Tuinonderhoud

Paulownia tomentosa of Anna Paulownaboom, ook wel Keizersboom genoemd, verdraagt ´s zomers droogte, waardoor hij in stedelijke gebieden goed gedijt. De boom past zich goed aan aan de atmosfeer en de stadsgrond. Jonge scheuten zijn wel gevoelig voor vorst. De boom is niettemin winterhard in laag- en midden-België.

De bloemen zijn violet gekleurd met gele strepen in grote pluimen voor het uitkomen van de bladeren. Bladeren tot 30 cm groot. Verlangt een pH grondwaarde van 7 tot 8, dus een kalkrijke grond. Bij het planten kan je best wat kalk toevoegen. Kies ook altijd een beschutte en warme plaats en zorg voor een steunpaal (of boompaal)

Gebruik

Zeer sierlijk, ietwat op Catalpa lijkend. Vertoont dikwijls dood hout in de kroon. Gemakkelijk brekende takken.
In China is Paulownia tomentosa al eeuwenlang van praktische en mythologische betekenis. Deze boom kan in gunstige omstandigheden, uit wortelstek in 1 jaar tijd uitgroeien tot een hoogte van 4-8 meter, en dienst doen als windscherm. De bladeren bevatten tot 3% N (stikstof) en kunnen dienen als meststof. Het glanzend lichtgrijze hout is makkelijk te bewerken en geschikt voor de vioolmakerij, parketwerk en luxe-meubelmakerij.

Sierwaarde
 

Foto Plantentuin Meise

Bloeiende Paulownia bomen zijn met hun grote bloempluimen ieder voorjaar weer een verrassing, helaas komen ze meestal enkel in bloei in de milde klimaatsgebieden, waar de bloemknoppen ´s winters geen vorstschade oplopen (de bloemknoppen worden al voor de winter aangelegd).
De bloeiwijze is 25-40 cm lang, de afzonderlijke bloemen 5-6 cm lang, aan de keel 4-5 cm breed violet, van binnen geel gestreept. De bomen zelf zijn, behalve op jeugdige leeftijd, veel sterker en overleven ook op plaatsen waar de bloemen bijna ieder jaar vervriezen. Planten op een tegen koude en wind beschutte plaats.
De twijgen van de jonge planten zijn zeer dik en aanvankelijk dicht en zacht behaard. Bladeren 17-30 cm lang, breed eirond, kort toegespitst en met een hartvormige voet. Ze zijn gaafrandig, van boven frisgroen en behaard en van onderen dicht grijswollig.

Vermeerdering

In de nazomer of de winter vermeerderen uit zaad of uit wortelstek.

Snoeien algemeen

De jonge scheuten groeien zeer krachtig maar zijn ook erg vorstgevoelig. De jonge toppen vriezen erg makkelijk in. De bomen vertonen ook dikwijls dood hout tot in de kroon. Hij heeft gemakkelijk brekende takken.
De onderhoudssnoei beperkt zich voornamelijk tot het innemen van bevroren takken na de winterperiode. Zulke takken snoei je altijd terug tot op het gezonde hout.