Hydrangea macrophylla ´Glowing Alps Classic´ begint als een hardroze bloem, kleurt daarna volledig groen en vormt tot slot donkerrode bloemranden. Doorkleurende snijhortensia’s zijn al langer op de markt, maar deze kleurencombinatie mag wel heel bijzonder worden genoemd. Volgens kenners lijkt de nieuwe snijheester op Hydrangea macrophylla ´Masja´, maar deze is doffer van tint. Glowing Alps – de naam zegt het al – heeft mooie glanzende bloemblaadjes. De naam hangt trouwens af van het kleurstadium:
- Glowing Alps is de hardroze, ongekleurde versie.
- Glowing Alps Classic is de volledig doorgekleurde, groenrode bloem. De bloem kleurt overigens alleen door op de plant, niet in de vaas.
Hydrangea macrophylla Glowing Alps Classic (vbn-code 22154) wordt als snijbloem verhandeld in bossen van vijf en tien stuks. De taklengte bedraagt 40 tot 80 centimeter. De bloem is op de Nederlandse veilingen verkrijgbaar van juni tot december, afhankelijk van de weersomstandigheden. De eerste takken zijn vorig jaar verhandeld; dit jaar zijn er tot en met juli 35.000 stuks van verkocht voor een gemiddelde veilingprijs van 1,20 euro.
Tip: Growing Alps Classic op schoon water zetten en vol laten zuigen, daarna in laten drogen. Growing Alps op schoon water met heestervoedsel zetten.
Familie
Hydrangea behoort tot de familie van de Saxifragaceae, de Steenbreekachtigen. Hiertoe behoren ook Saxifraga, Astilbe en Tolmiea.
Soorten
Er worden twee soorten voor de snijbloem-cultuur verhandeld. Hydrangea macrophylla (bolvormige bloeiwijze met lokbloemen en zeer kleine vruchtbare bloempjes) en de Hydrangea paniculata. Deze hebben pluimvormige bloemtrossen. Het grootste deel van de aanvoer bestaat uit Hydrangea macrophylla cultivars.
Verzorgingstips
- Zet Hydrangea in ruim water waaraan snijbloemenvoedsel (liefst heestervoedsel) is toegevoegd.
- Zorg er voor dat een stukje van de steel wordt verwijderd.
- Laat de doorgekleurde Hydrangea dan het water volledig opnemen.
- Als de doorgekleurde Hydrangea dan niet in een boeket staat, laat de Hydrangea dan indrogen. Dan kan het product nog maanden mee. Staan ze wel in een gemengd boeket blijf dan water geven totdat het boeket is uitgebloeid en laat dan de Hydrangea indrogen.
- Voor verse Hydrangea geldt heestervoedsel meegeven in het water en regelmatig het water bijvullen.
Verklaring van de naam
De naam Hydrangea vindt zijn oorsprong in het Grieks. De naam bestaat uit twee delen hydro = water en angeion = vat of kruik. Het duidt op de vorm van het vruchtkapsel dat na de bloei ontstaat. De naam werd voor het eerst gebruikt door Grovonius in 1739.
Over de oorsprong van de naam hortensia bestaan verschillende theorieën. De Franse plantkundige Philibert Commerson gebruikte die naam in 1771 voor het eerst. Waarschijnlijk ter ere van een vrouw. Bijvoorbeeld Hortense Barré, de minnares van Commerson die hem, vermomd als jongeman, tussen 1766 en 1769 vergezelde op een reis rond de wereld, de Bougainville Expeditie. Of Hortense Lepaute, een bekend astronome, vrouw van een horlogemaker en bevriend met Commerson. Aanvankelijk had Commerson zijn nieuwe plant Peautia coelestina gedoopt, een verwijzing naar de naam Lepaute en naar de astronomische interesses van mevrouw.
Volgens sommigen zou koningin Hortense, de dochter van Joséphine de Beauharnais, de gemalin van Napoleon, vernoemd zijn. Maar deze Hortense werd na de dood van Commerson geboren. De meest geloofwaardige doopmoeder is Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau die samen met Commerson deelnam aan de Bougainville Expeditie. Hoe het ook zij, de naam hortensia wordt door botanici niet beschouwd als een wetenschappelijke naam. Bovendien slaat deze naam in feite slechts op het type dat door Commerson in de achttiende eeuw in gedroogde vorm werd meegebracht van het eiland Mauritius, de Hydrangea macrophylla, met de bekende ronde bloemschermen.
Symboliek
Hortensia staat voor onstandvastigheid. Belangrijkste kleuren : blauw, wit, roze-rood, rood. Daarnaast zijn er nog vele kleurscharkeringen zoals groen, abrikooskleurig, antraciet etc. Over het algemeen zijn blauw, wit en roze voor de verse handel de belangrijkste kleuren. Groen en rood voor de gedroogde versie. Ook een combinatie van die twee komt voor.
Bron: Geert Devriese 2004, met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland