Tuintips

Ga je verhuizen? Leuk! Een nieuw huis kan ontzettend veel woongeluk met zich meebrengen. Vind jij het ook zo leuk om bezig te zijn met inrichten? Veel mensen kunnen uren nadenken over de perfecte indeling met bijbehorende accessoires. Voor anderen is de inrichting van een woning juist een hele opgave. Wat in ieder geval belangrijk is bij de inrichting van een huis, is om de basis op orde te hebben. Benieuwd hiernaar en naar andere tips? Lees dan gauw verder! De basis

De basis van je huis zijn bijvoorbeeld de wanden, het plafond en de vloer. Zorg ervoor dat je als eerst hierover nadenkt. Het is namelijk bijna niet te doen om een nieuwe vloer te leggen, wanneer je alle meubels al hebt gekocht en hebt geplaatst in je woning. First things first, dus! Het is het meest handig om de vloer te plaatsen voordat e gaat verhuizen. Zo kun je je meubels eerst nog elders plaatsen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de wanden. Denk goed na over de kleur van de wanden en zorg ervoor dat dit een van de eerste dingen is die je aanpakt in je huis. Ook voor wanden geldt dat je dit niet snel zult aanpassen als je huis al grotendeels is ingericht.
Eerst volgen nu enkele tips over de ruimtes binnen je huis:

1. De keuken
Ook de keuken is een ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Het is bij een keuken belangrijk dat deze voldoet aan jouw wensen qua stijl. Wil je een moderne keuken? Of houd je meer van een landelijke of industriële stijl? Het is goed om daarover na te denken. Een moderne keuken is bijvoorbeeld meestal wit of zwart. Je kunt een kiezen voor wat meer kleur in je keuken, om er een wat vrolijkere ruimte van te maken. Denk ook na over de raamdecoratie voor de keuken. Het is fijn om natuurlijk voldoende licht te hebben, maar grote ramen zijn soms weer lastiger om schoon te maken. Houd daar dus ook rekening.

2. De badkamer
De badkamer is een ruimte waar mensen komen om te ontspannend. Is de badkamer klein? Je kunt ervoor zorgen dat deze groter lijkt door er een glazen douchewand in te zetten. Ook kun je kiezen voor meubels die als het ware zweven. Dat doe je ze door ze aan een muur te monteren, in plaats van ze op de grond neer te zetten. Daardoor kun je extra veel spullen kwijt! Kies ook voor verlichting die goed past bij de indeling.

3. Loze ruimtes
Het is bij de indeling van een woning goed om ook loze ruimtes te benutten. Vaak wordt er niks gedaan met loze ruimtes, terwijl je er veel mee kunt doen. Een voorbeeld is de ruimte onder een trap. Je kunt daar bijvoorbeeld een kast van maken en daarin speelgoed doen van kinderen. Ook kun je er een voorraadkast van maken waar je eten in bewaart dat lang goed is. Je zou er ook plankjes in kunnen maken, zodat het een schoenenkast wordt. Ideaal!

4. Materialen
Je wilt natuurlijk niet dat de woonkamer de hele tijd galmt. Dat geeft namelijk een vervelend effect. Om dat voorkomen, is het aan te bevelen om kussens en gordijnen en vloerkleden te komen. Naast dat dit warm en knus staat, zorg je er ook voor dat er geen echo in je ruimte komt. Dat is erg fijn!

Hier volgen tips voor buiten je huis:

1. Je tuin
In de zomer zul je waarschijnlijk veel vaker in je tuin zitten dan in de winter. Hoe fijn is het om tijdens lange zomeravonden uitgebreid te tafelen in je eigen tuin of lekker tot rust te komen door een goed boek te lezen. Schaf bijvoorbeeld een fijn bankje aan met leuke kussens en zet die in de hoek van je tuin neer. Koop wat leuke lichtjes erbij en een knus buitenkleed en wedden dat je elke avond in je tuin te vinden bent!? Geniet ervan!

2. Uitbouw
Wanneer je behoefte hebt aan meer ruimte in je woning, is het een idee om te gaan uitbouwen. Dit is een ingrijpende en vaak ook dure verandering. Je moet hiervoor met verschillende zaken rekening houden, zoals de isolatie van de ruimte, dakbedekking, de ramen, de binnenkant van de aanbouw en de fundering. Je krijgt hier gelukkig wel veel voor terug: naast het comfort van meer ruimte, stijgt je huis er ook van in waarde.

