Tijdens deze winterperiode heeft het water een lage temperatuur. Water warmt trager op dan de bodem in onze tuin. Het duurt dan ook vrij lang vooraleer het vijverwater weer op temperatuur is. In diepe vijvers verloopt dit proces nog langzamer. In de herfst en de winter hebben bacteriën de afgestorven planten en wieren omgezet in voedsel.
Begin maart begint het vijverleven weer op gang te komen. De vissen worden actiever en de bruine kikker en de pad komen hun paring verrichten.
Wanneer er alsnog geen rijk bacterieleven in je vijver aanwezig is, zoals in een nieuwe of jonge aangelegde vijver, en er is een dik pak bladeren op de bodem terechtgekomen, dien je de vijver toch in het voorjaar op te schonen. Doe je dit niet, ontstaat er onderin de vijver moerasgas. Om de vijver op te schonen maak je best gebruik van een grofmazig schepnet. Haal dit net voorzichtig over de bodem. Ga voorzichtig te werk, je wil immers geen planten beschadigen niet? Heeft u planten in mandjes geplant, haal ze dan naar boven en spoel de planten af. Zorg ervoor dat er geen wieren op blijven zitten.
Maakt U de vijver regelmatig leeg?
Of deed U dit nog nooit?
Of met regelmatige tijdstippen?
Er zijn mensen die bij het minste of geringste de vijver leegpompen en opnieuw beginnen. Begrijp, de vijver heeft een heel eigen milieu en kan niet altijd glashelder zijn. Invloeden van binnenuit en buitenaf, maar ook de opwarming van het water,zorgen voor een steeds veranderende kleur van het water.
Alleen als het water soepgroen ziet van de algen moet men opnieuw beginnen en een goed zuurstofplanten bestand inplanten!
Als een vijver eenmaal goed is, kan hij 20-jaar blijven liggen voordat men er iets gaat uitbaggeren. Hoe ouder het water, des te rijper het wordt, m.a.w. het herstelvermogen wordt steeds beter en de vijver wordt elk jaar mooier.