Tuintips

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om zonnepanelen op een plat dak te installeren. Hebben zonnepanelen niet een lichte helling nodig om zonlicht goed op te kunnen vangen? Ja, maar ook dat kan op een plat dak! Juist wanneer je een plat dak hebt is het mogelijk om energie te besparen door zelf zonne-energie op te wekken. Hoe? Dat lees je hier.

Hoe kan dat precies? Zonnepanelen op een plat dak
Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om zonnepanelen op een plat dak te hebben vanwege het gebrek van een helling. Zonnepanelen moeten inderdaad een beetje schuin staan om optimaal zonlicht op te vangen. Er zijn echter heel veel verschillende mogelijkheden wanneer je een plat dak hebt om dit aan te passen. Verschillende montagesystemen maken het mogelijk om de zonnepanelen te kantelen en in positie te houden. Zo ben je vrij om te kiezen op welke kant jij je zonnepanelen richt in tegenstelling tot sommige schuine daken, waar je afhankelijk bent van de helling en positie van jouw dak.

Voordelen zonnepanelen plat dak
Wie dacht dat zonnepanelen op een plat dak niet gaat werken heeft het goed mis. Er zitten namelijk een aantal voordelen aan het hebben van zonnepanelen op een plat dak. Om te beginnen zijn de zonnepanelen op een plat dak minder zichtbaar. Dat is prettig als je stiekem de zwarte panelen op je dak toch niet zo mooi vindt.
Een ander groot voordeel van zonnepanelen op een plat dak is de eenvoudige installatie vergeleken met een hellend dak. Een plat dak heeft simpelweg minder obstakels zoals dakkapellen of schoorstenen. Tot slot brengen zonnepanelen op een plat dak economische voordelen met zich mee. Zonnepanelen op een plat dak zijn sneller terugverdiend. Dat komt doordat zonnepanelen op een plat dak makkelijker in een bepaalde hoek naar de zon te richten is. Zo haal jij het meeste rendement uit jouw zonnepanelen!

Hoe zit het qua rendement?
Mensen kiezen voor zonnepanelen om duurzamer te leven en bij te dragen aan het milieu. Uiteraard wil je ook dat het jou financieel iets oplevert. Daar komt het rendement van de zonnepanelen bij kijken. De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend door het totaal aantal wattpiek (Wp) te vermenigvuldigen met 0,85 kilowattuur (kWh). Dit is de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel met 1 wattpiek per jaar. Over het algemeen hebben zonnepanelen op een plat dak een hoog rendement. Dit is fijn voor de terugverdientijd. Een belangrijke reden voor het hoge rendement van zonnepanelen op een plat dak is doordat de zonnepanelen op een plat dak sneller koelen doordat er op een plat dak meer ruimte onder de zonnepanelen mogelijk is.

Om daadwerkelijk te spreken van rendabiliteit moet er rekening gehouden worden met een aantal zaken zoals hoeveel pv-panelen je hebt. Dit bepaalt voor het grootste deel of de zonnepanelen rendabel zijn. Te veel zonnepanelen is bijvoorbeeld niet rendabel. Ook hoe de panelen geplaatst zijn en hoeveel zon ze opvangen is belangrijk om de rendabiliteit te bepalen. Een professionele installateur kan je helpen met het maken van de beste berekeningen.