Hagen zorgen voor beschutting, privacy, breken de wind, zijn schuilplaats voor vogels, vormen een ideale levende achtergrond en verdelen de ruimte. Zowel in het landschap als in en om tuinen. Vroeger mochten hagen in veel gebieden maar zo hoog zijn dat de landheer er op z´n paard gezeten, overheen kon kijken. In grote delen van het platteland omgeven lage hagen op raamhoogte de percelen om vee buiten, maar het uitzicht vrij te houden. Bij onze oosterburen staan soms hoge, zogenaamde ´sneeuwhagen´ rond de boerderijen. Buxushaagjes werden oorspronkelijk door monniken als rand rond hun kruidenperken gezet om konijnen te weren (die lusten geen Buxus). Hagen vormen de mooiste afscheiding die denkbaar is.
Groene achtergronden
Groen is de natuurlijke basiskleur in het landschap en in een tuin. Alle andere kleuren komen er perfect tegen uit. Een blauwe lucht, een rood pannendak, geel zand. Groen wijkt en is rustgevend. Dus wie ruimte en rust in zijn of haar tuin wil introduceren, kan niet zonder groen. En levend groen is het allermooist! Hagen vormen groene wanden, vlakken en lijnen waartegen en waarbinnen alles kan. Een strak geschoren, groene haag is altijd mooi, in iedere tuinstijl en overal. Goed gesnoeid hoeft een haag niet breder te zijn dan 30 cm.
De beste groene haagplanten
Gelukkig wordt liguster (Ligustrum) weer herontdekt. Deze perfecte haagplanten hebben een fijn wintergroen blad, laten zich makkelijk snoeien, lopen altijd weer uit en kunnen schitterend wit bloeien. Een van de mooiste langzaam groeiende hagen (dus koop planten in een behoorlijke maat) krijgt u met Taxus. De donkere kleur van Taxus baccata vormt dé ideale achtergrond voor andere, bloeiende heesters en vaste planten. Taxus laat zich ook uitstekend in vorm snoeien. Er zijn ook prachtige hulstsoorten (Ilex) die met een groen of blauwgroen (Ilex × meserveae ´Blue Hollies´) gestekeld blad een ondoordringbare haag vormen, als u wilt tot wel 6 m hoog. Een heel fijne sfeer geeft de Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) met een glanzend blad aan iets rode steeltjes. Het blad is sierlijker dan van de ´gewone´ laurierkers (Prunus laurocerasus). Ten slotte zijn diverse soorten wintergroene struikkamperfoelies (Lonicera) ook geschikt als lage haag. Voor de laagste haagjes is het palmboompje (Buxus) van oudsher geliefd (´Rotundifolia´ is de meest gebruikte vorm) met als alternatief de bijna identieke Lonicera nitida.
Hagen planten
Dat is werk voor twee man. Als de sleuf waarin geplant wordt, is gegraven en de grond in de sleuf is verbeterd, de planten er op de juiste onderlinge afstand naast leggen. Eén persoon zet de planten er stuk voor stuk rechtop in en houdt ze rechtop en in lijn, terwijl de tweede persoon de grond rond de wortels terugbrengt en aantrapt. Het aantal planten per strekkende meter varieert met de maat van 4 (bij al wat grotere coniferen) tot wel 10 (bij Buxus). Plant een haag altijd zo dat de takken elkaar raken.
Tuintips voor maart
Er valt weer wat te doen in de tuin! Haal afgestorven materiaal weg bij de vaste planten, snoei dode ranken van de klimplanten af. Deze maand de struikrozen snoeien! Ook heesters die in de nazomer bloeien, nu snoeien als dat nodig lijkt. Misschien moet het gras al voor de eerste keer worden gemaaid. Groene aanslag wegspuiten. Het is tijd om te planten, planten te verzetten (naar een betere plek verpotten), de tuinmeubels uit de opslag te halen, compost te strooien. Haal ook het eerste onkruid even weg. Het natuurlijke buitenleven begint weer!
Bron: Website VLAM