Vijvers en vissen

In elke tuin heb je wel plaatsen met droge omstandigheden. Plekjes waar niet alle planten het goed doen. Onverwacht veel vaste planten gedijen toch nog goed op droge, zonnige plaatsen. Onderstaande vaste planten kunnen een langere periode zonder regen en volle zon overleven dan andere. Vaak bezitten ze een dieper gaand wortelgestel of hebben ze een waslaagje op hun bladeren om hun verdamping te beperken. Dit betekent niet, dat je ze eens niet, in de volle zomer moeten gieten natuurlijk.

Geschikte vaste planten voor droge standplaatsen zijn o.a.:

Acaena ´Blue Haze´ is een zeer mooie blauwgrijs berijpte bladeren en wellicht en vorm van Acaena magellanica. Hij is nog weinig in de handel te vinden wellicht mede door zijn matige winterhardheid. Blue Haze komt voor in de Zuidelijke Andes in Zuid-Amerika. Door zijn steeds verder groeiende wortelende stengels groeit hij steeds breder uit. De elkaar verdringende bladeren zijn rond en getand. De bloempjes die in juli-september verschijnen bezitten paarse hoofdjes, gevolgd door roodstekelige vruchtjes. Geschikt voor beschutte rotstuinen.
Acaena buchananii heeft minder gestekelde vruchtjes dan de andere soortgenoten. Hij is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en net als zijn soortgenoten zodenvormend. A. buchananii valt op door zijn fijne, getande lichtgroene tot blauwachtige berijpte bladeren. A. buchananii is een lage bodembedekker van 5 cm hoogte. Van juni tot augustus verschijnen boven het bladerdek crèmewitte stekelachtige bloempjes die aan nootjes doen denken, en bij deze soort vrij onaanzienlijk zijn. Breidt zich snel uit met tot 50 cm lange kruipende takken. Goed zodevormend. Mooi in combinatie met andere vaste planten, siergrassen, heide en bolgewassen.
Acaena magellanica groeit in de natuur op zand en rotsen in de buurt van de zee, onder kreupelhout, in open bossen, op vochtig grasland en in vennetjes tot 1100 m hoogte. De bladschijf is 2-8 cm lang, met 5-8 paar blaadjes waarvan de onderzijde is berijpt. De bloeistengels zijn 7-14 cm groot met 1 tot 3 brede bloemhoofdjes, paarsachtig als je jong zijn.
Acaena microphylla is inheems in Nieuw-Zeeland waar hij groeit in grasland en rivierbeddingen, van zeeniveau tot 1100 m hoogte. Deze kruipende plant vormt pollen tot 75 cm breed. De bladeren zijn kaal, tot 3 cm groot. De bloemhoofdjes zijn 2,5 cm in doorsnede. Gedijt ook nogal goed op vochtige gronden. Deze bodembedekker is heel interessant tussen bijv. Flagstones. Acaena microphylla is matig winterhard.
Acaena microphylla ´Kupferteppich´ is de meest gecultiveerde soort van dit geslacht en is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Bij ´Kupperteppich´ is het blad opvallend roestbruin van kleur en wordt daarom ook wel eens kopertapijt genoemd. Stekelnootjes zijn bodembedekkers die gedijen in iedere tuingrond. De meeste soorten hebben onopvallende bloempjes. Het blad daarentegen en in de in augustus verschijnende bloemhoofdjes zijn zeer decoratief en bepalen de sierwaarde van deze soort.
Acaena novae-zelandiae heeft meer gestekelde vruchtjes dan de andere soorten. Hij is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, het zuidoosten van Australië en Nieuw-Guinea. De planten vormen haarfijne stengeltjes van 15-60 cm lengte. De licht- tot donkergroene blaadjes vertonen een roodachtige waas. Een blaadje is tot 10 cm lang en is samengesteld uit 9-15 kleinere blaadjes. In juli-september verschijnen de roomwitte bloemhoofdjes en de onrijpe vruchtjes die bezet zijn met helrode stekeltjes. Acaena novae-zelandiae is een zeer sterke groeier en een snelle bodembedekkende soort.
Acantholimon glumaceum is geschikt voor de rotstuin.
In de winter beschermen tegen vorst.
Acantholimon ulicinum is een uiterst zelden voorkomende rotsplant. Deze soort is vrij ongewoon met mooie enkelvoudige bloempjes, zittend op de zachte, kussenachtige vorm.
