Andijvie is nauw verwant met wilde cichorei. Beide groenten werden als sla geteeld door de Grieken en de Romeinen en er zijn aanwijzingen dat de oude Egyptenaren al andijvie kenden. In de handel vindt men twee soorten andijvie. De breedbladige andijvie vormt een grote krop met grove, groene bladeren en een geel hart. De krulandijvie of frisée vormt een wat lossere krop met lichtgroene, gekrulde bladeren met fijn ingesneden bladrand en een witgeel hart. Andijvie heeft een frisse, pittige smaak met een licht bittere toets op de achtergrond. Krulandijvie wordt als sla aangeboden en altijd rauw gegeten.
Uniek, witgeel hart
Sinds deze maand hebben de LAVA-veilingen ook Flandria-krulandijvie in hun aanbod van dagverse, kwaliteitsvolle groenten. De telers die voor het keurmerk werken, volgen een strik lastenboek en krijgen een jaarlijkse bedrijfscontrole. Met deze introductie heeft Flandria de ambitie de beste krulandijvie te brengen die op de Europese markt beschikbaar is. Dirk Declercq exploiteert samen met zijn vader een tuinbouwbedrijf in Gits (West-Vlaanderen). Net als de voorbije jaren was de tuinder ook deze keer de eerste om fijne krulandijvie aan te bieden. Op de REO-Veiling werd zijn eerste krulandijvie met Flandria-keurmerk verkocht op 10 maart, een Belgische primeur.
“De teelt van andijvie is heel arbeidsintensief. De handarbeid en de hoge energieprijzen maken het een dure teelt onder glas. Andijvie is immers een ‘warme’ plant. Bij lagere temperaturen dan 15 °C schiet de andijvie door, en dit is nefast voor de kwaliteit. Daarnaast vraagt krulandijvie een perfecte combinatie van voeding, water en verluchting”, verduidelijkt teler Dirk Declercq.
Wat de krulandijvie uniek maakt, is zijn witgeel hart. Zeven dagen voor de oogst worden de kroppen samengebonden met elastiekjes om de hartbladeren te bleken. Vooral de ‘gewitte’ krulandijvie heeft een hoge marktwaarde. “De oogstrijpe krulandijvies worden met de hand afgesneden en grondig gespoeld. Het verwijderen van het elastiek en de sortering volgens gewicht gebeurt manueel. Kroppen met eenzelfde gewicht worden met het gladde snijvlak naar boven in kisten gelegd. Dan is de krulandijvie klaar voor de veiling.”
Kwaliteit, sortering en verpakking
Flandria-krulandijvie kan uitpakken met grote versheid en met topkwaliteit. Dit betekent: stevige, uniforme kroppen met fijngekruld hart, zonder enige beschadiging of groenverkleuring en onberispelijk verpakt en gepresenteerd.
Flandria voorziet in een kwaliteitsaanbod Dubbel Extra en Extra, met in elke kwaliteitsklasse een opsplitsing volgens kleur: gewit of niet. Voor Flandria moet het hart van de krulandijvie over ten minste een derde van de plant een gele kleur vertonen. De groente wordt aangevoerd in EPS-H en EPS-M met 6, 8, 10 of 12 stuks, naargelang het gewicht, en los of in zakjes.
Het hoofdseizoen begint in april en loopt door tot de herfst, met een productiepiek van mei tot juli. Krulandijvie wordt zowel in openlucht als onder glas geteeld, waardoor de groente nagenoeg het hele jaar beschikbaar is op de LAVA-veilingen.
Gewaardeerd door de horeca
“Het is een groente die de betere horeca enorm waardeert voor zijn mooie presentatie en stevigheid. Leg krulandijvie naast een warme steak op het bord en de groente blijft krokant en bewaart een mooi uitzicht”, aldus Dirk Declercq.
Wel belangrijk voor de handel is de bewaring: krulandijvie moet in zijn oorspronkelijke verpakking zo koel mogen worden bewaard. De optimale temperatuur ligt rond 1 °C. Dek de kisten in de koelcel af om uitdrogen te voorkomen en vernevel af en toe lichtjes met koud water. Stal krulandijvie, zoals trouwens alle slasoorten, niet uit in de zon. Zo bewaart de krulandijvie haar frisgroen uitzicht. Krulandijvie van Flandria-kwaliteit bewaart nog drie tot tien dagen in de koelkast.
De versnijderijen verwerken de krulandijvie samen met andere slasoorten als convenience tot een aantrekkelijk product.
Ideaal voor slanklijners
• Arm aan calorieën. Met 5 kcal per 100 g is krulandijvie een ideaal product voor slanklijners
• Zeer rijk aan vezels en mineralen
• Bevat vitamine A en C, vooral het buitenste blad van de groente
• Hoge calciumwaarde: 52 mg per 100 g groente
• Goede bewaarbaarheid
• Vaak verwerkt in versneden, voorverpakte slamengsels
• De licht bittere toets valt vrij aardig in te pakken door de combinatie met tomaat, fruit of zoethartige saus.
Bronnen:
Start2eat