Groente en Fruit

Pastinaak wordt helaas niet vaak in Nederlandse groentetuinen aangetroffen. Onterecht, want het is een lekkere, pittige wortelgroente met veel toepassingsmogelijkheden in de keuken. Pastinaak is één van de oudste groenten, die al door onze voorouders uit het Stenen Tijdperk verzameld werd. Bij de oude Romeinen was pastinaak de belangrijkste wortelgroente. Hij werd ook al in het oude Egypte geteeld. Pas enkele eeuwen geleden werd de witte wortel door aardappels en de oranje wortels verdrongen.


Pastinaak, Witte wortel (Nederlands)
Pastinaca sativa (Wetenschappelijk)
Wild Parsnip (Engels)
Panais, Pastenade (Frans)
Pastinak (Duits)
Familie: Apiaceae – schermbloemfamilie

Verspreiding

Pastinaak is inheems in heel Europa, Kaukasus, Siberië en Noord-Amerika. In Nederland groeit hij vaak in het wild langs rivierdijken.

Plantkenmerken

Het behaarde bladeren zijn groot en vedervormig ingesneden. De grote, lichtgele bloemschermen hebben sierwaarde en trekken veel insecten aan. Ik heb ontdekt dat ze ook lang in de vaas mooi blijven. De lange dikke, witte peenwortel die ook in de winter, tijdens vorstvrije dagen, geoogst kan worden, heeft de smaak tussen selderie en wortel in. Uit de bloemen ontwikkelen zich platte zaden die je kunt verzamelen om ze in het jaar daarop te zaaien. Wanneer zij in het perk vallen, zullen er volgend jaar daar vele kleine pastinaakplantjes tevoorschijn komen.

Standplaats

Pastinaak heeft een losse zandgrond nodig, anders groeit de wortel krom. De plantjes moet je uitdunnen, zodat ze niet dichter bij elkaar staan dan 15 cm. Pastinaak is minder gevoelig voor de wortelvlieg dan de bekende oranje wortelen.

Zaaien

Pastinaak kan tot begin juli gezaaid worden. Wanneer je in mei zaait, kun je in de nazomer oogsten. Wil je in de winter oogsten, kun je het beste in juli zaaien. In verband met de wortelvlieg is het aan te bevelen om tussen de rijen uien te zaaien.

Gebruik

Pastinaak kan gestoofd, gebakken, gefriet worden. Samen met wortels en pompoen zijn zij bijzonder lekker. Op het Internet staan vele interessante recepten voor Pastinaak. In Engeland en Frankrijk is pastinaak zeer populair.
Van de tot poeder vermalen gedroogde wortelen maakt men tinctuur die toegepast kan worden bij nervositeit, zenuwinzinkingen en pijn. Het blad heeft een kruidige smaak en kan, net als peterselie, gehakt over gerechten gestrooid worden.

Bron Brigit Kahlert 2005, bewerking RVO 2008