Tuinaanleg

Ben je op zoek naar de beste onderhoudsarme oplossing voor je tuin die ook nog eens betaalbaar is? Misschien denk je al aan opties als bestrating en kunstgras. Maar wat past het beste bij je budget? De ervaren tuinarchitecten kunnen beide oplossingen in veel verschillende plaatsen realiseren. En beide kunnen ongeveer dezelfde prijs kosten – het belangrijkste is het kiezen van de oplossing waar jij het meeste uit zult halen, aangezien dit beide natuurlijk zeer verschillende opties zijn. Misschien kan deze blog je helpen om dingen voor je te verduidelijken. Laat ons hieronder meer uitleggen.

De voordelen en kosten van kunstgras versus bestrating
Kunstmatig gras is en blijft prachtig en is tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden. Ook het gras maaien of sproeien zal niet meer nodig zijn. Kunstgras van zeer goede kwaliteit kost gemiddeld ongeveer € 30 – € 55 + per vierkante meter. Meestal wordt het kunstgras zelfs boven de 200 euro bij webshops gratis bezorgd zodat je er zelf niet mee hoeft te gaan slepen. Sommige webshops hebben goedkoop kunstgras voor de beste kwaliteit.

Dit in tegenstelling tot de gebruikelijke bestrating. Het heeft ook ongeveer dezelfde levensverwachting van 15 – 20 jaar.

Welke is de beste keuze voor jou?
Het is waar dat het budget een grote factor wordt bij het zoeken naar de beste oplossing voor je tuin. Er spelen echter vaak een heleboel andere overwegingen, zoals of je drainage wilt en hoe je van plan bent je tuin te gebruiken. Je zoekt bijvoorbeeld een veilige ondergrond voor kinderen en huisdieren, of een patio om gasten te ontvangen. Denk bij het kiezen van de beste oplossing voor je tuin na over de waarde die je ervan terugkrijgt. Onderhoud kan ook een probleem zijn. Kunstgras heeft bijvoorbeeld doorgaans minder onderhoud nodig dan een terras of bestrating, dus minder werk

Tips om binnen je budget te blijven
Heb je een krap budget, maar wil je een oplossing die de meeste waarde biedt? Om kosten te besparen, heb je een paar verschillende opties. Misschien wil je twee oplossingen combineren, zoals kunstgras om het gebied om het onderhoud echt laag te houden. Of je kunt kiezen voor kunstgras en spaanderranden, plantenbakken of terrasplanken. Er zijn ook goedkopere bestratingsoplossingen beschikbaar, maar deze zullen niet altijd de meest onderhoudsarme tuin opleveren die je wenst. De door jou gekozen tuinarchitect moet de opties met je kunnen bespreken en je helpen een oplossing op maat te bedenken die niet alleen goed is voor je budget, maar ook betekent dat je het meeste uit je tuin kunt halen.

Conclusie
We hopen dat je deze blog nuttig vond bij het beslissen wat de beste oplossing is voor je budget. Kijken naar bestrating versus kunstgras kan moeilijk zijn, omdat dit beide zeer verschillende oplossingen zijn en echt afhankelijk moeten zijn van hoe je je tuin wilt gebruiken. Je kunt kunstgras laten aanleggen voor dezelfde kosten als een bestrating op middellange afstand voor je tuin. Praat met de eventueel door jou gekozen tuinarchitect om te zien of je een oplossing kunt bedenken die op lange termijn waarde oplevert en ervoor zorgt dat je het meeste uit je tuin kunt halen. Het zal je wellicht verbazen.