Tuinonderhoud

Wist je dat slaapkamer planten niet alleen een rustgevende sfeer creëren, maar ook daadwerkelijk een positief effect hebben op de nachtrust? Home & livingplatform Biano heeft daarom een lijst van vijf ultieme slaapkamer planten samengesteld en vertelt je alle ins and outs over deze nachtrust bevorderende planten!

Planten in de slaapkamer
Vaak wordt beweerd dat slaapkamer Het klopt dat kamerplanten in de nacht wat zuurstof gebruiken, maar dit verbruik is eigen te verwaarlozen als je het vergelijkt met het gebruik van een mens. Daarentegen geven planten overdag wel zuurstof af, verhogen de vochtigheidsgraad én hebben een luchtzuiverende werking. Een goede luchtkwaliteit zorgt op zijn beurt weer voor een regelmatige ademhaling en een goed immuunsysteem. Kortom, ontwaken na een onverstoorde slaap zonder hoofdpijn? Plaats deze top 5 slaapkamer planten op jouw nachtkastje, bovenop de kledingkast of in een plantenstandaard en val heerlijk rustig en diep in slaap.

Top 5 slaapkamer planten

  1. Aloë(Aloë vera)
  2. Calathea (Calathea zebrina)
  3. Kaapse Jasmijn (Gardenia jasminoides)
  4. Vrouwentong (Sansevieria ‘Laurentii’)
  5. Klimop (Hedera helix)

De Aloë vera
De Aloë Vera komt van origine uit Afrika en is herkenbaar aan de dikke en vlezige bladeren. Deze Afrikaanse slaapkamer plant is ideaal voor degenen zonder groene vingers: de Aloë Vera is namelijk één van de makkelijkste planten om te onderhouden. Geef ‘m een zonnig plekje in de vensterbank of in een plantenstandaard en een beetje water wanneer de bodem droog aanvoelt en je hebt er geen omkijken meer naar. Waarom de Aloë vera dan de ultieme slaapkamer plant is? Deze vetplant heeft een kalmerende werking op de huid heeft, zuivert de lucht waardoor hij slaap veroorzaakt en geeft ’s nachts zuurstof af waardoor er een rustige slaap mogelijk is. Ideaal!

Calathea Zebrina
Heb jij moeite met het creëren van een natuurlijk slaapritme? Dan is de Calathea Zebrina jouw nieuwe vriend. Deze slaapkamer plant leeft namelijk letterlijk met je mee: ’s nachts sluit hij zijn bladeren om ze vervolgens weer in de ochtend gezellig te openen! Bovendien heeft ook de Calathea een luchtzuiverende werking. Van oorsprong komt de Calathea uit tropische gebieden in Amerika zoals Brazilië en Colombia, waar het altijd vochtig en warm is. In de Nederlandse slaapkamer gaat de voorkeur van de Calathea Zebrina dan ook uit naar een (half)schaduw plekje. Je mag de Calathea Zebrina twee keer per week een klein beetje water geven en je zult zien dat deze natuurlijke wekker je nog lang te vriend zal blijven.

Kaapse Jasmijn
Hoewel je prachtige Jasmijn waarschijnlijk als tuinplant kent, bestaat er ook een kamer jasmijn. Deze Kaapse Jasmijn (Gardenia jasminoides) komt van origine uit China en Japan en werd vroeger vanwege de elegante witte bloemen en heerlijke geur veel als bloem in het knoopsgat gedragen. Naast zijn prachtige verschijning, behoort de Kaapse Jasmijn in de Top 5 slaapkamer planten omdat de plant een rustgevend effect op zowel het lichaam als de geest heeft. Mocht je deze plant een plekje in jouw slaapkamer willen geven: geef hem dan ongeveer twee keer in de week water op een lichte standplaats zonder direct de felle zon.

Vrouwentong
De ijzersterke Sansevieria (vrouwentong) heeft zijn roots in de tropische gebieden liggen en is lid van de Agavaceae-familie. Terwijl de vrouwentong met zijn rechtopstaande en vetplantachtige bladeren mooi staat te wezen in de slaapkamer, werkt hij hard voor jouw gezondheid. De prachtige Sansevieria verhoogt namelijk het zuurstofgehalte in de ruimte, dat op zijn beurt weer goed is voor een regelmatige ademhaling, een beter immuunsysteem en een betere slaaprust. De prachtige Sansevieria doet het bovendien goed op een donkere standplaats en is daarom een perfecte plant voor in de slaapkamer. Geef hem een keer in de week water en de oersterke Sansevieria doet zijn werk!

Engelse Klimop
De Engelse Klimop (Hedera helix) is een inheemse plant die zowel in Europa, Azië als Noord-Afrika groeit. Deze groene klimmer mag vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen absoluut niet ontbreken in dit lijstje. Of beter gezegd: in de slaapkamer! Vanwege zijn luchtzuiverende werking is deze plant een echte aanrader voor mensen met luchtwegproblemen, zoals astma-klachten en allergieën. De Engelse Klimop absorbeert namelijk de schadelijke stoffen in de ruimte: het filtert de formaldehyde uit de lucht. Bovendien geeft de Hedera ’s zuurstof af, waardoor je ’s nachts makkelijker kunt ademhalen. Met een plekje in de halfschaduw (waar het niet te warm kan worden) is de Engelse Klimop het meest tevreden.