Bloemen en planten

Met zijn grote bloemschermen in verschillende pastelkleuren is de hortensia, of Hydrangea zoals hij officieel heet, één van de opvallendste verschijningen in de zomertuin. Binnen de hortensia´s zijn weer verschillende variëteiten te onderscheiden. Eén van de mooiste daarvan is Hydrangea macrophylla ´Mariesii Perfecta´. Deze bloeit met een breed scherm van kleine, violet gekleurde bloemetjes, met daar omheen een uitbundige rand van grote, lilaroze bloemen. ´Mariesii Perfecta´ is zo mooi, dat de titel van Plant van de Maand Augustus meer dan verdiend is.

Hydrangea macrophylla ´Mariesii Perfecta´ is een opvallend sterke struik. Waar andere hortensia´s soms moeite hebben zich in de winter overeind te houden, daar houdt deze plant stand. ´s Zomers heeft ´Mariesii Perfecta´ liever niet de volle zon. De beste standplaats is in de halfschaduw. De bloemen blijven dan het beste op kleur. Bovendien droogt de plant dan minder snel uit.

 

Een zusje van de ´Mariesii Perfecta´ is de Hydrangea macrophylla ´White Wave´, alleen de bloemkleur verschilt sterk. ´White Wave´ is namelijk net zo gekleurd als een grote golf: de kleine bloemetjes midden in het scherm zijn mooi blauw en de grote bloemen rondom, zijn wit.

Fluweelhortensia´s

Een andere mooie hortensia is de ´fluweelhortensia´ of Hydrangea aspera. In het midden van het platte scherm staan kleine roze, paarse of blauwe bloemetjes en daar rondom heen een rand van grote witte of roze bloemen. De bloemschermen alleen zijn al prachtig, maar deze hortensia heeft nog een extra attractie. De soms wel 30 cm grote bladeren zijn grijs, viltig behaard. Dat maakt deze plant heel bijzonder.

Hydrangea aspera ´Macrophylla´ is een fluweelhortensia die van juli tot augustus prachtig bloeit. De grote bloemschermen zijn in het midden diep-lila gekleurd, met een wit-lila rand. Het is een ware aanwinst in de tuin. Normaal gesproken wordt de struik niet veel hoger dan 1,5 m, maar een oudere struik die het naar zijn zin heeft, kan als hij niet gesnoeid wordt de drie meter voorbij groeien! Dit is dus absoluut een imposante struik met mooie zachte bladeren. Een anders gekleurde fluweelhortensia is Hydrangea aspera ssp. Sargentiana Zo moeilijk als de naam klinkt, zo mooi zijn de bloemen: diepblauw in het midden, met helderwit daar omheen. Opvallend aan deze struik zijn ook de roodachtige uitlopers die in het voorjaar door de grond heen breken.

Ook op balkon en terras

De laatste jaren is er terecht veel aandacht voor Hydrangea. Het is immers een plant die zowel op het terras en balkon als in de tuin uitstekend tot zijn recht komt. De plant bloeit van juni tot en met september. Met de klimhortensia (Hydrangea petiolaris) veroveren de hortensia´s ook de derde dimensie. Met zijn grote losse, geurende bloementrossen en het dichte gebladerte is deze plant bij uitstek geschikt om muren van huizen of tuinschuurtjes een eigen gezicht te geven.

Pluimen en schapenkoppen

Hydrangea paniculata komt uit China en Japan en bereikt daar een hoogte van 7 m. Bij ons zal hij ongesnoeid niet veel hoger worden dan 2 m. Rond september verschijnen de 30 cm grote bloempluimen, die ook wel schapenkoppen worden genoemd. In sommige tuinboeken heet deze plant daarom schapenkophortensia. Vaker treft u de voor zichzelf sprekende naam pluimhortensia aan. De grootte, de vorm en de kleur schijnen daarmee te maken te hebben. Het grote blad zorgt met zijn donkergroene kleur voor een mooie achtergrond voor de bloemen.

Hydrangea paniculata is één van de weinige hortensia´s die wel goed kunnen worden gesnoeid. Schrik er niet voor terug om in het vroege voorjaar een flink eind terug te snoeien. Dit komt de bloei alleen maar ten goede. Voor een dichte groepsbeplanting is een plantafstand tussen de 1 en de 1,5 m optimaal. Ook is het mogelijk om de struik op een korte stam te kweken. Een klein nadeel is dat de takken kunnen bezwijken onder het gewicht van de enorme bloemtrossen. Vooral met een zware regenbui is hier kans op en is het verstandig om de vrijstaande struiken licht te ondersteunen.

Bronnen Geert Devriese, met dank aan de medewerking van de VLAM