Bloemen en planten

De familie van de Hibiscus omvat een groot aantal soorten. De meeste soorten daarvan zijn kruidachtig en kunnen niet tegen vorst. Hibiscus syriacus is eigenlijk de enige soort die voldoende winterhard is om overal als tuinheester gebruikt te worden. Het is daarmee een goed alternatief voor Hibiscus chinensis, die in gebieden zonder strenge winter als tuinplant gebruikt wordt. Deze Plant van de Maand augustus is één van de beste in de nazomer bloeiende heesters. De plant bloeit van eind juli tot ver in de herfst, met een overvloed van grote bloemen die wel 7 tot 12 cm in doorsnee zijn. De bloemen van deze struik lijken sterk op die van de Althaea rosea, of stokroos. Vandaar dat de plant ook wel bekend onder de naam Altheastruik bekend staat.

Hibiscus syriacus is redelijk tot goed winterhard en kan zo’n 2,5 m hoog worden. Tegenwoordig wordt deze soort overal ter wereld aangeplant vanwege de extra kleur die hij aan de nazomer geeft, een tijd dat weinig andere struiken bloeien.

Zonnig en warm

Zoals de naam al aangeeft komt Hibiscus syriacus oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, uit Syrië. Die geschiedenis van woestijnplant heeft ook gevolgen voor zijn favoriete standplaats. Het liefst staat deze heester op een zonnige en warme plek, al doet hij het in de halfschaduw ook redelijk.

Wat grondsoort betreft is deze Hibiscus weinig kieskeurig. Hij gedijt in bijna elke soort grond, als deze maar goed waterdoorlatend is. In de tuin is deze struik op verschillende manieren te gebruiken. In een grote heestergroep kan men er enkele bij elkaar plaatsen, maar als solitair komt de plant beter tot zijn recht. In siertuinen in Franse stijl werd en wordt deze Hibiscus ook vaak gebruikt. Deze zijn dan vooral in de vorm van een afgeknotte piramide gesnoeid, of op een stammetje.

Ook als kuipplant

Om weer goed in bloei te komen, is het nodig om een Hibiscus struik in het vroege voorjaar flink terug te snoeien. De loten die in het voorgaande jaar op de hoofdtakken zijn ontstaan, moeten tot op de basis worden teruggeknipt. De reden hiervoor is dat bloemen altijd op de jonge loten verschijnen die dit jaar gegroeid zijn. In de tuin hoeft dat terugsnoeien pas te gebeuren als de plant tot volle wasdom is gekomen. De hoofdtakken groeien dan namelijk niet verder uit.

Omdat hij niet echt hoog wordt en toch altijd gesnoeid moet worden, is Hibiscus syriacus ook heel goed bruikbaar als bloeiende kuipplant. In een mooie sierpot doet hij het goed op het terras of het balkon. De plant moet alleen wat korter worden gehouden dan wanneer hij in de tuin zou staan. Deze Hibiscus is bovendien ook leverbaar op een stammetje van ongeveer een meter hoog. Houd er wel rekening mee dat Hibiscusplanten in een pot absoluut vorstvrij moeten overwinteren.

Enkel of gevuld

De trompetachtige bloemen van de Hibiscus syriacus, met de opvallende meeldraden en stampers, zijn enkel- of gevuldbloemig. Ze bloeien in een grote verscheidenheid aan kleurnuances, van helderwit tot roze, donkerrood, violet en paarsblauw. Bovendien hebben sommige cultivars bloemen in één kleur, terwijl ander gevlekt of geaderd zijn.

Goede enkelbloemige cultivars zijn ‘Blue Bird‘ met blauw gekleurde bloemen en ‘Red Heart’, waarvan de bloemen zuiver wit zijn, met een donkerrood hart. Die van ‘Hamabo‘ zijn heel lichtroze, met een donkerrood hart, die van ‘Ref. W.R. Smith’ zijn wit en die van ‘Woodbridge’ zijn donkerrood. Een echte roze is ‘Pink Giant’. Ook gevuldbloemige variëteiten zijn er in allerlei kleuren. Zo is ‘Admiral Dewey‘ een helderwitte cultivar, ‘Ardens‘ is paarsblauw, ‘Speciosus‘ is wit met rood, ‘Violet Clair Double‘ is lila van kleur en ‘Duke de Brabant’ is rood. De bloemen van Lady Stanley hangen, wat vorm betreft, een beetje tussen de enkele en gevuldbloemige variëteiten in en hebben dezelfde kleur als Hamabo.

Bronnen Geert Devriese, met dank aan de mensen van de VLAM