Tuinideeën & Tips

Het gebruik van houten plantenbakken in je tuin geeft een geweldige, natuurlijke uitstraling. Als je een beetje handig bent maak je zelf je eenvoudig je houten plantenbakken, maar ze zijn bij tuincentra en online ook volop te vinden. Je wilt dat ze lang meegaan, dus kun je ze beschermen met  kun je doen door ze te beitsen.

Bescherming tegen weersinvloeden
Wanneer een boom groeit, biedt schors een mooie, natuurlijke bescherming van het hout. Tuinhout wordt echter blootgesteld aan allerlei verschillende weersomstandigheden zoals vocht en uv-straling. Je hout kan dus wel een extra beschermlaagje gebruiken! Zo voorkom je dat je hout kwetsbaarder wordt en het op den duur vergaat. Om tuinhout te verduurzamen wordt het vaak geïmpregneerd met een impregneermiddel. Is het hout van je plantenbakken nog onbehandeld en wil je het verduurzamen? Dan kun je het beitsen om het te beschermen.

Verduurzamen met beits
Waarom aan de slag met beits? Het gebruik van beits biedt meerdere voordelen. Het zorgt ervoor dat je houten plantenbakken een waterafstotend laagje krijgen. Hierdoor heeft vocht geen kans om in het hout te dringen en wordt je hout geconserveerd. Waarom is het gebruik van beits een slimme keuze? Beits trekt in het hout en kan daardoor meebewegen met het “werken” van het hout, zonder te scheuren of te bladderen. Welke beits kies je? Ga voor een kwalitatief goede beits die uiteraard niet schadelijk is voor je tuingrond en planten. De plant-vriendelijke beits van Moose Färg bevat geen schadelijke stoffen en verduurzaamt je hout aanzienlijk.

Welke uitstraling kies je?
Of je nu kiest voor een dekkende of transparante beits, beide opties zijn ideaal voor het verduurzamen van je houten plantenbakken. Je persoonlijke smaak bepaalt de uiteindelijke keuze. Een transparant product laat het hout zijn natuurlijke uitstraling behouden en benadrukt de houttekeningen. Hoewel het de vergrijzing vertraagt, kan het de natuurlijke vergrijzing op den duur niet voorkomen. De zon wint uiteindelijk altijd, waardoor je plantenbakken een grijzige uitstraling krijgen die heel mooi natuurlijk past in tuinen met een natuurlijke uitstraling.

Dekkende beits daarentegen bedekt de houttekeningen, maar laat de structuur en nerven wel heel mooi zichtbaar. De pigmenten in een dekkende beits bieden extra bescherming tegen uv-straling. Kies je voor een dekkend product, dan kun je variëren in allerlei verschillende kleuren. Zo kun je met antraciete of zwarte plantenbakken voor een moderne uitstraling gaan of je kunt juist extra kleur toevoegen met rood of groen.