild. Bacterievervuiling veroorzaakt vaatverstopping waardoor de roos slap gaat hangen.
Top 10
1. Passion (groot bloemig)
2. Grand Prix (grootbloemig)
3. Avalanche+ (grootbloemig)
4. Akito (grootbloemig)
5. Aqua! (grootbloemig)
6. Happy Hour (grootbloemig)
7. Ilios! (grootbloemig)
8. Vendela (grootbloemig)
9. Sphinx (grootbloemig)
10. Red Naomi! (grootbloemig)
Verklaring van de naam
De naam roos is afgeleid van het Keltische woord ´rhodd´, dat rood betekent. Aangenomen wordt, dat de eerste rozen rood waren.
Symboliek
De roos is de ultieme bloem om gevoelens van passie, vriendschap en liefde over te brengen. Dit vindt zijn oorsprong in de Christelijke symboliek. De rode roos staat voor het bloed van degenen die uit liefde voor Christus hun leven gaven voor het geloof. De witte roos symboliseert de maagdelijke reinheid temidden van doornen en ongerechtigheid. De roos is in het bijzonder verbonden met Maria. Zij wordt ook wel de roos zonder doornen genoemd, omdat zij vrij is van zonden. Een vroege legende vertelt dat rozen voor de zondeval geen doornen droegen. De roos is ook het symbool van stilzwijgendheid (sub rosa betekent: ´onder de roos´). Rozen afgebeeld met vijf bloemblaadjes betekenen zwijgplicht. Niet voor niets vinden we deze roos vaak afgebeeld op een biechtstoel. In het antieke Griekenland stonden de beschrijvingen van mooie vrouwen en meisjes al bol van de rozen van de liefdesgodin Aphrodite. ´Nymphe´ betekent zowel bruid als rozenknop. Rozen werden vervolgens het zinnebeeld van erotische begeerte. Bordelen werden ´rozentuin´ gedoopt, of: ´bij de grote roos´. Ze waren hét luxe cadeau voor de verwende maîtresse, die op haar beurt – zoals Madame de Pompadour met haar beroemde rozenjurk – de bloem gebruikte om de staat van haar vruchtbaarheid mede te delen.
Bekend van de speciale dag(en)
De roos is bij uitstek geschikt voor Valentijnsdag, Vrouwendag en Moederdag, maar wordt ook veel gebruikt voor trouwerijen, begrafenissen en andere speciale gelegenheden.
Aanvullende informatie
Er is speciale folie met een Grande Amore® beeldmerk ontwikkeld. Dit beeldmerk wordt ook gebruikt op posters en een vrachtwagen. In december 2007 (rond de kerst) was Grande Amore® op de Nederlandse televisie te bewonderen.
Bron: Bloemenbureau Holland