Alle soorten zijn kussenvormend en vorstgevoelig.
Geschikt voor een zonnige en beschutte exotische binnentuin.
Acanthus hungaricus is afkomstig uit Zuid-Europa en matig winterhard. Heeft een absoluut goed drainerende bodem nodig. Winterbescherming nodig. De bladeren maken de plant decoratief tot ver in de winter en vormen een dicht dek in borderhoeken. Ze vallen meteen op omdat ze veel licht reflecteren.
Acanthus hungaricus ´Alex´ Lager blijvende selectie
Acanthus mollis of zachte acanthus is heel decoratief. Mooi voor beplantingen op een talud. Zachte acanthus is de meest gebruikte en bekende soort binnen zijn geslacht. De donkergroene, glanzende bladeren zijn onregelmatig geveerd en grof getand. De indrukwekkende bloemen staan aan rechtopstaande stengels en zijn in vier rijen van, lange aren gerangschikt, soms zijn ze ook in de oksels van een klein, doornig blad geplaatst. De zaadkapsels bevatten 2 tot 4 zaden. De vlezige acanthuswortels houden de plant stevig vast in de grond.
Acanthus mollis ´Latifolius´ wordt beschouwd als een architectonische plant, ze benadrukken heel nadrukkelijk de verticale lijnen in een kleurenschema. Het blad kan dienst doen als basisstructuur. In hun natuurlijk omgeving, het Middellandse Zeegebied, zijn ze vaak te zien in combinatie met olijfbomen. Prima solitair in een kleine tuin of als borderplant in grote borders.
Acanthus mollis ´Rue Ledan´ heeft glanzend donkergroen blad, aarvormige bloeiwijze, witte bloem. Vraagt een zonnige standplaats en is ook geschikt als kuipplant.
Acanthus mollis ´Summer Beauty´ is een kruising tussen A. mollis en spinosis. Witte bloem met groene lip, diep ingesneden blad
Acanthus spinosus is afkomstig uit Dalmatië en voelt zich thuis op een steenachtige, maar goed doorlatende grond.
In het geheel ziet ie er robuuster uit dan A. mollis. De sterk gelobde bladeren zijn met stekelige tanden bezet. De bloemen zijn er wat minder decoratief uit dan bij A. mollis. Winterbescherming nodig, winterhard in zone 7.
Acanthus spinosus ´Spinosissimus´ is afkomstig uit Dalmatië en voelt zich thuis op een steenachtige, maar goed doorlatende grond. Een vastere en doornigere versie van Acanthus mollis. De elegante pieken met witte bloemen hebben een purperen tint en zijn smaller dan de andere Acanthus. Heeft wel wat winterbescherming nodig.
Achillea ´Moonshine´ heeft een mooi zilvergrijs geveerd blad. Deze hybride is middelmatig hoog, 60-70 cm wat de toepasbaarheid in de tuin verhoogd. Helder gele tot licht zwavelgele bloemen van juli tot augustus. Zeer geschikt voor gebruik in een gemengde border omdat het geel als achtergrond voor bijna elke andere kleur kan dienen. Het grijze blad is mooi bij pastelkleuren.
Achillea ´Schwefelblüte´ is zodevormend en een hybride van A. filipendulina x A. ptarmica. Brede, lineaire grijsgroene bladeren. De bloemhoofden zijn tot 10 cm groot geel tot zwavelgeel.
Achillea filipendulina ´Gold Plate´ is inheems van de Kaukasus en Zuidoost Turkije tot Iran, Centraal Azië en Afghanistan. Groeit op natte weiden, langs beekjes en meren en op rotshellingen. Bloemhoofden tot 15 cm groot. Bloemt iets later in het seizoen dan de andere cultivars.
De plant vormt dichte pollen met rechtopstaande stengels tot 120 cm. Het blad is groen geveerd en fluwelig, 10-20 cm lang en 3 tot 7 cm breed, langwerpig, diep gedeeld. Platte bloemhoofdjes 4-10 cm of groter, symmetrisch gevormd. De piepkleine margrietachtige bloemen zijn 2,5 tot 3,5 cm groot, mooi helder tot goudgeel.
