Groente en Fruit

Gedurende de winterperiode wordt ons vanwege de natuur een verplichte rust opgelegd. Dit wil echter niet zeggen dat we niet waakzaam moeten blijven. Wij moeten o.a. toezicht houden op de waterafvoer na sneeuwval, bedekking van de groenten controleren, desnoods vernieuwen of vermeerderen naargelang de temperatuur. Naarmate we eind februari naderen en zeker vanaf begin maart moeten we de bedekking aanpassen (verminderen) zeker wanneer onze vruchten beschut, in serre of stal, zijn bewaard. Te warm bewaren geeft aanleiding tot vroegtijdig opschieten.


Wanneer je aardappelplantgoed hebt, doe je er goed aan de scheutvorming wekelijks te controleren en de bedekking te vermeerderen of verminderen wanneer dit nodig blijkt zodanig dat je tegen eind maart korte stevige scheuten hebt aan je plantgoed. Januari en februari zijn de ideale maanden, als het niet vriest, om fruitbomen te snoeien. Het planten ervan gebeurde best voor de winter of nu onmiddellijk.

Enkele snoeitips

– Verwijder alle takken die mekaar hinderen of naar binnen groeien. Ook alle takken die sporen van kanker vertonen, of borstel de wonde schoon en bescherm met een afdekmiddel of olieverf .
– Rode, witte en kruisbes snoeien tot boven een kroontje.
– Bij zwarte bes en framboos de afgedragen takken wegsnoeien, mocht ook reeds na de pluk.
– Bij Cox, Boskoop en Jacques Lebel twijgen zeker niet inkorten.

Basaltmeel en de teelt van knolselder

In de nieuwsbrief van Atalanta, die je bij de wekelijkse groentepakketten kan vinden, vonden we interessante informatie terug over het gebruikt van basaltmeel in de professionele knolselderteelt. Basaltmeel geldt als een van de preventieve middelen tegen aantasting door de schimmel Phoma apiicola, een soort schurftaantasting. Deze ziekte komt enkel bij knolselder voor en veroorzaakt grijsbruine plekken op de knol die daarna verkurken of zelfs beginnen rotten.

Niet alleen is basaltmeel een middel dat de planten versterkt (door het hoge gehalte aan silicium, magnesium en calcium), maar het bestaat ook uit zeer kleine naaldjes. Mensenhanden zullen dit niet merken, maar insecten die op de planten willen neerstrijken, maken zich snel uit de voeten, wat de kans op aantasting ook reduceert. Toch blijft het heel moeilijk om de schimmel weg te houden:  hij zou zelfs via het zaad overgedragen worden. Kleine aantastingen vormen echter geen probleem.

Exemplaren die zwaar aangetast zijn, komen de bewaarruimtes niet in: de andere worden regelmatig gecontroleerd. Pas bij het wassen van de knollen, vlak voor de verkoop, wordt de ware toedracht duidelijk. De aantasting vertoont zich meestal aan de onderkant van de knol, in de buurt van de worteltjes. Ze heeft nochtans geen enkele invloed op de voedingswaarde van de plant, het oogt alleen wat minder mooi. Nu experimenteren de landbouwers ook met het gebruik van basaltmeel in de koelcellen. Misschien kan de reeds ontstane aantasting afgeremd worden door dit versterkende middel.

Bron fortuintje 2004, bewerking RVO 2008