Tuintips

Iedereen die wel eens in Ibiza is geweest weet hoe zo’n parel het van een eiland is. De typische hippiemarkt, de prachtige baaitjes en natuurlijk: de tuinen met een bohemian uitstraling. Deze tuinen kenmerken zich met wit gestucte muren, rotan accessoires en fraaie tuinmeubelen. Toch hoef je niet per se naar Ibiza af te reizen om te kunnen relaxen in zo’n tuin. Je kunt namelijk ook jouw eigen achtertuin de Ibiza-looks geven. Hieronder geven we je een aantal tips.

Gebruik natuurlijke materialen
Een Ibiza-tuin straalt rust uit. En rust creëer je met natuurlijke materialen. Gebruik dus in de basis van jouw nieuwe tuin natuurlijke materialen zoals een schutting van riet en een loungeset van bamboe of hout. Zo zijn oud hout en steigerhout helemaal hip in een Ibiza-tuin. Deze materialen zijn robuust en geven het stoere randje aan jouw tuin. Het is in ieder geval belangrijk om té strak en té nieuw over te slaan, want dit kan averechts werken.

Een opvallende zithoek
Een Ibiza-tuin is geen Ibiza-tuin als er geen opvallende zithoek aanwezig is. Deze zithoek moet uitnodigend zijn, waar je met een cocktail in de hand wel wat uurtjes kunt vertoeven. Zo kun je kiezen voor een loungebank of een complete loungeset gemaakt van hout of aluminium in een lichte kleur. Stijl deze zithoek af met lekkere kussens voor extra gezelligheid. Een Ibiza-waardige loungeset kopen kan bij Kees Smit Tuinmeubelen.

Witte accenten
Ibiza staat bekend om hun wit gestucte muren. Jij kunt dat ook in jouw eigen tuin doen, of je kunt een muur wit verven. Als je de muren onaangeraakt wil laten, kun je ervoor kiezen om de lichte kleuren terug te laten komen in de rest van de tuin. Denk bijvoorbeeld aan witte kussens in de loungeset, witte gordijnen, witte bloempotten en witte tegels. Misschien denk je dat dit te veel van het goede is, maar deze lichte kleuren zorgen juist voor de Mediterrane sfeer.

Plaats een pergola
Een pergola is een houten constructie die diepte aan jouw tuin geeft. Het is dus een echte toevoeging, vooral voor een Ibiza-tuin. Je kunt hier namelijk veel klimplanten omheen plaatsen en planten aan ophangen. Om de pergola een Ibiza-look te geven kun je er een schaduwdoek omheen spannen. Zo heb je een aparte ruimte in de tuin zonder dat deze volledig wordt afgesloten.

Genoeg planten
Wat is een tuin zonder planten? Niets! Voeg daarom aan jouw Ibiza-tuin planten toe. Heel veel planten. Vooral planten die een zomers gevoel opwekken zijn perfect voor jouw achtertuin. Denk bijvoorbeeld aan een cactus. Zorg er wel voor dat deze cactus bestemd is tegen winters weer. Ook een Yucca, een olijfboom en een Agave zijn typisch Mediterrane planten. Daarnaast is bamboe een echte eyecatcher die zeker niet mag ontbreken in jouw Spaanse tuin. Voor de pergola zijn onder andere de blauwe regen, de witte druif en de witte regen perfect.

De juiste accessoires
De Ibiza-tuin begint al vorm te krijgen, maar met de juiste accessoires zorg jij voor de finishing touch. Kies daarom voor accessoires met een neutrale kleur die niet te veel de aandacht trekken, maar wel een toevoeging zijn voor jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan een buitenvloerkleed gemaakt van jute, wapperende gordijnen bij de pergola of een grote hanglamp gemaakt van riet. Ook verlichting mag niet ontbreken in het zitgedeelte. Hiermee maak je de zithoek een stuk gezelliger. In de rest van de tuin is verlichting net zo belangrijk: zo creëer jij het strandgevoel in jouw Ibiza-tuin. Hang bijvoorbeeld een lichtsnoer op in de boom, aan de schutting of onder de overkapping. Ook zorgen lantaarns voor gezelligheid, net als een dienblad vol met kaarsen.