Achillea millefolium ´Cerise Queen´ is een zeer sterke vaste plant die ook op de armste en droogste grond goed groeit. Deze rozerode cultivar is goed te combineren met Salvia x superba en Veronica longifolia ´Blauriensin´. ´Cerise Queen´ vormt een mooie mat van donkergroene bladeren. Het enige minpunt aan deze cultivar is dat de bloemhoofden in de volle zon snel kunnen gaan verkleuren naar fletse kleuren. Net als bij de meeste andere duizendblad cultivars kan je van een lange bloeiperiode genieten, de kersrode bloemen verschijnen van juli tot september op 60 cm lange stelen. Bijzonder fijn gevederd loof.
Achillea millefolium ´Hoffnung´ waarvan de kleur ook aangegeven wordt als zwavelgeel.
Achillea millefolium ´Lachsschönheit´ is een kruising tussen Achillea millefolium en Achillea taygetea met daardoor langere bloemstelen en grotere bloemhoofden. Soms wordt deze ook gerekend bij de Achillea Galaxy-hybriden. De kleur is eerst licht zalmroze, later verkleurend naar crèmewit. Sommige bloemhoofden kunnen tot 14 cm groot worden.
Achillea millefolium ´Paprika´ produceert roodgele bloemen. Deze fantastisch kleuren zijn in elke border toepasbaar. Wellicht de meest rode der Achillea´s.
Achillea tomentosa is inheems in Zuidwest Europa, van Centraal Frankrijk tot Centraal-Italië en Spanje. Groeit aldaar op droge heuvels en braakliggende grond en bloeit er omstreeks mei-juni. Deze Achillea vormt een zode met wollige of viltige bladeren met lijnvormige slippen. Bloeistengels tot 40 cm met lintbloemen van 2 mm. Zeer geschikt voor droge gronden en volle zon. Deze soort heeft absoluut een goed drainerende grond nodig. Een rotstuin is de ideale toepassing. De bloemstengels zijn slechts 2,5 tot 6 cm lang.
Agastache ´Blue Fortune´ is een mooi borderplant. Hij werd voor het eerst voorgesteld in 1994 op de Plantarium beurs in Boskoop. De plant werd toen tot de beste nieuwe introductie bekroond. Blue Fortune wordt 60 tot 100 cm hoog. De planten vormen geen zaad. Daarom dat ze kunnen doorbloeien tot september. Rijke bloei ook met lipvormige, geurende purperblauwe bloemen. De bladeren rijken naar anijs als ze gekneusd worden.
Agastache ´Firebird´ is toch wel een buitenbeentje. Met zijn oranjeroze bloemen en zachtgroen gekleurde bladeren altijd goed voor speciale effecten in de border. De gehele plant is aromatisch. Is wel iets minder winterhard dan de A. foeniculum en rugosa soorten en cultivars.
Agastache foeniculum heeft bladeren die sterk naar anijs ruiken als ze worden gekneusd. De jonge bladeren hebben een aantrekkelijke paarse tint waardoor deze planten, in de border, een goede achtergrond kunnen vormen voor vroege zomerbloemen. De gedrongen paarskleurige tot violetblauwe bloemen verschijnen tussen juni-augustus of aan het eind van de zomer. Agastache foeniculum verlangt een zonnige standplaats op een normale vruchtbare grond, waar de planten tot 80-90 cm uitgroeien.
Agastache rugosa ´Alabaster´ lijkt sterk op de types van de A. foeniculum. De bladeren zijn eerder ovaal en contrasteren mooi met de krijtwitte bloemen. Weinig of niet woekerend. De statige rechtopstaande takken vormen een mooi wintersilhouet.
Ajuga pyramidalis ´Green Crispa´ is een merkwaardige miniatuurvorm met ronde en enigszins verwrongen bladeren, ietwat kroezelachtig met een blinkende groen glans. Bladeren behaard. Een stuk minder woekerend, in feite groeit hij maar erg traag en wat moeilijker. Er is ook een gewone paarse vorm.
Ajuga pyramidalis ´Metallica Crispa´ is een merkwaardige miniatuurvorm met ronde en enigszins verwrongen bladeren, ietwat kroezelachtig met een blinkende metallic paarse glans. Bladeren behaard. Een stuk minder woekerend, in feite groeit hij maar erg traag en wat moeilijker. Er is ook een gewone groen vorm.
