Vijvers en vissen

Kerstdecoraties maken? Even een rondje met de snoeischaar door de tuin en laat dan uw creatieve fantasie maar de vrije loop. Er is zoveel moois dat u nu gebruiken kunt. Ideaal is wintergroen blad met fleurige bessen. Als u dat al in soorten heeft staan, bent u een rijk mens. Maar voor al die mensen die dat nog niet hebben, geven we wat suggesties voor planten die juist in deze tijd ideaal zijn om te hebben. Alvast wat tips voor volgend jaar dus. Maar vindt u in pot gekweekte wintergroene tuinplanten die bessen dragen, dan kunt u die nu planten (behalve als het vriest) en er meteen van genieten. Want u hoeft geen kerststukjes te maken, de groene struiken met kleurrijke bessen zijn ook in de tuin schitterend.

Een lijstje groenblijvers met kleurrijke bessen die nu nog aan de struiken zitten:

Echt, er is veel meer moois op dit gebied dan vaak wordt gedacht.

– De wintergroene zuurbessen Berberis candidula en Berberis darwinii met blauwe bessen. Berberis stenophylla heeft paarse bessen.

– Hulst: altijd vol rode bessen zitten Ilex aquifolium ´J.C. van Tol´ en ´Pyramidalis´. Deze zijn eenhuizig; u heeft dus geen vrouwelijke en een mannelijke plant nodig om bessen te krijgen. Ilex aquifolium ´Bacciflava´ vormt gele bessen. De kleine Ilex cornuta ´Golden Gem´ heeft prachtig geel blad en zwarte bessen. Het blad is warm goudgeel bij Ilex aquifolium (rode bessen) en paars bij Ilex × altaclerensis ´Hodginsii´ (rode bessen).

– Takken met zwarte bessen van de klimop (Hedera). Ze zitten er heel lang aan.

 

Dubbel genieten, wintergroene heesters die ook nog eens volop bessen dragen. (foto: PPH)

– De vingerplant (Fatsia japonica) wordt dankzij de zachte winters steeds vaker in de tuin gezet (dat gebeurde in België al veel langer). Er zitten nu dikke trossen zwarte bessen aan.

– Hij wordt vaak vergeten, maar een grijsgroen takje van de jeneverbes Juniperus chinensis ´Keteleeri´ met prachtige grijs berijpte blauwe bessen staat absoluut niet verkeerd in een fraaie kerstschikking.

– De broodboom (Aucuba japonica) draagt aan vrouwelijke planten rode bessen. Er zijn ook bontbladige cultivars, zoals ´Gold Dust´ en ´Golden King´.

– Skimmia is er ook in soorten. Bij de mannelijke Skimmia japonica ´Rubella´ worden de bloemknopjes (het lijken wel bessen) in de winter rood, bij ´Emerald King´ zijn ze lichtgroen. Heel bijzonder! Skimmia reevesiana heeft wel de hele winter lang echte rode bessen.

– Met wat geluk zitten er ook nog rode bessen aan de kruipende bergthee (Gaultheria procumbens) waarvan de blaadjes bij kneuzing naar kauwgom geuren.

– De mahoniestruik (Mahonia aquifolium) draagt tot diep in de winter witbedauwde, donkerblauwe bessen.

– En op een beschutte plek kunt u een aardbeiboom planten (Arbutus unedo) waarvan de vruchten in de winter tussen het leerachtige blad blijven hangen, terwijl de boom in december ook nog bloeit.

Tuintips voor december

Er is nu niet zoveel meer in de tuin te doen, tenzij u uw tuin wilt veranderen. Daarvoor is het nu (als het niet vriest) een ideale periode. De planten zijn in rust. Bladverliezende soorten kunt u probleemloos verplanten en nieuwe aanplanten. Maak gereedschappen en tuinmachines droog en schoon. Vet ze in (ook de houten stelen van gereedschappen: het voorkomt dat die uitdrogen en makkelijk breken). Laat slijpen wat scherp moet zijn. Zet een ijsvrijhouder in de vijver. Vissen nu helemaal niet meer voeren. U kunt ook al vormsnoei bij bomen toepassen.

Bron: Website VLAM