Wat veel koiliefhebbers niet kunnen begrijpen, is dat ik mijn kinderen en ik in de zomer zwemmen tussen de koi´s. De meeste koiliefhebbers kunnen alleen kijken naar de vissen, wij spelen met ze, door onder water ze te aaien, ze te laten sabbelen aan tenen of vingers. Als wij geen actie ondernemen naar de koi´s toe, komen de koi´s wel naar ons toe.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat niet alle koi´s het leuk vinden, maar ze accepteren wel dat wij er in zwemmen, ze komen alleen niet spelen. Zelfs de mensen die zijn wezen kijken uit Japan stonden met grote ogen te kijken hoe wij dit deden. Om dit allemaal te verwezenlijken is natuurlijk een goed onderzoek nodig naar welk filtersysteem en hoe moet ik filteren. Dit wil ik graag, in verschillende hoofdstukken, in de tuinkrant uitleggen.
Het eerste is de bouw van de vijver, met het idee om in de vijver te gaan zwemmen, en er koi´s in te houden moesten we zorgen voor verschillende diepte´s in de vijver. Ik heb in onze vijver 4 etages gemaakt. De eerste etage heb ik betegeld met flagstones en is 60 cm diep, zodat je er gemakkelijk in kunt zitten met een verfrissend drankje terwijl de koi´s aan je tenen sabbelen. Op de tweede etage ligt grind. Gewoon rijnkiezel, dit om de vissen te laten snuffelen tussen de stenen, en om de zwartere vissen de Hajiro Koi goed te kunnen zien, en deze etage is 80 cm diep. Ook op de derde etage ligt rijn kiezel en is de eerste bodemdrain aangelegd op een diepte van 150 cm.
Opbouw van een filtersysteem
De bodemdrain is van het eerste filtersysteem. Dit filter systeem filtert de grove delen uit het water en bestaat uit 4 bakken van 1m³. In de eerste bak zitten Japanse borstels, in de tweede bak zitten Japanse matten, in de derde bak zitten ook Japanse matten, en in de vierde bak zitten bioballen met een mengsel van dennennaalden dit om het bacterieleven te bevorderen.
De vierde etage is 200 cm diep en heeft ook een bodemdrain welke is aangesloten op 4 bakken van 1m³ , welke gevuld zijn met in de eerste bak Japanse borstels, in de tweede bak Japanse matten, in de derde bak lavasteen, en in de vierde bak bioballen.
Aanleg van een bodemdrain
Deze twee filtersystemen komen samen weer de vijver in door middel van een 20.000 liter pomp. Als het water de vijver weer in komt moet dit met de klok mee gebeuren omdat de bodemdrains dan makkelijker het vuil kunnen afvoeren naar de filter bakken.
Het derde filtersysteem heeft een pomp van 7.500 duizend liter en gaat via de skimmer, welke het grove vuil filtert, naar een 3 grams ozon apparaat met een 175 watt UVC lamp. Het water gaat dan via een helophyten filter weer terug de vijver in. Op deze manier kan ik het water in balans houden zodat wij kunnen zwemmen en de koi´s een rustig en ziektevrij leven hebben.
Bronnen Bart Visscher 2006, bewerking Rudi Van Overloop 2008