Groente en Fruit

Een Hibiscus met supergrote bloemen, die ook nog winterhard is? Hibiscus Newbiscus Mauvelous ® bewijst dat het kan. Wie Hibiscus associeert met verre tropische vakantieoorden moet zijn geheugen even wissen. Want de Newbiscus Mauvelous is een winterharde struik die zeer goed bestand is tegen Nederlandse en Zweedse winteromstandigheden. Het gaat hier dus om een vaste plant, die het prima doet in de tuin één in een pot op balkon of terras. Maar dat is niet het belangrijkste nieuws.

Werkelijk spectaculair zijn de bloemen met een diameter van 20 tot 30 centimeter. Een ongekend formaat voor Hibiscus. Ook de grote, kleurrijke bloemknoppen zijn een lust voor het oog. Zowel de bloemen als de knoppen van Hibiscus Newbiscus Mauvelous zijn midden- tot donkerroze. Andere kleuren, zoals rood, wit en lichtroze, zijn in ontwikkeling.

 

Hoewel winterhard, houdt de Newbiscus wel van een beschutte, zonnige en warme plek. De plant bloeit vanaf de nazomer tot aan de eerste vorst. Hoe hoger de nachttemperatuur, hoe groter de bloemen. De plant is dan ook zeer geschikt voor Zuid-Europa. Na de bloei sterft het gewas af tot aan de grond. In het late voorjaar, als de temperatuur stijgt, loopt de plant vanzelf weer uit. In de tuin wordt de plant maximaal een meter hoog.

Soorten

Het kamerplantenassortiment bestaat voornamelijk uit Hibiscus rosa-sinensis. Er is een beperkte aanvoer van Hibiscus schizopetalus. Bij de tuinplanten is Hibiscus syriacus de bekendste soort. Er is op beperkte schaal ook aanvoer van Hibiscus moscheutos.

Hibiscus is in de zomer ook als kuipplant te gebruiken. Zet hem op een lichte zonnige plek. De nachttemperatuur moet minstens 13 graden Celsius zijn. Wel dienen ze op een lichte, tochtvrije plaats te staan. Vooral planten op stam en Hibiscus in een 24 of 30 cm pot zijn geschikt om als kuipplant te gebruiken, vanwege hun grotere waterbuffer. Hibiscus rosa-sinenis (kamerplant) is niet winterhard.

Hibiscus syriacus (tuinplant) is winterhard en sterft niet af.
Hibiscus Newbiscus Mauvelous is winterhard, maar sterft bovengronds af. De tuinhibiscus groeit op vrijwel alle gronden die luchtig, humusrijk en goed waterdoorlatend zijn. Plant Hibiscus bij voorkeur tegen een warme muur op het zuiden, met flink wat ochtendzon, voor een uitbundige bloei. In de felle zon groeit Hibiscus minder snel en ziet het blad er minder florissant uit. Getemperd zonlicht heeft daarom de voorkeur.

Verzorgingstips

  • Zet de Hibiscus op een lichte plek
  • Zet de plant niet in de buurt van fruit, dit om ethyleenschade te voorkomen.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen.
  • Geef de Hibiscus twee maal per week water. Laat de grond niet uitdrogen.
  • Geef elke twee weken plantenvoedsel dan komen de knoppen zeker in bloei.
  • Draai de Hibiscus niet. De bloemknoppen richten zich altijd naar het licht. Draai je de plant dan bestaat de kans dat ze zich ´losdraaien´ en eraf vallen.
  • De Hibiscus bloeit tot oktober. Zet de plant daarna op een lichte en koele plek (minimaal 10 graden Celsius) en geef matig water.
  • Half januari de plant snoeien, eventueel verpotten, waarna er nieuwe knoppen worden gevormd. Elk nieuw bladpaar geeft een bloemknop.

 

Verklaring van de naam

Hibiscus komt van het Latijnse transcript van de oude Griekse plantennaam hibiskos, waarmee tegenwoordig Althaea officinalis wordt aangeduid.

Belangrijkste kleuren Hibiscus

Kamerplanten: rood, geel, oranje, roze, wit.
Tuinplanten: blauw, rood, roze, wit, paars, tweekleurig.

Aanvullende informatie

Zoals andere Hibiscus planten bloeien ook deze bloemen maar 1 tot hooguit 3 dagen. Het product is ook als halfwas (bewortelde stek) verkrijgbaar.

Bron Geert Devriese, met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto