Groente en Fruit

De hoge energieprijzen zorgen wellicht voor het duurste najaar en dito winter van dit decennium. Tijd dus om in de keuken rode kool, witte kool en groene kool (savooikool) te herontdekken. Deze groenten zijn niet alleen voedzaam en vitaminerijk, ze lenen zich ook tot een heel brede waaier voordelige bereidingen. Sommige van die bereidingen zijn op de koop toe erg trendy! Nu het leven duurder wordt, hebben we er alle belang bij om eens vaker rode kool, witte kool of groene kool (savooikool) op het menu te zetten. Deze groenten zijn immers voordelig, passen perfect bij de koude maanden en zorgen voor een stevige en voedzame maaltijd. Ze bevatten bovendien alle drie een flinke dosis vitamine C en die kunnen we in de winter goed gebruiken. Witte kool is ook rijk aan vitamine B6.

De drie koolsoorten denken aan onze portemonnee. Ze zijn niet duur in de aankoop en kunnen samen met andere voordelige ingrediënten een lekkere maaltijd op tafel brengen. Denk maar aan klassiekers zoals maaltijdsoepen met groene kool, rode kool met appeltjes, stoemp of gratin van witte kool. Maar ze lenen zich ook tot verrassend eigentijdse bereidingen, zoals mousses, salades folles, pasta-achtige creaties en wokgerechten, zoals u kunt lezen in de tips verderop.

 

Bovendien hoeft u de hele kool niet in één keer te gebruiken. Het resterende deel kunt u gerust enkele dagen in de koelkast bewaren wanneer u het stevig in plastic folie wikkelt. Zo kunt u het nadien gebruiken voor – bijvoorbeeld – een origineel voorgerecht of een salade. Meer en meer winkels bieden trouwens halve kolen of zelfs een kwart van een kool vers aan.

Schoonmaken

Doet u als volgt: verdeel de kool met een groot mes in vieren en verwijder de harde binnenste stronk. Spoel de vier delen schoon onder koud water. De delen die u nodig hebt, schaaft u fijn of snijdt u in reepjes. Hebt u voor de bereiding de volledige bladeren nodig? Haal dan met een scherp mes de volledige stronk uit de kool en maak de bladeren vervolgens één voor één voorzichtig los.

Bewaren

Een niet aangesneden rode of witte kool kunt u gerust één tot zelfs twee weken bewaren op een koele plek buiten de koelkast. Groene kool bewaart u na de aankoop echter best meteen in de koelkast. Aangesneden of resten kool moeten steeds in de koelkast worden bewaard.

Chique en niet duur! Een hele kool of resterende stukken kunt u op de volgende manieren verwerken in trendy en chique gerechten:

Gevulde koolbladeren: altijd een verrassend voorgerecht! Hiervoor kunt u de gehele buitenste bladeren van een savooikool of een witte kool gebruiken. Blancheer ze niet langer dan 4 minuten. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog. Leg er de vulling naar keuze op, vouw ze dicht, bind ze toe met keukendraad en laat ze 15 minuten stomen of garen in een warme oven.

Mousses: hiervoor moet u de rode, witte of groene kool gaar koken en vervolgens goed laten uitlekken (duw het overtollige vocht eruit). Pureer de kool fijn met de mixer en roer er voor de stevigheid wat aardappelpuree onder (let wel: niet meer dan 1/5 aardappelen voor 4/5 kool!). Breng het mengsel op smaak met peper, zout, nootmuskaat en 1 tot 2 eierdooiers. Schep er dan voorzichtig 1 tot 2 tot sneeuw geklopte eiwitten onder. Verdeel de bereiding over individuele vormpjes en laat ze 20 minuten garen in een warme oven. Ontvorm de mousses meteen en dien ze op bij vis, gebraad of wildgerechten.

Salades: als u rode, groene of witte kool superfijn snippert (gebruik de keukenrobot), hebt u een smakelijk ingrediënt voor een winterse rauwkostsalade. Andere mogelijkheid: de koolsnippers samen met spekjes fruiten en op het laatste opdienen als originele warme garnituur op een gemengde salade. Ook heel lekker bij een warm geitenkaasje!

Wokgerechten: een rest rode, groene of witte kool kunt u in fijne reepjes snijden en wokken samen met reepjes vlees, oosterse specerijen, sojasaus en woknoedels. Verrassend lekker!

•  Pasta: als u witte kool in lange smalle slierten snijdt, krijgt u een soort van spaghetti. U kunt ze al dente koken en serveren met gelijk welke pastasaus. Brede repen witte, rode of witte kool kunnen al even origineel lasagnevellen vervangen.

Creatief en trendy met kool

Maaltijdsoep met savooikool en kaas Voor 4 personen: 1 Flandria-savooikool van 750 g, 2 uien, 50 g boter, 1 ½ l bouillon, 4 sneetjes boerenbrood, 4 sneetjes kaas, 250 g mager rookspek (in reepjes), versgemalen peper, zout, 1 snuifje kummelpoeder, 1 eetlepel bloem.

