Hoewel de bloem kwetsbaar blijft, is een Nederlandse kweker er in geslaagd om van de papaver een commercieel aantrekkelijk product te maken. Die kwetsbaarheid is tevens de aantrekkingskracht van de papaver. De dunne, fel gekleurde, papierachtige bloemblaadjes, waar het licht zo fraai doorheen kan schijnen, zijn adembenemend mooi. Ook de harige, nooit helemaal rechte stelen, dragen bij aan het schoonheidsgevoel van de papaver.
Bekend van speciale dag(en)
Papavers of klaprozen zijn het symbool bij uitstek, ontleend aan het gedicht “In Flanders Fields” van John McCrae, waarmee de Angelsaksische wereld de doden van de Eerste Wereldoorlog herdenkt. Op Armistice Day zijn de poppies alom tegenwoordig. Zelfs de nieuwslezers op tv dragen er dan één. Genghis Khan, de Mongoolse veroveraar, zou in de 13e eeuw zaden van witte klaprozen meegebracht hebben tijdens zijn opmars naar Europa. Volgens de legende zouden die bloemen rood kleuren na een veldslag. Aan het westelijke front in 1914-1918 gedijde de klaproos opmerkelijk op stukgeschoten, omgewoelde grond.
Aanvullende informatie
Papaver nudicaule ‘Poppy Bussana’ is in 2005 uitgeroepen tot meest veelbelovende noviteit bij Bloemenveiling Holland. De jury zei hierover het volgende:
“Het product geeft een vertrouwd gevoel en doet denken aan het voorjaar. Deze papaver is zowel goed toepasbaar in mooie veldboeketten als in monoboeketten. Het is wel belangrijk dat er zorgvuldig mee wordt omgaan in het verkooptraject. Zo moeten er niet te lang hele bundels bij elkaar worden gebonden. Ook het waterpeil moet in de gaten worden gehouden. Daar moet de handel ook alert op zijn.”
De veredelaar wil de papaver rustig introduceren om de markt aan het product te laten wennen.
Bron Geert Devriese, met dank aan de mensen van het Bloemenbureau Holland voor tekst en foto