Tuinaanleg

Overweeg jij om zonnepanelen te laten plaatsen? Dit is een ideale manier om je woning te verduurzamen en je energiekosten te verlagen. Je kunt zo zelf groene stroom opwekken, verlaagt de CO2-uitstoot en verhoogt de waarde van je huis. Maar is het niet mogelijk om zonnepanelen op dak te plaatsen? Dan is het plaatsen van zonnepanelen in de tuin een uitstekende oplossing. In deze blog op Tuinkrant.com vertellen we je precies waar je op moet letten als je panelen in de thuis wil installeren.

Voordelen van zonnepanelen

  • Besparen op energierekening
  • Zelf groene stroom opwekken
  • Terug-lever-vergoeding van energieleverancier
  • Hoger rendement dan spaarrekening
  • Woningwaarde stijgt
  • Beter energielabel voor je huis

Waarom zonnepanelen in de tuin plaatsen?
Normaal gesproken wordt een zonnepaneel op het dak gemonteerd. Dit heeft de voorkeur omdat de zon vaak de langste tijd op het dak schijnt. Maar helaas is het niet altijd mogelijk om zonnepanelen op je dak te laten plaatsen.

Dit kan diverse oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er niet genoeg ruimte op het dak is vanwege een bijzondere dakconstructie. In sommige gevallen komt het doordat je geen vergunning krijgt voor zonnepanelen op het dak, zoals bij een monumentaal pand. Ook wanneer je dak een ongunstige ligging heeft ten opzichte van de zon is het plaatsen van zonnepanelen in de tuin een goede overweging.

  • Niet genoeg ruimte op het dak
  • Monumentaal pand (geen vergunning voor zonnepanelen)
  • Dakconstructie niet stevig genoeg
  • Ongunstige ligging t.o.v. de zon

 

Is jouw tuin geschikt voor zonnepanelen?
Kun jij, vanwege een van de bovenstaande redenen, geen zonnepanelen op jouw dak laten plaatsen? Dan is het een optie om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Uiteraard moet jouw tuin hier wel geschikt voor zijn. Maar waar moet je precies op letten?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar het aantal uren per dag dat jouw tuin vol in de zon staat. Zonnepanelen plaatsen op een plek waar bijna altijd schaduw is, is natuurlijk niet rendabel. Bekijk de ligging van de tuin en de beschikbare ruimte voor zonnepanelen kritisch. Laat je ook zeker adviseren door een specialist om tot de beste oplossing te komen.

Er dient ook rekening gehouden te worden met de bekabeling. Vanaf de zonnepanelen installatie lopen kabels naar de omvormer. Deze moeten uiteraard veilig en uit het zicht worden weggewerkt.

Kosten zonnepanelen in de tuinBenieuwd naar de prijs voor zonnepanelen in de tuin inclusief montage? Houd rekening met een hogere investering dan bij zonnepanelen op het dak. Dit komt omdat er een fundering nodig is. Normaal gesproken dient het dak als fundering, maar nu moet er een nieuwe fundering worden aangelegd. Dit brengt extra materiaal en loonkosten met zich mee, waardoor de totale prijs hoger wordt.

Tips voor veiligheid
Wil jij zonnepanelen in de tuin installeren? Dan wil je natuurlijk dat dit zo veilig mogelijk wordt gedaan. Door een stevig fundament te laten aanleggen zorg je ervoor dat de zonnepanelen goed vastzitten en niet beschadigen bij slecht weer. Bij zonnepanelen in de tuin wordt vaak gekozen voor schroefpalen of een schroeffundering. Zo kun je een veilig zonneveld creëren in jouw tuin of weiland.

Helaas zijn in de tuin geplaatste zonnepanelen gevoeliger voor diefstal. Hoe voorkom je dit? Ten eerste is het verstandig om de zonnepanelen zo dicht mogelijk bij het huis te plaatsen. Dit schrikt dieven af. Staan de zonnepanelen in een veld of weiland verder van je woning gelegen? Plaats dan een stevig hekwerk rondom het zonneveld en sluit een alarmsysteem aan op de zonnepanelen. Wanneer een paneel wordt losgehaald gaat er een alarm af en krijg jij een melding op je telefoon.

Tot slot raden wij altijd aan om je zonnepanelen goed te verzekeren. Bij een koopwoning heb je een opstalverzekering en hier vallen zonnepanelen die op het dak gemonteerd zijn onder. Voor zonnepanelen in de tuin gelden vaak andere voorwaarden. Controleer dus goed de voorwaarden van jouw woonverzekering. Check de volgende punten; verzekering bij stormschade, diefstal zonder inbraakschade en voorwaarden voor constructie tuin zonnepanelen.

Tuin zonnepanelen laten plaatsen door specialist
Wil jij graag profiteren van de voordelen van zonnepanelen maar is jouw dak niet geschikt? Laat dan zonnepanelen in de tuin plaatsen door een betrouwbare specialist. Via Slimster kun je gratis zonnepanelen offertes aanvragen. Zo kom je in contact met bedrijven die bij jou in de regio werkzaam zijn. Laat je adviseren door een vakman en kies de beste aanbieding voor nieuwe zonnepanelen!