Tuinonderhoud

Een kleurrijke pot- of schaalbeplanting vormt een welkome blikvanger op het winterterras of balkon. Het is toch veel leuker als ook daar ´s winters wat fleurigs te genieten valt. Nog veel te vaak worden uitgebloeide bakken zomerbloeiers leeggemaakt en opgeborgen in plaats van hergebruikt. En dat terwijl er zoveel leuke planten zijn die het ´s winters prima doen. Een tuin, terras of balkon mag toch best het hele jaar mooi zijn! Het is heel makkelijk te realiseren.


Zomaar wat gezellige suggesties

Beplant uw potten en bakken opnieuw met groenblijvers, winterbloeiers, planten die heel vroeg in het voorjaar al kleur geven (als ook de eerste bolgewasjes bloeien), met planten die heel lang bessen of kleurrijke knoppen houden en die mooi groen of anders gekleurd blad hebben in allerlei tinten. Denk aan lang kleinblijvende coniferen als Chamaecyparis lawsoniana ´Ellwoodii´ en de mooie kegelvormpjes van Picea glauca ´Conica´, wintergroene dwergmispels zoals Cotoneaster microphyllus, en de leuke lage struikkamperfoelies (Euonymus fortunei) met hun vrolijk gekleurde blad (bij ´Harlequin´ bijv. is dat frisgroen met zilver).

Voor forse toeven kleur zorgen de winterheides (Erica carnea) in roze, wit, paars en rood plus mooie bladkleuren. De bergthee (Gaultheria procumbens) draagt heel lang rode besjes (de groene blaadjes geuren bij fijnwrijven naar kauwgom). De vele soorten klimop (Hedera) spreken voor zich. Kies voor potten en bakken kleinbladige rassen: u kunt ze later weer voor hanging baskets gebruiken.

Bont klimopblad kan ´s winters ook heel mooi zijn. De kerstrozen (Helleborus) hebben geen aanbeveling nodig. Wanneer u in hartje winter schitterende bloemen in de tuin wilt zien, kunt u niet zonder. Zet bakken met kerstrozen niet op een plek met de hele dag de volle zon, ze hebben liever wat meer schaduw. Leucothoe heeft prachtig gekleurd blad. Schijnhulst (Osmanthus) doet aan hulst (Ilex) denken.

Salix caprea ´Kilmarnock´ is een treurwilgje dat zich al heel vroeg met katjes tooit. Deze vraagt wel een iets grotere bak, net als de fraaie kruipwilg Salix repens ´Iona´ die vanaf maart bloeit. Dan zijn er schitterende skimmia´s, zoals Skimmia japonica ´Rubella´ met zijn felrode winterse bloemknoppen, en groenblijvende planten zoals Vinca, Pachysandra en Euphorbia myrsinites. Het leuke is dat u al deze planten niet in het voorjaar weg hoeft te doen, zoals de eenjarige zomerbloeiers, maar ze gewoon in de volle grond van de tuin kunt planten, waar een aantal dan zelfs zal gaan bloeien. U heeft er dus dubbel plezier van.

Verzorging

Heel belangrijk is een goede drainage in de bak of pot. Maar vergeet ook isolatie tegen de kou niet. Dat lukt het beste door een pot of bak te ´voeren´ met noppenfolie. Zorg dan wel dat de drainagegaten open blijven. Plant in verse potgrond. Geef de planten tijdens de winter bij droog niet-vriezend weer water. Bij groenblijvers gaat de verdamping immers gewoon door. Afstrooien van de bak met een toplaagje fijn grind staat leuk en nivelleert vocht- en temperatuurverschillen bij de wortels.

De tuin in december

Tijd om over verbeteringen in uw tuin na te denken, bladverliezende heesters en bomen te planten, onderhoud aan uw tuinspullen- en gereedschappen te plegen, wat scherp moet zijn alvast te laten slijpen, en kwekerscatalogi te laten komen of op internet naar mooie nieuwigheden te zoeken. Ieder jaar is er weer verrassend veel meer plantenkeuze!

Bron: Plant Publicity Holland – pph.nl