Met wintergroene planten kunt u de tuin prachtig opvrolijken. Vooral wanneer ze in passende potten op het terras of balkon staan. Allerlei soorten laten zich onder winterse omstandigheden van hun beste kant zien: van hulst tot bamboe en van siergrassen tot klimop. Het meest opvallend zijn toch wel de coniferen. En dan vooral die leuke kleine, gekleurde conifeertjes in een pot. Vooral een ´familie´ met grote en kleinere potten op het terras met verschillende coniferen geeft een levendig en vol effect. Vaak kunt u kant en klaar een set met verschillende soorten coniferen kopen voor een dergelijke toepassing. Echt klein blijvende conifeertjes bestaan niet. Er zijn echter wel veel soorten die heel langzaam groeien. Hierdoor voelen ze zich uitstekend thuis in een pot of kuip op het balkon of terras. Bovendien hebben langzaam groeiende coniferen vaak hele mooie groeivormen en apart gekleurd loof.
Bonsaiconifeer en meer
Een prachtige plant is bijvoorbeeld de Chamaecyparis obtusa ´Nana Gracilis´. Zo moeilijk als de naam klinkt, zo mooi is de groeivorm. Hij wordt ook wel bonsaiconifeer genoemd, vanwege de grillig gevormde takken. Verder is het loof zo gegroeid, dat het allemaal in elkaar gevouwen waaiertjes lijken; heel decoratief. De Juniperus scopulorum ´Skyrocket´ heeft een totaal andere groeivorm. Hij groeit als een smalle pilaar recht omhoog. Het loof is grijsblauw en strak omhoog gericht.
Een derde bijzondere, kleine conifeer is de Chamaecyparis pisifera ´Filifera Aurea´. Een echt verschil tussen takken en loof kent deze plant niet. Hij bestaat namelijk geheel uit lange, dunne takjes bedekt met schubben. Het is net een grote gele pruik. Door de mooie, bolronde groei en de goudgele kleur van het loof is ook dít een uitstekende keus voor op het terras.
Juniperus scopulorum, groene zuilen voor de tuin.
Een tuin met stijl. Dat is het resultaat, als je gebruik maakt van aparte groeivormen. Eén van de meest stijlvolle groeivormen is de zuilvorm. Vooral bepaalde coniferen zijn hier erg sterk in. Een zuilvormige conifeer is een opvallende, maar toch bescheiden verschijning. Hierdoor is hij in elke tuin in te passen. Denk maar eens mee: een rotstuin met hoogteverschillen en grote stenen, met daartussen de strakke pilaren, of een groot, glad gazon, met staalblauwe ´raketten´. Natuurlijk geven deze ook een uitdagende, vernieuwende vorm aan de traditionele heidetuin. Een goed voorbeeld van zo´n zuilvormige conifeer is de Juniperus scopulorum ´Blue Arrow´. Deze staalblauwe jeneverbes mag zich terecht Plant van de Maand December noemen.
Van de opgaande coniferen bestaan allerlei vormen. Een van de mooiste is de Plant van de Maand, de Juniperus scopulorum ´Blue Arrow´. Door zijn beperkte hoogte van niet meer dan een meter, past hij uitstekend in de kleinere tuin. Pas op hoge leeftijd bereikt de plant een hoogte tot vier meter, maar hij blijft in ieder geval zeer smal. Bovendien is de jeneverbes een doorzetter die zelfs de koudste winters met gemak doorstaat. Een andere, zeer decoratieve jeneverbes is Juniperus scopulorum ´Skyrocket´, met een grijzig, blauwgroene kleur. Hij is iets minder perfect zuilvormig dan ´Blue Arrow´ en hij groeit iets sneller tot een hoogte van zo´n zes meter. Maar zelfs bij deze hoogte, is de breedte niet veel meer dan veertig centimeter!
Graag in de belangstelling
Van de Juniperus bestaan vele groeivormen. Zoals hij in het wild groeit, is het een forse, onregelmatig gevormde struik. Hoewel dat in een grote tuin ook zijn sierwaarde heeft, is dit niet in iedere tuin in te passen. De jeneverbes is overigens een zeer bruikbare struik. De bessen geven smaak aan jenever en aan diverse gerechten. De olieachtige stof die uit de bessen gehaald wordt, heeft bovendien een medicinale werking en in Noorwegen maken ze er zelfs bier van. De jeneverbes stelt niet veel eisen aan zijn omgeving, behalve dan dat hij graag vrij staat van andere planten. Hij heeft het liefst veel zon en niet te vochtige, goed doorlatende grond wordt erg op prijs gesteld. Onderhoud vragen deze planten vrijwel niet, veel voedsel hebben ze niet nodig en door hun speciale groeivorm is snoeien niet nodig.
Alternatieve slankheid
Behalve jeneverbessen zijn er ook andere zuilvormige coniferen. Vaak kunt u ze aan namen als ´Pillar´ en ´Columnaris´ al herkennen. Ook de naam ´Fastigiata´ van Taxus baccata geeft aan dat deze plant smal zuilvormig groeit. De Taxus baccata ´Fastigiata´ is geen harde groeier, maar is wel een erg duurzame (haag)plant. Op oudere leeftijd groeit hij (zonder snoei) wel wat breder uit.
Bron: Plant Publicity Holland 200 – www.pph.nl