Anacyclus pyrethrum var. depressus of Marokkaanse kamille bloeit in het voorjaar met leuke witte bloempjes met een geel oogje. De bloemen gaan ´s avonds steevast telkens weer dicht. Dit zeer laagblijvend plantje heeft een mooi grijs blad. Geschikt voor elke tuin op een voldoende zware en vochthoudende bodem. Het is aan te bevelen de plantjes tijdens de winter met wat dennentakken te beschermen tegen de strengste vorst.
Anchusa azurea ´Dropmore´ behoort tot de mooiste rassen. Ossentong is afkomstig uit Middellandse zeegebied. Kan absoluut in de winter geen natte standplaats verdragen, dit heeft het afsterven van de plant tot gevolg. Ossentong zijn rijkbloeiende, maar kortlevende planten, met felle blauwe bloemen. Geschikt voor de vaste plantenborder.
Anemone sylvestris of de bosanemoon is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Europa en de Kaukasus. Hij bloeit in de voorzomer met witte, opvallende bloemen. Geschikt voor kleine tuinen, rotstuinen en rondom de vijver.
Antennaria dioica ´Rubra´ is een laagblijvend, kussenvormend grijsbladig rotsplantje van 5 cm hoog. In het voorjaar verschijnen rozerode bloempjes op 15 cm lange stelen. De plantjes moeten arm gehouden worden op een goed gedraineerde bodem. Meng er dus wat scherp zand en keitjes doorheen.
Aquilegia flabellata ´Ministar´ is een van de laagst blijvende rassen met mooie blauwe bloemen met witte kelkbladen. Geschikt voor elke tuin, groot en klein op een plaatsje in de halfschaduw. Hoe vochtiger de bodem hoe meer ze volle zon kunnen verdragen.
Asphodeline lutea de jonkerlelie of gele affodil, is een geurende, winterharde plant uit het Mediterrane gebieden ten oosten van Italië. Hij kan 1,5 m hoog worden. Deze jonkerlelie lutea vormt wintergroene pollen met in de lente stervormige, geurende gele bloemen. De planten zijn vanwege het lang smal, glanzend en spits blauwgroen blad goed bruikbaar als lijnvormig element in mediterrane combinaties. Moet absoluut in de zon staan. Verdragen droge gronden maar zorg dat de planten voorafgaand aan de bloei in het voorjaar niet uitdrogen.
Aster amellus ´Rudolf Goethe´ houdt van een kalkrijke bodem en vormt stevige, rechtopstaande stengels, aan de basis licht verhout. Het blad aan de stengels is langwerpig en lancetvormig tot ovaal, gaafrandig aan de onderkant licht behaard. De lavendelblauwe bloemen verschijnen van augustus tot oktober. Ze zijn groot, staan in tuilen, alleenstaand met blauwe kelkbladen, en een gele schijf in het centrum. Ze zijn ook geschikt voor de snij. Met een hoogte van 60 tot 100 cm passen ze prima in de border als herfstbloeier. Ze behoeven niet te worden opgebonden en bloeien 4 tot 6 weken ononderbroken door. Vermenigvuldigen kan door zaaien of delen in het voorjaar.
Aster ericoides ´Snow Flurry´ Aster ´Snow Flurry´ kun je vrij vertalen als sneeuw of vlaag van witte bloemen. Deze laatbloeiende aster bloeit met overweldigend veel kleine, witte stervormige bloempjes met een geel centrum. Met zijn horizontaal groeiende stengels tot 20 cm hoog is deze aster goed toe te passen als laatbloeiende bodembedekker. De planten vormen een dicht onkruidvrij tapijt met heldergroene stengels en kleine blaadjes. Heel mooi te combineren met er tussenin geplant hogere vaste planten en siergrassen zoals Miscanthus. Bijzonder nog is dat deze bloemen zo laat op het seizoen nog vlinders weet te bekoren.
Baptisia australis is afkomstig uit Australië en heeft een op lupine gelijkende bloeiwijze. Opvallende solitaire en robuuste vaste plant met attractieve blauwgroene bladtooi en rijkelijk aanwezige lilablauwe bloemen van juni tot augustus. Hoogte 150 cm. Geschikt voor een fleurige border. Bloeit vanaf het eerste jaar! Vanaf het tweede jaar gaan de planten nog uitbundiger gaan bloeien.
