De Pelargonium of geranium is een halfhout gewas die we vnl. gebruiken als perkplant en voor het vullen van bloembakken. Elke jaar vraagt ieder zich af af hij zijn ´geraniums´ niet kan overhouden voor het volgende jaar. Wil je prachtige planten volgend jaar? Wel dan is het nu het moment om ze te stekken. Hiervoor zijn 2 logische tijdstippen belangrijk nl. het voor- en najaar:
1. In ´t najaar: augustus -september
Veelal worden stekken genomen van planten uit volle grond. De stekken moeten een lengte hebben van 8-10 cm Je behoud een 3-tal bladeren. Ze worden gesneden onder een knoop (de dikte van de knoop zelf). De schubbladeren moeten verwijderd worden omdat deze toch in de grond zullen rotten.
Als bodem gebruik je een lichte grondsoort van goede verteerde bladgrond + turf of bladgrond + zand. De stekken worden, indien mogelijk, in de volle grond van een serretablet gestoken. Van belang is dat ze vast staan en daarna is aangieten gewenst. Tijdens de beworteling kan het nodig zijn nog eens te gieten.
Na de beworteling pot je om in een kleine pot (6 cm) met een licht grondmengsel. Eens de planten hergroeit zijn gaan ze naar koude standplaats (kas, serre, garage, kelder) om daar overwinterd te worden.
Vorstvrij houden is voldoende, als je maar af en toe controleert op water geven. In januari dan verpotten in een 8-10 cm pot.
2. In het voorjaar
Je kan hier uitgaan van overwinterde moederplanten en daar stekken van nemen. Beter is het wanneer je in het najaar vroeg genoeg gestekt hebt uw planten na de winter in te snijden. Hierdoor bekom je kopstekken die op hun beurt gestoken kunnen worden. Bij deze stekking is het nodig groeistoffen en bodemverwarming te gebruiken.
Ga je op deze manier te werk dan bekom je grote, vertakte planten tegen de maand augustus – september. Het insnijden in het voorjaar betekent immers een nijping. Van onze jonge stekken hebben we tegen einde mei reeds flinke planten.