Bomen en hagen Ziekte en plagen

De ziekte van Lyme is een ernstige aandoening veroorzaakt door een beet van een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie. Een teek is een spinachtige parasiet, nauwelijks een speldenkop groot, die zich met zijn monddelen vastzet in de huid van zijn gastheer om bloed te zuigen. Je kan worden gebeten tijdens het wandelen of spelen in loofwouden met een dichte onderbegroeiing, weiden en stadsparken. Als de teek drager is van de Borreliabacterie (in ongeveer 15-23 % van de gevallen), kan men de ziekte van Lyme oplopen. Deze aandoening is genoemd naar een stadje in het Amerikaanse Connecticut, waar in de jaren ’70 een epidemie uitbrak. De ziekte van Lyme is een infectieuze aandoening die nare gevolgen kan hebben voor uw gezondheid.


Tekenmelk Tix Free

Tix Free is een tekenmelk die 4 uur tegen teken beschermt. Zo’n doosje Tix Free bevat 20 vochtige doekjes die je uit de verpakking haalt, om snel met het doekje over de onbedekte huidplekken te gaan. Nuttig als je gaat spelen in de tuin, picknicken, naar de barbecue moet, wandelen of op ontdekkingstocht gaan door struiken, bossen en graslanden. Duurt de wandeling langer dan 4 uur, dan pak je gewoon een tweede doekje.
De vochtige doekjes van Tix Free zijn geïmpregneerd met DEET (Diethyl toluamide), een sinds decennia gereputeerd actief bestanddeel tegen allerlei insecten.

Het uniek aan Tix Free is dat dit actief bestanddeel DEET omhuld is met liposomen (LipoDEET). Deze liposomen zorgen ervoor dat DEET (a) langer in contact blijft met de huid voor een betere en langere bescherming en (b) niet diep in de huid indringt met mogelijk risico op nevenwerkingen. De optimale werkingsduur van het product bedraagt 4 uur, waarna het beschermend effect begint te dalen.
Eén enkel doekje is voldoende om de benen, armen en nek van een volwassen persoon in te wrijven. Doekjes hebben als voordeel dat men alles gelijkmatig kan inwrijven zonder het risico te lopen dat bepaalde lichaamsdelen onbeschermd worden gelaten. Doekjes zijn bovendien gemakkelijk om mee te nemen tijdens een wandeling in een bos, park, …

Hoe een teek verwijderen?

De tekenmelk van Tix Free biedt een totale bescherming gedurende 4 uur ! Mocht je toch gebeten worden – je vergat je nek in te smeren, is het belangrijk om bij het verwijderen van de teek nauwkeurig een aantal procedures te volgen:

1.Verwijder de teek zo goed en snel mogelijk om de kans op besmetting te verkleinen.

2. Verwijder de teek met behulp van een speciaal teken tangetje of fijne pincet. Zorg ervoor dat enkel de monddelen van de teek tussen het tangetje zitten en niet het zachte lichaam.

3. Trek de teek voorzichtig uit de huid.

4. Ontsmet de wonde, steriliseer het tangetje in warm water en was de handen.

5. Noteer het tijdstip en de plaats van besmetting (van belang bij serologische testen). Raadpleeg steeds uw arts indien de teek er niet volledig kan worden uitgehaald en bij rode huidvlekken, koorts, hoofdpijn en/of pijn in de armen of benen. Verdoof nooit een teek door middel van alcohol, ether of andere producten.

Preventie voor tekenbeten

Preventie van tekenbeten kan gebeuren met TixFree, in combinatie met andere maatregelen die je kunnen behoeden voor teken:

1.Indien mogelijk, vermijd paden met lang gras of veel vegetatie

2. Draag beschermende kledij zoals een hemd met lange mouwen en lange broeken en stop deze in uw kousen (op lichte kledij zijn teken gemakkelijker te vinden).

3. Controleer grondig uw lichaam op teken, in het bijzonder nimfen op het einde van de dag, als u enige tijd hebt doorgebracht in de natuur, na een wandeling of wat ravotten in de tuin. Neem een warme bad of douche.

