Bloemen en planten

Gazons geven ons een lekker gevoel van ruimte. Het gras groeit in warmere perioden vrij snel en moet regelmatig gemaaid worden. Na de winterperiode ziet de grasmat er maar grauw uit. Er gaat weinig moois van uit. Met behulp van bloembollen kan het vroege voorjaar heerlijk worden opgefleurd. Het gazon kan omgevormd worden tot een echt bollengrasland.


De bollen worden in de herfst geplant, tussen eind september en eind oktober. Plant de bollen in groepjes van 10-20 stuks bij elkaar, om een mooi effect te bekomen. Plant in losse groepjes zodat het geheel een vrolijke aanblik krijgt. De vroegste soorten bloeien reeds in februari. Niet alle bolgewassen zullen uitgebloeid zijn wanneer je in het voorjaar terug met maaien moet beginnen. Maai dan rondom de groepjes tot zolang het groen of vergeelde loof geheel is afgestorven.

Geschikte bolgewassen om in het gazon te planten

 
Crocus tommasinianus ´Ruby Giant´ Crocus tommasinianus ´Ruby Giant´ is een mooie robijnpurperkleurige krokus die heel mooi past in het gazon. Planten in groepjes van 10 tot 20 bollen bij elkaar. Ze verlangen een goed doorlatende bodem.
Eranthis hyemalis Eranthis hyemalis is een volkomen winterhard bolgewas, dat afkomstig is uit Zuid-Europa, maar komt ook hier af en toe verwilderd voor. Deze winterakoniet vormt op den duur grote groepen. De heldergele, komvormige bloemen bloeien al in februari, in zachte winters soms al eind januari, en doen ons wat aan boterbloemen denken. Ze worden zo´n 2 tot 2.5 cm groot in doorsnede. Heel mooi om in het gazon te planten. Opvallend zijn de groene omwindselbladeren onder elke bloem. Verdraagt lichte schaduw uitstekend. Voor een goed effect is het nodig groepen van minstens 10 te planten op een diepte van 4 à 5 cm.
Fritillaria meleagris De bloemen van deze Fritillaria meleagris wekken altijd de aandacht op. Geen enkele andere soort van fritillariasoort kan deze inheemse soort evenaren met zijn bizarre en onmiskenbare mooie kleuren van klokvormige bloemen. Zij zijn helemaal purper overschaduwd met een uitgesproken terugkerend patroon. De plantjes zijn uiterst sterk en probleemloos en houden van de lichte schaduw (bosvoorwaarden). Ook mooi onder struiken of als natuurlijke vormgeving aan het gazon.
Galanthus nivalis Galanthus nivalis, het enkelbloemige sneeuwklokje is afkomstig uit Europa, Klein-Azië en de Kaukasus waar het voorkomt onder loofhout en in gras. Galanthus heeft een veel langere bloeitijd dan meestal wordt gedacht. Het vormt lijnvormige blaadjes van minder dan 1 cm breed. De bloemen zijn alleenstaand en knikkend, de buitenste bloemblaadjes zijn langer dan de binnenste. De binnenste hebben een groen vlekje. Galanthus nivalis komt het meest in onze tuinen voor.

Standplaats:

Sneeuwklokjes plant je best in groepjes van 10 à 20 bolletjes bij elkaar op een diepte van 5 cm. Ook in het gazon. De grond is best doorlatend, licht en mag niet te droog zijn. De beste planttijd is dadelijk na de bloei of in de nazomer als de kleine bolletjes op de markt komen. Omdat de huid van de bollen erg dun is drogen de bollen snel uit. Plant de bollen dus direct na aankoop en op zo´n 10 cm diepte.

Galanthus nivalis ´Flore Pleno´ Galanthus nivalis ´Flore Pleno´ bloeit met gevuldbloemige klokjes (dubbele bloemen in de volksmond), en is een zeldzame cultivar. Dit reeds in januari – februari bloeiend bolgewasje met smalle groene blaadjes vormt aan de 15 cm lange stengels gevulde witte hangende bloempjes, met veel groene vlekken op de binnenste bloemblaadjes. Volkomen winterhard, hoogte 10 à 15 cm. Voor een goed effect is het gewenst groepen van 10 à 20 bolletjes bij elkaar te planten op 5 cm diepte.
Leucojum vernum Leucojum vernum , het lenteklokje, is afkomstig uit Centraal- en West-Europa en is bij ons volkomen winterhard. Het is een zeldzaam vroeg in het voorjaar bloeiend bolgewasje dat aan 15 tot 20 cm lange stengels één of twee hangende klokvormige bloempjes ontwikkelt. Alle zes bloemblaadjes zijn bij het lenteklokje groot en eindigen in een geelgroen puntje. Zeer geschikt voor onderbeplantingen, onder loofhout, als stinzenplant en in het gazon. Ze geven de voorkeur aan een vochtige, voedzame grond en verwilderen daar erg gemakkelijk. Voor een goed effect moeten er minstens 5 bij elkaar worden geplant op een diepte van 5 à 8 cm