Tuintips

Wist je dat het drinkwater dat bij jou thuis uit de kraan komt, eerst als zoet water uit de lucht is komen vallen? Daarna wordt het uiteraard gezuiverd! Gemiddeld valt er per jaar zo’n 80 centimeter regen in ons kikkerlandje en dat wordt steeds een beetje meer. Het KNMI heeft dit voorspelt aan de hand van de metingen die zij doen sinds 1910. Regenwater is dus nuttig te gebruiken en het zou zonde zijn als we dit niet zouden doen. Jij kunt dit overigens ook doen, door het aanschaffen van een regenton. We vertellen je de grootste voordelen van het hebben van een regenton in jouw tuin.

Voorbereid op extreme weersomstandigheden
We hebben steeds vaker te maken met hevige en korte buien in Nederland. Doordat het regenwater vaak niet heel erg snel in de boden kan zakken, ontstaat er regelmatig wateroverlast. Het gebruik van hippe, duurzame regentonnen kan dan helpen om een deel van het water op te vangen. Ook komt het steeds vaker voor dat we langere periodes van droogte en warmte in gaan, waardoor water schaarser is. Heb je water in de regenton dan weet je tenminste zeker dat je je planten kunt voorzien van water. Een sproeibeurt kost ieder kwartier gemiddeld zo’n 100 liter water, dus dat geld houd je in je zak als je je regenton hiervoor in zet.

Regenwater is gratis
Waarom zou je je schone drinkwater gebruiken (tegen betaling), als je (gratis) gebruik kunt maken van regenwater? Minder drinkwater gebruiken zorgt voor een lagere rekening en dat is voor iedereen prettig. Je plaatst met gemak een regenton in je eigen tuin en deze hoeft niet heel erg groot te zijn. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en ook nog eens van verschillende materialen. Er zijn overigens zelfs gemeenten die subsidies geven voor het aanschaffen van een regenton. Goed om dit eventjes te checken dus!

Water uit de regenton is beter voor de tuin
Water uit de regenton is beter voor de tuin omdat hier geen kalk in zit. Waar mensen kalk goed kunnen gebruiken, worden de planten er minder blij van. Overigens kun je water uit de regenton ook prima gebruiken voor het wassen van je ramen en de auto. Weinig kalk in het water betekent dat er geen strepen zullen ontstaan.

Een regenton is goed voor het milieu
Regenwater opvangen is goed voor het milieu. Gemiddeld gebruikt een persoon 120 liter drinkwater per dag en in  warme periodes stijgt dit vaak tot 150 liter. Met een regenton gebruik je minder leidingwater, wat ervoor zorgt dat er minder grondwater hoeft te worden opgepompt. Dit zorgt ervoor dat de bodem en natuur minder ‘last’ hebben van ons, de mensen.