Een waterpartij brengt altijd rust en leven. Het water is de oorsprong van alle leven. In de vakantie zoeken we het water op. Een wandeling langsheen een kabbelende beek is een belevenis. Er zijn vele reden waarom wij mensen zo door water gefascineerd worden. Water geeft rust, het kalmeert de zenuwen. In onze vrije tijd zijn we soms wanhopig op zoek naar rust. Zittend bij de vijver in onze tuin is het pas écht genieten van heerlijke momenten. Ook op zoek naar die rust in je tuin? Tijd om aan te slag te gaan. Het najaar is een goed moment om met de aanleg of het onderhoud van een vijver te starten.
Najaar, waarom de aanleg van een vijvertje in oktober een goed idee is?
Een nieuw aangelegde vijver vullen we met leidingwater. Nu is leidingwater nog geen echt uitgebalanceerd vijvermilieu. Het leidingwater moet zgn. ´rijpen´. Daar gaan altijd een aantal maanden aan voorbij. Van najaar tot lente zijn belangrijke maanden waarin het leidingwater stilaan kan rijpen. Dit proces kan je nog versnellen door tijdens de wintermaanden het water te beluchten. Op die manier kunnen nadelige stoffen uit het water verdampen. Bovendien zullen zich gedurende de wintermaanden micro-organismen in het water vestigen. We hoeven nu ook niet alles snel …snel te doen…
In het najaar heeft u voor alles waar meer de tijd:
oktober: graafwerken, plaatsing vijver(folie), vullen
november: aanleg van beekloop, moeras
vanaf december: afwerking van de randen
januari-februari-maart: beplanting rondom de vijver tijdens vorstvrije perioden
mei: aanbrengen waterplanten, zuurstofplanten, visjes
daarna: genieten
Eenmaal voorjaar is de waterkwaliteit sterk verbeterd. Vanaf eind april – begin mei kan je nu onmiddellijk starten met het aanbrengen van waterplanten en zuurstofplanten. Ook het inbrengen van vissen is nu geen probleem.
Najaar, waarom de aanleg van een vijvertje in oktober ook nadelen heeft?
Er zijn ook nadelen bij de aanleg in het najaar. Het aanbrengen van waterplanten is bijna zinloos te noemen…de planten sterven net nu af. Ook is een volledig assortiment in het najaar moeilijker in de handel verkrijgbaar. De beste plantperiode is mei. Planten kan nog tot eind juli-half augustus.
Mijn vijver onderhouden? Hoezo? Waarvoor?
Je stelt terecht de vraag…maar
Het idee bij de aanleg van onze vijver was toch een stukje unieke natuur dichtbij onszelf te brengen?
Maar de natuur geheel nabootsen lukt ons vrijwel nooit hoor 🙂 Onze vijvers zijn meestal erg beperkt (qua omvang en inhoud). Je mag je vijver nooit vergelijken met een grote natuurvijver in je buurt. Onze kleine vijvers zijn meerdere malen onderhevig aan schommelingen. Veranderingen, zoals massale bladval in onze minivijver, manifesteren zich onmiddellijk op de waterkwaliteit of de Ph-waarde.
Vijveronderhoud in het najaar
Oktober…stilaan nadert de herfst, vallen de bladeren.
Wanneer er bladeren in de vijver terecht kunnen komen is dat op lange termijn geen goede zaak: na verloop van tijd vormt zich een modderlaag. Komen er teveel bladeren in de vijver terecht dan zal je de vijver van tijd tot tijd schoon moeten maken. Nu dan kan je natuurlijk wel doen maar dan begin je eigenlijk weer van voor af aan: nieuw leidingwater is geen vijverwater…het water moet weer maanden rijpen. Overleven de vissen en de zuurstofplanten dat wel?
Het is beter te voorkomen dat er bladeren in de vijver terecht komen daardoor kan je een schoonmaak van de vijver jarenlang uitstellen:
– span een vogelafweernet over de vijver
– of maak een houten raamwerk met fijn gaas
Dat ziet er natuurlijk wel niet erg esthetisch uit, maar het is uiteindelijk toch maar voor een beperkte periode. Die periode kan nogal verschillen naargelang de soorten van bomen of struiken die zich in de buurt van de vijver bevinden. Wilgensoorten laten vroeg hun bladeren vallen, Quercus soorten erg laat, Fagus pas in het voorjaar bij het ontspruiten van nieuwe knoppen. Hou daar rekening mee.
Er zijn ook tal van giftige bladeren die beter NOOIT in het vijvermilieu terecht komen zoals bladeren van Laburnum, Wisteria, Aescules, Quercus, Juglans, Taxus, Cytissus, en Salix.
Oktober…stilaan nadert de herfst, waterplanten sterven stilaan af
De herfst nadert dus gaan de waterplanten ook stilaan gaan afsterven. Dat is een natuurlijk proces. De afstervende delen worden door verschillende levende organismen omgezet. Bacteriën zetten het dode materiaal om in oplosbare delen. Platwormen, zoetwaterpissenbedden en slingerwormen zijn grote opruimers die van dit afval leven. Zij vormen op hun beurt voedsel voor onze vissen en salamanders. Hoe minder we deze voedselketen verstoren hoe beter natuurlijk!
Hoe vijverplanten snoeien?
Bij en nieuwe of jonge vijver is het aantal waterplanten aangepast aan onze vijver. Echter zal na verloop van tijd de massa aan waterplanten te groot worden…en het afval dat ze produceren natuurlijk ook. Daarom zullen we af en toe de waterplanten dienen te snoeien (in te perken). Vijverplanten snoeien is voornamelijk een kwestie van geen afval in de vijver achterlaten, dus regelmatig bijhouden welke stengels en bladeren verwijderd moeten worden.
Vijveronderhoud in het najaar – grote kuisbeurt:
Wanneer er bladeren in de vijver terecht kunnen komen is dat op lange termijn geen goede zaak: na verloop van tijd vormt zich een modderlaag. Mogelijks gaat dit boeltje na een tijd ook stinken. Het evenwicht is hier verstoord door de overvloed van rottend organisch materiaal. Nog erger wordt het als het water daardoor ook troebel wordt. Waterplanten krijgen onvoldoende licht, kunnen niet groeien en sterven af. Zuurstofplanten krijgen onvoldoende licht en produceren geen O2 meer…
Uw mogelijkheden zijn eenvoudig:
1. neem de oorzaken weg waarom er zoveel rottend materiaal in de vijver terecht is gekomen.
2. de vijver grondig reinigen, met nieuw water…je begint eigenlijk van voor af aan een nieuwe vijvermilieu op te bouwen
3. probeer eventueel een lapmiddel. Door het verspreiden van het fossiel krijtpoeder Aquaplancton kunnen soms opmerkelijke resultaten behaald worden. Informeer ernaar bij je vijvercentrum.