Kleine planten passen perfect in kleine tuinen. Dat wil echter niet zeggen dat ze elders niet tot hun recht komen. In randen van borders of van tuinen zijn ze vaak uiterst charmant. Ook op balkons en terrassen kan je je voordeel doen met dwergplanten.Wat het soortenaanbod betreft zijn we enorm verwend. Dwergvormen zijn er in alle maten en gewichten en kleuren. Vaste planten, struiken, bloeiers, bomen, bodembedekkers. Ze bestaan allemaal. Te kunstmatig ? Nee hoor. Dwergvormen ontstaan bijna altijd uit spontane, natuurlijke veranderingen die worden opgemerkt en geselecteerd. Ze komen dus ook voor in de vrije natuur. Kunst is ze op te merken en in stand te houden over generaties heen. Dat is het vakmanschap van onze Vlaamse kwekers.
Enkele fantastische kleine bloeiers…
Heel opvallend zijn de vroeg bloeiende kleine rododendrons (tot 1 m) als Rhododendron praecox (met paarse bloemen in maart), Rhododendron yakushimanum (1 m, met roze bloemen die naar wit verkleuren) en Rhododendron keiskei ´Yaku Fairy´ (gele bloemen) die maar 15 cm hoog wordt! Maar ook cultivars als ´Blue Diamond´ met donkere violetblauwe bloemen of de prachtige ´Dora Amateis´ met trompetvormige witte bloemen (van binnen groen gevlekt) mogen er zijn. Net als Pieris japonica ´Little Heath´ (50 cm) zijn ze groenblijvend en vragen ze zure grond. ´Little Heath heeft witgerand blad dat in deze tijd prachtig rozerood uitloopt.
Corylopsis pauciflora blijft wat groter (1,5 m, lichtgele klokjesbloemen voordat het blad uitloopt), maar groeit overal. Daphne mezereum, het peperboompje, haalt hooguit 1 m en heeft sterk geurende paarse bloemen in maart-april. Een dwergvorm van het Chinees klokje is Forsythia viridissima, bij de nog kleinere vorm (30 cm) ´Weber´s Bronx´ zijn de bloemen heel licht geel (april-mei). |
Dwergvormen van wilgen als Salix hastata ´Wehrhanii´ (1 m, zilverwitte katjes in mei) doen het in iedere tuin prachtig. De maar 30 cm hoge Salix ´Boydii´ bloeit weinig, maar heeft schitterend, vrijwel rond grijsgroen blad. En wat later in het jaar excelleren soorten als struikganzerik, bijv. Potentilla fruticosa ´Abbotswood´ (75 cm, rijkbloeiend, wit) of de kleine boerenjasmijn (Philadelphus ´Manteau d´ Hermine´), die in de zomer helemaal bedekt is met verrukkelijk geurende, dubbele, roomwitte bloemen.
Dwergconifeertjes voor rotstuin of perk, bak en trog
Ook daarin is geweldig veel keuze:
Soorten en cultivars als Chamaecyparis obtusa ´Nana Gracilis´, ´Pygmaea´, ´Tetragona Aurea´ en Abies balsamea ´Nana´ worden niet veel hoger dan 50 cm. De kleine Picea abies ´Ohlendorffii´ groeit schitterend kogelvormig. Andere heel bekende, kleine dennetjes zijn bijv. Picea glauca ´Echiniformis´ (platte bol) , Picea pungens ´Glauca Globosa´ (50 cm). Pinus mugo ´Mops´, ´Humpy´ en ´Gnom´ en Pinus pumila ´Globe´ (ook allemaal tot 50 cm). Zoek eens naar de mooie Cryptomeria japonica ´Jindai´ (50 cm, donkergroen) of ´Globosa Nana´ (50 cm, groengeel, kleurt ´s winters blauwgroen). Microbiota decussata is een uitstekende, kruipende bodembedekker met een perfecte bronzen winterkleur (30 cm). De sevenboom, Juniperus sabina, is ook een plat groeiende bodembedekker, de vorm ´Tamariscifolia´ wordt maar 50 cm hoog. Een van de mooiste kleine smalle zuilvormen (30 cm breed) is Juniperus scopulorum ´Blue Arrow´. En dan hebben we er nog maar een paar genoemd.
|
Bron Geert Devriese