Westkapelle in Zeeland (NL), is één van de moeilijkste locaties om een tuin te realiseren. De invloed van zoute zeewind, en zand wat meegevoerd wordt, is er enorm groot. Het is dus niet zo gek dat Harry de Visser deze invloeden terug wil laten komen in het ontwerp voor deze tuin.
Situatie
De oude situatie bestond uit een stukje bos met een gazon ervoor. Natuurlijk geeft dit de nodige beschutting tegen wind, maar aan de andere kant kun je niet de duintoppen zien, die ongeveer een kilometer verderop liggen. Door het verwilderde hakhoutbos te rooien, wordt er letterlijk een directe opening gemaakt naar de duinen. Het bewust zijn van de omgeving word daardoor enorm versterkt. In plaats van je in een bosrijke omgeving te wanen, worden nu in de verte de duintoppen zichtbaar.
Met dit gegeven is het ontwerp ontstaan. Het vertalen van het kustgebied in een aantrekkelijke tuin.
Historie
Westkapelle is een dorp waar vroeger veel dijkwerkers woonden. Mensen die niets anders deden dan het straten van basaltblokken als zeewering. Een heel speciaal beroep, omdat elke basaltsteen een andere vorm heeft. Het passen en meten van de stenen was niet aan iedereen besteed.
Door nieuwe technologieën is het beroep echter nagenoeg uitgestorven. Tijdens de aanleg van de tuin, waren er vaak enkele oude dijkwerkers die met weemoed terugkeken op hun oude beroep. Dit gegeven is door Harry de Visser meegenomen bij het realiseren van het ontwerp.
Ontwerp
Het paalhoofd of golfbreker in de tuin is uiteraard de blikvanger. Het geeft de tuin een ruimtelijk gevoel. Het is gemaakt van echte oude basaltstenen en palen die ook daadwerkelijk in zee hebben gestaan. Het geheel ligt in een vlak van schelpen, die het strand symboliseert. Daarachter bevind zich een plantvak van blauwe en witte geraniums, die zich als golven manifesteren. Aan het einde van het paalhoofd bevindt zich een rij van Panicum ´Heavy Metal´ die de duinen met helmgras verbeelden. In de hoeken naast de golven zijn sierplantvakken gemaakt met o.a. duindoorn en egelantier. De schelpenvakken zijn geflankeerd door gazons met enkele fruitbomen, die weer meer naar het achterland verwijzen.
De bewoners wilden graag een terras uit de wind hebben waar ze eventueel in februari al konden vertoeven. Er is daarom een terras gecreëerd met gehard glazen panelen in een constructie van hardhouten palen. Als beschutting tegen de ergste wind is er een scherm van kastanjehout gemaakt.
Sfeerbeelden
Hoe raadpleeg je dit Macromedia FLASH bestand?
1. Het bestand vereist de gratis Macromedia Flash speler 6.0 of hoger
2.Klik op het pijltje om doorheen het fotomateriaal te navigeren
3. Klik eventueel bovenaan je browser in de gele balk: Allow Blokked Content toestaan
Tuinplan
Klik op afbeelding voor een vergrote weergav