4. Gebruik Tix Free.

Er is in de loop der jaren een gestage stijging van de Lyme-ziekte te zien in België en Nederland. In België gaande van 42 gevallen in 1991 tot ongeveer 1.400 gevallen in 2000. Het navolgen van de preventieve maatregelen met betrekking tot tekenbeten zou een halt kunnen toeroepen aan de zorgwekkende opmars van deze toch wel gevaarlijke aandoening.

Wat kan een teek zowat aanrichten? Teken kunnen ziekten op mens en dier overbrengen:

De Lyme-ziekte is wereldwijd de meest voorkomende en in België en Nederland de belangrijkste ziekte die door teken worden overgebracht.
De verwekker is de Borrella-bacterie (Borrella burgforferi s.L.). Deze kiem, van dezelfde familie als syphilis, kan zeer lang in het organisme blijven en aanleiding geven tot talrijke pathologieën. Het klinisch beeld kan zowel specifiek voor Lyme als aan andere ziekten doen denken, waardoor de Lyme-ziekte soms moeilijk te diagnosticeren is.

De ziekte van Lyme is een aandoening waarbij een waaier van weefsels worden aangetast: huid, hart, zenuwstelsel, soms ogen, nier en lever. Het begin is meestal een rood plekje dat langzaam groter wordt. Het is meestal niet pijnlijk, maar samen met de huidafwijking treden andere symptomen op zoals hoofdpijn, pijn in de armen of in de benen, koorts, …

In een vroeg stadium is het met antibiotica behandelbaar, maar in een laat stadium blijkt een volledig herstel niet altijd mogelijk.

Het leven van de teek

De teek brengt het grootste deel van zijn leven door in de natuur: in bossen en graslanden, maar ook in stadsparken en tuinen. Om zich te kunnen ontwikkelen en voort te planten heeft hij echter bloed nodig. De teek die bij ons voorkomt heeft voor zijn volledige ontwikkeling drie gastheren nodig.

Als larve en nimf nemen teken telkens één bloedmaaltijd, waarna ze weer afhaken om op een nieuwe gastheer hun levenscyclus te volbrengen. Eens volgroeid, zijn het enkel nog de vrouwtjesteken die zich voeden met bloed. Door het zuigen van bloed worden de vrouwtjes wel tot 1 cm lang. Eenmaal volgezogen maken ze zich los van de huid en laten zich op de grond vallen. Op een beschutte plaats legt het vrouwtje zo’n 2000 eitjes waarna ze sterft. Uit deze eitjes ontwikkelen zich larven en begint de cyclus opnieuw.

De klimaatverandering van een milde naar een vochtige, warme zomer bevordert de vermeerdering van teken. Na hun winterslaap worden teken actief, vanaf maart en kennen een éérste hoogtepunt in de lente. Tijdens extreem warme en droge zomermaanden daalt de tekenactiviteit om de overleving van de teken te waarborgen en daalt de kans op infectie. Gedurende vochtige zomers blijft de tekenpopulatie echter actief en gaat ze over in de tweede piek van tekenactiviteit. Na november komen ze nagenoeg niet meer voor.

Gedurende de perioden van tekenactiviteit bedekt men dus best de benen en armen, draagt men vaste schoenen met kousen dragen en blijft men best met het gezicht uit de bossen, takken en grassprieten. Een hele opdracht…

Een teek wacht immers op grashalmen en lage begroeiing op een passerende gastheer, waaraan hij zich in het voorbijgaan vastklampt. Eénmaal op het dier kruipt de teek naar een warme en vochtige plaats, waar de huid het dunst is; ze worden dan ook vaak aangetroffen in oksel, knieholte, lies, nek en waar het haar begint.

Waar is TixFree verkrijgbaar?

Tix Free werd ontwikkeld door het Limburgs bedrijf JAICO in samenwerking met Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Het farmaceutisch bedrijf SANDIPRO verdeelt en verkoopt Tix Free op de Belgische markt. Tix Free is uitsluitend verkrijgbaar in de apotheken.