Berlandiera lyrata heeft gele bloemen met een mooi zilvergroen hart. De plant is zeer gevoelig voor nattigheid in de winter, je kan ze daarom het best in pot houden. Schaars verkrijgbaar vanwege problematische zaadzetting
Borago pygmaea de dwergborage of dwergbernagie, is een kortlevende plant met mos vertakte stengels die uit de bladrozetten opschieten. Van aan het begin van de zomer tot in de herfst verschijnen de knikkende, helderblauwe klokjesbloemen.
Centranthus ruber is afkomstig uit het Middellands zeegebied en trekt vlinders aan, rustgevend kruid.
Cerastium tomentosum is afkomstig uit Italië, Sicilië. Vormt een kruipend of hangend bloementapijt van witte bloempjes. Ze zitten in losse bijschermen waardoor de bloeiende planten als besneeuwd lijken. Hoe armer de grond is, hoe mooier grijs het blad zal zijn. Ze houden het liefst van een zandig-lemige, kalkhoudende grond in de volle zon. Als sterk groeiende bodembedekker nemen de zoden grote vlakken in waardoor ze moeilijk zijn te combineren met andere planten.
Cyclamen hederifolium ´Perlenteppich´ Cyclamen hederifolium ´Perlenteppich´ is ontstaan in Oost-Duitsland en heeft mooie, witbloeiende tuincyclaam voor een schaduwrijk plekje. De soort is genoemd naar de op Hedera (klimop) lijkende bladeren: ovaal tot hartvormig met witte nerven. Dit blad verschijnt zeer laat in de zomer tot nazomer. Afhankelijk van de standplaats bloeien ze van augustus-september of van september tot november. Deze cultivar wordt beschouwd als de sterkste en meest betrouwbare en winterharde, groenblijvende tuincyclaam.
Cynara cardunculus ´Gros Vert´ Artisjok heeft een droge beschutte standplaats nodig en graag veel mest. In de winter beschermen met stro om het rozet. Ze is niet de makkelijkste groente onder de vaste planten.
Delphinium tatsienense is een opmerkelijke ridderspoor die in de zomer slanke, vertakkende stengels vormt waaraan langgespoorde, heldere korenbloemblauwe bloemen verschijnen. Bekender is de gelijkende Delphinium grandiflorum.
Dictamnus albus is inheems in Spanje, noordwaarts tot Italië en Duitsland, oostwaarts tot in Turkije, de Kaukasus en West-Himalaya. Daar groeit hij in open bossen en op droge, rotsachtige bodems. D. albus is een mooie vaste plant voor een zonnige border. Dictamnus vormt dicht pollen met dichte stengels van 40 tot 80 cm hoog. De bladeren zijn bedekt met een etherische olie die naar citroen ruikt. De plant is te vermenigvuldigen uit zaad waarbij zowel witbloeiende als roosbloeiende planten ontstaan. Zaaien op en kalkrijke bodem. De bloemen zijn fragiel en verschijnen van juni tot juli. De planten vragen kalkrijke bodems en een goed doorlatende, warme of droge grond.
Dictamnus albus ´Purpureus´ is een cultivar die in grote mate overeen komt met de soort Dictamnus albus en is een geselecteerde vorm met mooie, roodachtige schitterende bloemen. Vraagt ook een kalkrijke bodem en een goed doorlaatbare of droge standplaats. De planten laten zicht moeilijk verplanten. Eenmaal ze in de groei zijn kan je ze beter met rust laten. Vermeerderen door delen wat niet echt gemakkelijk is.
Dierama pulcherrimum bloeit met mooie magentaroze betoverende klokjes bloeien aan ijle, overhangende stengels. De Engelse noemen ze Angels Fishing Rod en vrij vertaald is dat engelhengel. Ze vormen ook mooie zaaddozen. Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit Zuid-Afrika. Niet volkomen winterhard. Strenge winters verdragen ze niet zonder afdekken goede drainage helpt ook.
Echinops bannaticus ´Blue Glow´ werd in 1985 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in Zuidoost-Europa. De staalblauwe bloemen verschijnen van juli tot september aan 100 tot 120 cm lange bloemstengels. Is decoratiever en dieper blauw dan Echinops ritro. Produceert heel mooie en stevige snijbloemen.
Echinops bannaticus ´Taplow Blue´ is een kogeldistel met stekelige blauwe bolvormige bloemen die in juni-september verschijnen en bijzonder aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Verlangt volle zon. Mooi stekelig blad dat diep is ingesneden.
