Er zijn plantengeslachten met zoveel soorten en kweekvormen dat de keuze bijna eindeloos lijkt. Het wordt een compleet feest als er ook nog eens een heel scala aan bloemkleuren en groeivormen van beschikbaar is. Dat komt vooral voor bij de vaste planten. Met de geslachten die we hierna noemen kunt u zich helemaal uitleven in eindeloze bordercombinaties met ongekende variatie in kleurnuances, bladvormen en texturen. Zoekt u net dat iets andere tintje, een bepaalde kleurexpressie of wilt u met de kleurenwaaier in de hand uw tuin kunnen componeren, dan kunt u zich met deze planten helemaal uitleven.
Geraffineerd gevarieerd
Sommige plantengeslachten zijn genetisch zo vol mogelijkheden gebleken dat kwekers er naar hartelust mee konden experimenteren. Met fantastische resultaten die de wereld een beetje mooier maken. Ga bijv. eens op ontdekkingsreis in de volgende geslachten:
Astilbe, deze pluimspirea´s, die graag wat vochtig staan, vormen zo´n groot gezelschap dat ze wel moesten worden ondergebracht in grote groepen als de Astilbe Arendsii Groep (forse planten met brede bloempluimen van wit tot rood), de Astilbe Crispa Groep (kleuters, ca.15 cm hoog), de Astilbe Japonica Groep met meer piramidale bloeiwijzen, de Astilbe Thunbergii Groep (minstens 100 cm hoge, majesteitelijke planten met sierlijk overhangende pluimen) en even sierlijk, maar fijner in de Astilbe Simplicifolia Groep. Kies uit bloei van voorzomer tot ver in de herfst, verbaas u over de eindeloze tintvariatie en bladverschillen die er zijn.
Bij Campanula is het net zo´n verhaal. Maar hierbij gaat het om klokjesbloemen en lopen de kleuren van paars, blauw en indigo tot roze en zuiverwit. Ze zijn er kruipend (Campanula portenschlagiana) tot bijna 2 m hoog (Campanula lactiflora), met hangende klokjes (Campanula takesimana) of klokjes in kluwens (Campanula glomerata) tot wijd openstaande massa´s kelken die hele planten overdekken (karpatenklokje, Campanula carpatica). Een ongekende, vertederende weelde.
Iris is zelfs verkozen tot Plant van het Jaar 2006
Dat zegt ook alles over de ongekende veelzijdigheid van deze bloeiende juwelen met hun schitterende kleuren en bloemvormen.
|
De majestueuze riddersporen (Delphinium) hoeven we alleen maar te noemen om u de soms meer dan manshoge, geweldige bloemtrossen met hun rijke kleuren voor ogen te toveren (bijv. de forse planten uit de Delphinium Pacific Giant Groep en de fijnere uit de Delphinium Cultorum Groep). Maar er zijn ook dwergen (Delphinium grandiflorum) die maar 30 cm hoog worden. Keuze te over!
Ook ooievaarsbekken (Geranium) zijn er in enorme verscheidenheid. De bloemkleuren variëren van roze tot violet en warm blauw, uiteraard ook wit. Hoogtes lopen van 5 cm tot bijna 100 cm. Het zijn ijzersterke, karaktervolle planten.
Van de eendagsbloemen (Hemerocallis) bestaan van circa 20 soorten meer dan duizend cultivars in pastelkleuren tot felle tinten. Alleen blauw komt niet voor. Ze produceren maandenlang een eindeloos lijkende stroom bloemen.
Hartlelies (Hosta) zijn in lila, roze en wit bloeiende bladplanten met pollen uiterst gevarieerd loof in alle tinten groen, geel, roomwit, grijs en blauw en combinaties daarvan. Imposante planten voor uiteenlopende standplaatsen.
Pioenen (pioenrozen of Paeonia) in alle soorten maken altijd grote indruk met hun enorme, gevulde witte, roze of rode bloemen, vaak met prachtig gele bossen meeldraden.
Ook de veelzijdige, zeer rijk bloeiende vlambloemen (Phlox) moet u absoluut gaan ontdekken: een ongekende variatie in groeivormen en bloemkleuren!
Alle genoemde plantengroepen stellen eigen eisen qua verzorging. Daar zijn geen algemene regels voor te geven. Let op de hoeveelheid zon, de bodemeisen en de waterbehoefte. Vaste planten vragen over het algemeen weinig onderhoud. Soms is steun nodig.
Tuintips voor mei
Het gras groeit hard, regelmatig maaien!
Groene aanslag op hout en steen verwijderen.
Hagen knippen.
Vroegbloeiende heesters snoeien.
Winterheide snoeien.
Klimplanten aanbinden.
Waterlelies planten en vijver verzorgen.
Eénjarigen en kuipplanten kunt u vanaf half mei veilig buiten zetten.
Bronnen Geert Devriese, met dank aan de mensen van de Plant Publicity Holland en VLAM