Tuintips

Zamioculcas is heel makkelijk te verzorgen en ziet er nog stijlvol uit ook. Het is dan ook een ideale plant voor bijvoorbeeld tweeverdieners. ´Liefdevol verwaarlozen´ luidt het verzorgingsadvies voor succulenten en Zamioculcas is daar geen uitzondering op. De plant vraagt nauwelijks om aandacht. Of toch wel, maar dan in de vorm van bewondering. Zamioculcas lijkt ontworpen voor stijlvolle, moderne interieurs, waar een groen accent extra leven in de brouwerij moet brengen. Maar eigenlijk voldoet de plant in elk interieur: klassiek, gezellig of modern. Feit is dat de plant sinds zijn introductie in 1996 ongekend populair is geworden.

Doorbraak

 

In 1996 werden slechts enkele duizenden planten aangevoerd op de Nederlandse bloemenveilingen. De prijs bedroeg gemiddeld 11,44 gulden. In 1997 was dit aantal gestegen naar ruim 100.000 stuks. De prijs steeg naar 12,98 gulden. In 1998 steeg de aanvoer verder naar 185.000 stuks tegen een gemiddelde prijs van 12,18 gulden. De omzet bedroeg inmiddels 2,2 miljoen gulden. In 1999 kwam de grote doorbraak. In dat jaar werden maar liefst 600.000 planten verhandeld, waarbij de prijs enigszins terugliep naar 10,62 gulden. Wel was toen duidelijk dat de plant een goede toekomst tegemoet zou gaan. De omzet bedroeg 6,3 miljoen gulden en kwam daarmee al hoger uit dan de omzet van bijvoorbeeld Phoenix, Musa, Alocasia of Asparagus. Vorig jaar zette deze ontwikkeling zich door, waarbij het aantal potmaten is uitgebreid.

Toch gaat het maar om één soort, namelijk Zamioculcas zamiifolia. Er zijn geen cultivars. En dat lijkt voorlopig voldoende, gezien de vraag. De karakteristieke plant is opgebouwd uit een aantal ´veren´ (stengels), die uit ondergrondse rhizomen (wortelstokken) groeien. In deze veren slaat de plant reservewater op, met name in de verdikte basis. De plant heeft van nature mooie glimmende bladeren, waarvan soms wordt gedacht dat ze met bladglans zijn bewerkt. Sommige mensen vergelijken hem met Zamia of Cycas, maar de plant is van geen van beiden familie. De kleinere potmaten zijn vooral populair als repeterende combinatie in hoge vazen.

Verzorgingstips

Niet te koud en niet te nat, dat is het belangrijkste advies voor de eigenaar van een Zamioculcas. De plant houdt liever van wat droogte dan van nattigheid. De consument mag een gietbeurtje vergeten. Zamioculcas kan goed tegen veel licht, maar direct zonlicht moet worden vermeden. Ook op een donkere plek gedijt de plant goed. Aan een tweewekelijkse voedingsbeurt heeft de plant ruim voldoende. Bij deze verzorging gaat Zamioculcas beslist jarenlang mee. Zonder te vervelen, want de plant zal gestaag nieuwe veren vormen. Bij inkoop moet op de onderste bladeren worden gelet. Zijn deze geel, dan kan de plant teveel water hebben gehad en is hij aan het rotten. De plant kan dan in enkele weken geheel zijn afgestorven. Bewaar en vervoer Zamioculcas bij minimaal 10°C.
 

Zamioculcas is familie van de Araceae, net als Anthurium, Spathiphyllum en Zantedeschia. Zamia – de plant waarmee Zamioculcas nogal eens wordt verward – is familie van de Cycadaceae. Zamioculcas stamt vermoedelijk uit Azië.

 

Bronnen Geert Devriese