Echinops sphaerocephalus ´Artic Glow´ is gewonnen door het zaadhuis Jelitto uit Echinops sphaerocephalus ´Niveus´ en werd in 1997 als nieuwigheid geïntroduceerd. Het is een tot 1 meter hoge kogeldistel met witte bloemen die verschijnen van juni tot augustus en met een contrasterend zilvergroen blad die zitten aan roodachtige (bloem)stengels. Zeer mooi voor een thema als de witte tuin of als contrastplant. Goede snij, bijen- en vlinderplant.
Eriophyllum lanatum is een levenslustige vaste plant die erg goed droogte kan verdragen. Tevens aantrekkelijk met zijn wollig, zilvergrijs blad dat mooi contrasteert met de heldergele bloemen die van zomer tot herfst verschijnen.
Eryngium alpinum ´Blue Star´ of alpinedistel, werd in 1974 door het zaadhuis Jelitto geïntroduceerd en is oorspronkelijk inheems in Europese alpengebieden. Deze selectie munt uit door een uitbundige bloei met stevige bloemstengels. De grote lichtblauwe bloemen verschijnen van juli tot augustus aan 80 cm lange snijstengels.
Eryngium bourgatii de kruisdistel of blauwe distel, bloeit in de zomer met staalblauwe bloemen aan vertakte stengels. De bloemhoofdjes bezitten een kraag van scherp gepunte schutbladen. Het stekelig, diepgedeeld blad staat in rozetten.
Eryngium eburneum is een kruisdistel met in de zomer witgroene hoofdjes die verschijnen aan langgesteelde stengels tot 4 m hoog. Vormt grote, zware pollen. Het scherp getande blad is wintergroen.
Euphorbia amygdaloides is één van de mooiste wintergroene vaste planten. Het bruinrode blad is bijzonder decoratief en daar steken de lichtgroene bloemschermen prachtig tegen af. Deze amandelwolfsmelk is inheems in Europa tot in Zuid-Rusland en de Kaukasus. Het is een overblijvende halfstruik die 30-50 cm hoog wordt. De lange, omgekeerd eironde bladeren zijn donker olijfgroen, aan de onderzijde roestrood en in de winter paars-rood. De bloeiwijzen ontwikkelen zich eindstandig in het voorjaar aan de tweejarige takken als cilindervormige, groenachtig tot groengele schermen met vergroeide, ronde schutbladen.
Euphorbia amygdaloides ´Purpurea´ is nog mooier dan de soort en komt enkele maanden vroeger in bloei. Deze wintergroene vaste planten werd in 1995 benoemd tot vaste plant van het jaar. Opvallend is het purperkleurig blad dat bijzonder decoratief is. Ze vormen een mooi contrast met de geelpaarse bloemschermen die van april tot mei verschijnen.
Euphorbia amygdaloides var. robbiae is afkomstig uit het noordwestelijk deel van Klein Azië. Deze wolfsmelk soort is met zijn worteluitlopers een hele nuttige bodembedekker. Hij doet het ook goed op een droge grond op een halfschaduwrijke plek. Dit is altijd een moeilijke combinatie maar deze plant is dus toepasbaar als bodembedekker onder bomen op zandige tuingronden, mits voldoende te kalken natuurlijk. De bladeren van deze variëteit zijn breder, glanzend donkergroen en staan dicht opeen aan de uiteinden van de takken en zijn bijna rond. Bijzonder opvallend is het overblijvende blad, dat overigens in strenge winters te lijden zal hebben van de strengste vorst als het niet wordt beschut. Het blad contrasteert mooi met de limoengroene dekbladeren die lang zichtbaar blijven en aan de tweejarige twijgen verschijnen.
Euphorbia cyparissias of de cipreswolfsmelk is inheems in heel Europa en bij ons te vinden op rivierduinen en langs spoordijken. Hij staat vooral op losse, lichte, doorlatende grond. Het is een stevige, zodevormende soort, die zich sterk verbreidt door middel van uitlopers en daardoor wat woekerend kan worden. Het blad is langwerpig smal, naaldvormig en blauwgroen. De bloemschermen met kleine bloemen zijn groengeel, vaak rood aangelopen en worden graag door vlinders bezocht. Met hun geringe hoogte zijn ze geschikt om te planten in grote vlakken, in natuurtuinen en op lichte, schrale grond. Er zijn enkele mooie cultivars beschikbaar zoals ´Bettem´, ´Fens Ruby´, ´Orange Man´en ´Clarice Howard´.