• Maak de savooikool schoon, schaaf ze fijn en fruit ze met de grof gehakte uien aan in de boter. Kruid met peper, zout en kummelpoeder. Strooi er de bloem over en roer door.

• Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten doorkoken en pureer met de staafmixer.

• Beleg het geroosterde brood met de kaas en laat smelten in de oven.

• Bak de spekreepjes krokant zonder vetstof.

• Schik een snee kaasbrood in een diep bord, schep de soep erover en bestrooi met de spekreepjes.

Gewokte rode kool met kip

Voor 4 personen: 1 kippenborst, 1 ui, ½ Flandria-rode kool, 1 Flandria-tomaat, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel vloeibare honing, 1 eetlepel azijn, 1 eetlepel sojasaus, 1 blokje kippenbouillon, ¼ verse gemberknol, 1 koffielepel kerriepoeder, peper en zout.

• Snijd de kippenborst in fijne reepjes. Snijd de ui fijn. Maak de rode kool schoon en snijd of schaaf ze in snippers. Pel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel het knoflook en pers het uit.

• Verhit olijfolie in de wokpan en roerbak er de reepjes kip in. Haal ze uit de wok.

• Voeg opnieuw wat olijfolie toe en laat ze verhitten. Doe de fijngesneden ui en het geperste knoflook in de wok en laat ze lichtjes bruin worden. Voeg nu de rode-koolsnippers toe en blijf roeren (ongeveer 5 minuten) tot ze glazig zijn. Voeg nu de honing, de azijn, de sojasaus, het bouillonblokje, peper en een beetje zout toe. Laat nu 20 minuten sudderen. Voeg na 10 minuten de fijngesneden gember en het kerriepoeder toe.

• Net vóór het opdienen voegt u de blokjes tomaat en de kippenreepjes toe. Laat nog even doorwarmen. Bij dit gerecht kunt u basmatirijst serveren.

Stoofpotje van witte kool met kalfsvlees

Voor 4 personen: 1 Flandria-witte kool, 1 rode Flandria-paprika, 1 gele Flandria-paprika, 1 groene Flandria-paprika, 2 uien, 4 knoflookteentjes, 500 g kalfsvlees (borst- of nekstuk), 50 g boter, 1 snuifje tijm, 4 dl kalfs- of kippenbouillon, 1 dl droge witte wijn, zout, versgemalen zwarte peper, 1 toefje bieslook.

• Maak de witte kool schoon en schaaf ze in snippers. Snijd de paprika´s in reepjes. Snijd de uien en het knoflook fijn.

• Laat het in blokjes gesneden vlees 5 minuten kleuren in de hete boter. Neem het uit de pan en houd het apart.

• Doe nu de uien en de knoflookteentjes in de pan, kruid ze met de tijm en fruit alles in dezelfde vetstof.

• Doe het vlees er opnieuw bij en overgiet met de bouillon en de wijn. Kruid met peper en zout. Zet het vuur lager en laat 1 uur sudderen.

• Voeg er tot slot de geschaafde witte kool en de paprikareepjes bij en laat nog 15 minuten stoven tot alles gaar is.

• Bestrooi met bieslook en serveer met boeren- of stokbrood.

Lasagne van kool met tijm en marjolein

Voor 4 personen: 1 Flandria-kool (naar keuze een rode, witte of groene kool), 2 uien, 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 300 g gemengd gehakt, 1 eetlepel verkruimelde verse tijm, 1 koffielepel gedroogde marjolein, 1 potje tomatenpuree, 1 glas droge witte wijn, peper, zout, ½ l bechamelsaus.

• Maak de kool schoon en snijd ze in vrij brede repen, maar verwijder de harde ribben. Laat de koolrepen 5 minuten blancheren in koken water. Laat ze uitlekken, doe ze in een stoofpan met een dikke bodem en laat ze nog 10 minuten stoven zonder vetstof.

• Laat de fijngesneden uien en het geperste knoflook fruiten in de olijfolie, voeg het gehakt toe en laat al roerend bakken tot het gehakt gaar en verkruimeld is. Voeg de tijm, de marjolein, de tomatenpuree, de witte wijn, peper en zout toe en laat 15 minuten sudderen.

• Bedek de bodem van een rechthoekige ovenschaal met koolrepen. Schik hierop de helft van het gehakt mengsel. Daarbovenop legt u achtereenvolgens een laag koolrepen en de andere helft van het gehakt. Eindig met een laag koolrepen.

• Overgiet alles met de bechamelsaus en laat de schaal 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180° C staan tot de bechamel een mooi kleurtje heeft gekregen.

Bron:

Flandriamail Public – LAVA