Tuintips

Met de zomer in het vooruitzicht krijgt iedereen weer zin om de tuin een upgrade te geven. Misschien moeten er nieuwe schuttingen in of moet het terras worden opgehoogd. Het kan ook zijn dat er geen grote dingen gedaan hoeven te worden, maar dat het gewoon weer tijd wordt om wat kleur in de tuin te brengen.

Wanneer eenjarige planten aanschaffen
Zodra de eenjarige planten bij de tuincentra en bouwmarkten verschijnen, begint het bij de meeste mensen te kriebelen. Je krijgt ineens weer zin om de tuin gezellig te maken door een aantal van die vrolijk gekleurde planten aan te schaffen. Maar is dat al verstandig? Meestal verschijnen deze plantjes al eind maart/begin april in de winkels maar kunnen ze dan ook al in de grond? Natuurlijk kun je het per plantensoort op het internet gaan opzoeken, maar het is makkelijker om je aan de basisregels vast te houden. Het zou zonde zijn als een aantal van die plantjes de zomer niet eens halen.

Na 15 mei of eerder
Het is namelijk een feit dat eenjarige planten niet tegen vorst kunnen, ook niet tegen lichte nachtvorst. En omdat dit nogal eens voorkomt in het vroege voorjaar, moet men hier rekening mee houden. Dat betekent dat er best eenjarige planten eerder in bloembakken of kuipen kunnen worden gezet, maar dat ze bij de geringste kans op vorst binnengehaald moeten worden. Zet de plantjes zeker niet in de volle grond voor 15 mei (de laatste IJsheiligen). Wil je de plantjes wel iets eerder in de grond zetten omdat ze anders niet in de zomer bloeien? Dan kun je ze eventueel afdekken bij vorst. Dit kun je doen met stokjes en noppenfolie of vliesdoek. Het blijft een risico want de gevoelige plantjes moeten echt goed afgeschermd worden van de vorst.

Vrolijk kleurenpalet
De eenjarige planten houden meestal van een zonnige standplaats. Staan de eenjarige planten in een bloempot? Dan hebben ze in de zomer iedere dag water nodig. Maar pas op! Ze houden namelijk niet van overvloedig water. Probeer ook de uitgebloeide bloemen regelmatig te verwijderen bij de eenjarige planten. Meestal bloeit de plant dan langer. Als je goed voor de eenjarige planten zorgt is je tuin in de zomerse maanden een lust voor het oog, met al die kleurrijke plantjes zoals de geranium, het afrikaantje, het vlijtig liesje, het viooltje, de begonia, de petunia of de leeuwenbek. Er zijn zoveel soorten en kleuren dat je er een vrolijk en kleurrijk geheel van kunt maken.