Gaillardia aristata ´Amber Wheels´ is een kokardebloem afkomstig uit Colorado (USA). Hij bloeit van juni tot september met goudkleurige bloemen met een typisch amberkleurig middenhart. De bloemen staan aan 75-80 cm lange bloemstelen die heel goed kunnen toegepast worden als snijbloem. Zeer aantrekkelijk voor de late zomerborder.
Geranium ´Brookside´ is een hybride die zich uitstekend leent voor arrangementen in de border. Een kruising van Geranium pratense x Geranium clarkei ´Kashmir Purple´. ´Brookside´ is bovendien aantrekkelijk door zijn lange bloeitijd van juni tot aan de eerste vorst in oktober. Leuke helderblauwe bloemen tot 3,6 cm groot, komvormig met een wit hartje en fijne aders. Bladeren fijn en diep ingesneden. ´Brookside is een goede recente aanwinst die vergelijkbaar is met de overbekende ´Johnson´s Blue´, maar is in alle opzichten beter. Het is ook een uitstekende breed uitgroeiende bodembedekker.
Geranium ´Little Gem´ Geranium ´Little Gem´ is een wintergroene geranium voor de rotstuin maar is gevoelig voor te natte winters. Het is een hybride uit Geranium oxonianum x G. traversii.
Geranium ´Sue Crûg´ Een nieuwe, uitstekende hybride vanwege de Crug Kwekerijen is Geranium ´Sue Crug´, een kruising tussen Geranium oxonianum x Geranium ´Salome´. Geranium ´Sue Crug´ is een hybride voor de volle zon en een goed gedraineerde standplaats. Mooie steriele donkerroze, geaderde bloemen met een lange bloeitijd.
Geranium cantabrigiense ´Biokovo´ Geranium cantabrigiense (x) ´Biokovo´ is een uitstekende laagblijvende bodembedekker die met halfgroen blad. Net als G. cantabrigiense stellen ze weinig eisen aan de grond. Gedijt zowel in de zon als in de schaduw. Bladeren blinkend en aromatisch geurend. ´Biokovo´ is een cultivar die zeer sterk wordt gewaardeerd door vaklui. Hij groeit iets trager dan de soort met een mooie bloei die echter wat minder uitbundig is.
Geranium cinereum ´Ballerina´ Geranium cinereum ´Ballerina´ is een kleine en laagblijvende geraniumsoort geschikt voor de rotstuin die over een lange periode bloeit met lilaroze bloemen met een opvallende donkere adering en een purper hartje. Komvormige bloemen tot 3 cm groot. Verdraagd drogere gronden. Ontstaan uit de kruising van Geranium cinereum ssp. Cinereum en Geranium cinereum ssp. Subcaulescens. ´Ballerina´ is een van de populairste en meest aangeplante cinereum cultivar.
Geranium clarkei ´Kashmir Blue´ Geranium ´Kashmir Blue´, met zijn grootte blauwe bloemen, een kruising van Geranium clarkei ´Kashmir White´ x Geranium pratense albiflorum, kan je op een plaatsje achterin de border planten.
Geranium clarkei ´Kashmir Pink´ Geranium clarkei ´Kashmir Pink´ bloeit vanaf de late lente met heel zachtroze bloemen. Deze hybride is een attractieve aanwinst tussen de andere wit- en purperbloeiende cultivars van Geranium clarkei.
Geranium clarkei ´Kashmir Purple´ heeft een sterk samengestelde, fijne ingesneden bladeren die mooi contrasteren met de donker paarsblauwe bloemen. De bloemen zijn fijn wit geaderd en tot 4 cm groot. De planten groeien ietwat bossig uit en woekeren ietwat.
Geranium clarkei ´Kashmir White´ Geranium clarkei ´Kashmir White´ is een geranium met ongekende schoonheid door zijn witte bloemen die doorlopen zijn met een fijne roze adering en en transparante look geven. Hij bloeit in de zomer weken na elkaar door met grote komvormige bloemen tot bijna 5 cm groot en kunnen rekenen op bijenbezoek. De bladeren zijn diep ingesneden.

Zie ook deel 2 & 3.