Vijvers en vissen

Van de vele beschikbare boomvormen, spreken treurbomen misschien wel het meest tot de verbeelding. Ze hebben unieke, elegante en vertrouwde kenmerken. De grote vormen, zoals de treurwilgen uit de parken, zijn indrukwekkend, andere dan weer charmant. Er zijn exemplaren die een waterval van bloemen vormen, en sommige moeten het juist van hun gesloten bladermantel tot op de grond hebben. Maar vooral de kleinere vormen verdienen een speciale plaats in elke tuin.

Er zijn er die perfect in een kleine tuin passen en vervolgens een romantisch en veilig gevoel uitstralen. Je kan je erachter verschuilen. Niet voor niets worden het prieelbomen genoemd, idyllische levende prieeltjes.

Een paar suggesties

Als het om vroege bloei gaat moet u zeker aan het treurwilgje (Salix caprea ‘Kilmarnock’) denken. Een boompje van zo’n 2 m hoog met lange, gebogen en neerhangende takken die in de lente bezaaid zijn met zachte, zilvergrijze katjes die geel worden tijdens het uitbloeien. Van de treursierkersen, die iets later bloeien, is vooral Prunus serrulata ‘Kiku-Shidare’ een aanrader, 2,5 m hoog en vroeg in het jaar bedolven met helderroze, gevulde bloemen. Heel mooi bij een vijver.

De smalle bladeren van de wilgbladige treurpeer (Pyrus salicifolia ‘Pendula’) doen denken aan een groengrijze ochtendnevel. Halverwege het voorjaar krijgt hij witte bloemen. De prieelberk (Betula pendula ‘Youngii’) vormt een witte schors met zwarte spleten onder de draadvormige en neerhangende twijgjes die met fijn blad bezet zijn. In het vroege voorjaar verschijnen de gele katjes.

Het blad van de paarse treurbeuk (Fagus sylvatica ‘Purple Fountain’) brengt een graag geziene kleur in de tuin. Bij Cercidiphyllum japonicum ‘Pendulum’ verkleurt het blauwgroene blad in de herfst naar stralend oranje. Het treurhoningboompje (Sophora japonica ‘Pendula’) wordt ca. 3 m hoog en heeft heel donkergroene bladeren. In de herfst kunnen er trossen crèmewitte bloemen verschijnen. Een heel bijzondere erwtenstruik (Caragana arborescens ‘Walker’) is eigenlijk een plat kruipende heester, maar als treurboom wordt hij op een 2 m hoge onderstam geënt. Deze bloeit in het voorjaar met gele bloemen met vlinderachtige vormen.

Zo zijn er meer vruchtdragende zoals de treurhaagbeuk (Carpinus betulus ‘Pendula’) met zijn gevleugelde nootjes, en de elegante treurvorm van de witte moerbei (Morus alba ‘Pendula’), de soort waar zijderupsen op worden gekweekt.

De verzorging is erg eenvoudig

Plant ze in de omstandigheden die ze vragen. Dat wisselt van soort tot soort, maar de meeste staan graag in de zon met normale en voedzame tuingrond. Zet er een boompaal bij die u na een jaar weer weghaalt. Anders dan bij knotbomen worden treurbomen niet drastisch gesnoeid. Het is juist de bedoeling dat ze hun mooie treurvorm houden. Knip alleen te lang wordende takken aan de einden wat bij. Geef de boom in het voorjaar een goede basisbemesting en zorg in droge perioden voor voldoende water. Voor de rest is het vooral genieten.

Tuintips voor april

In april bloeit er ongelooflijk veel in de tuin en alles ontwikkelt zich. Een ideale periode om bomen en heesters te planten, zeker de groenblijvende die met kluit worden geleverd, en in het bijzonder berken. Heesters die bloeien op hout dat in hetzelfde jaar wordt gevormd, kunnen nu worden teruggeknipt, bijvoorbeeld de vlinderstruik (Buddlejia davidii). Geef ook het gras een goede beurt en haal het mos eruit. Vervang de vaste planten die de winter niet hebben overleefd.

Prumus serrulata Kiku-shidare - Romantiek past in iedere tuin met een prieelboom op maat
Foto: Romantiek past in iedere tuin met een prieelboom op maat.
Prumus serrulata ‘Kiku-shidare’

Bronnen : met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland en VLAM