3. Deuren
Wil je meer lichtinval in je huis? Kies dan voor openslaande deuren. Dit zorgt er ook voor dat je huis er groter uitziet dan hij is. Als je je eigen deur wil gaan installeren, is het belangrijk ook rekening te houden met het deurbeslag. Deurbeslag is eigenlijk de verzamelnaam voor alles wat te maken heeft bij, in en rond een deur. Dat zijn onder andere deurbellen, deurklinken, sloten en scharnieren. De keuze voor een bepaald type deurbeslag heeft invloed op het beeld van een ruimte. Daarom is de keuze voor deurbeslag heel belangrijk. Als je deur een buitendeur is, is het bijvoorbeeld goed om te kiezen voor de installatie van veilig deurbeslag. Als je dit niet doet, kunnen inbrekers gemakkelijker je huis binnenkomen. Dat is uiteraard iets dat je wil voorkomen.

De meubels
Als de vloer, het plafond en de muren naar wens zijn, kun je beginnen met de meubels. Het is aan te raden om eerst de grote meubels te plaatsen en op de juiste manier neer te zetten. Daarna is het handig om per kamer te werk te gaan. Welke kleinere meubels staan het mooist op welke plek? Het voordeel van kleinere meubels is dat deze vaak niet zo zwaar zijn en dus makkelijker zijn om te verplaatsen. Met grote meubels doe je dit niet zo gauw.

Accessoires
Hierna is het tijd om accessoires in je huis te plaatsen. Denk aan leuke kussens voor op je bank of voor op de stoelen, en aan bijvoorbeeld een schapenvacht voor op je bank. Ook een vloerkleed kan voor veel gezelligheid in je woning zorgen. Dat geldt ook voor kaarsen of een schilderij of poster aan je wand.

Planten
Planten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in de meeste interieurs. Wist je dat planten ook erg gezond zijn om in huis te hebben? Reden om wat groen in huis te halen dus! Het staat het rustigst wanneer je de planten over de hele ruimte verdeelt, dus niet alleen in de vensterbank bijvoorbeeld. Kies voor leuke planten in je hal, op je eettafel, in de keuken en in andere kastjes van je huis. Dit zorgt voor balans in je huis. Bang dat het verzorgen van planten niet aan jou is besteed? Tegenwoordig zijn er ook steeds meer kunstplanten die bijna niet van echt zijn te onderscheiden. De moeite dus om uit te zoeken! Er zijn ook andere redenen waarom planten zo’n goed plan zijn:

1. Gezond
Zoals gezegd zijn planten goed voor je gezondheid. Dat zit zo: door planten in je huis, verbeteren de luchtvochtigheid. Ook produceren planten zuurstof. Dat komt doordat planten je woning met lucht vullen, doordat ze koolstofdioxide in zuurstof omzetten. Daarnaast hebben planten ook een kalmerend effect. Het is namelijk aangetoond dat je door een groene kleur rustiger wordt.

2. Prijs
Een andere reden waarom je planten moet aanschaffen voor in je huis, is dat het eigenlijk best een goedkope manier is om je huis wat kleur te geven. Voor maar een paar euro kun je namelijk al een mooie plant kopen. Als je bijvoorbeeld een hoge ruimte hebt in je huis, kan het soms lastig zijn om de ruimte goed te benutten. Daarbij kosten grote meubels ook vaak veel geld. Een hoge plant is dan een ideale optie! Grotere planten zijn natuurlijk wel wat duurder dan kleinere planten, maar je kunt ook een kleine plant kopen en die laat uitgroeien tot een grotere plant. Je moet er dan natuurlijk wel op letten dat je een plant aanschaft die het in zich heeft om groter te worden. Ook is het dan handig om voor een plant te gaan die redelijk snel groeit. Je kunt bijvoorbeeld een stekje van een pannenkoekenplant laten groeien tot een groot exemplaar. Deze plant ziet er ook nog eens ontzettend leuk uit!

3. Variatie
Het leuke aan planten is dat er zo ontzettend veel van zijn. Heb je bijvoorbeeld groene vingers en vind je het een uitdaging om planten te verzorgen? Dan kun je verschillende planten in huis halen die allen een andere verzorging nodig hebben. Maar heb jij daar juist helemaal geen zin en tijd voor? En is het jou wel eens overkomen dat je planten dood gingen? Dan is er alsnog niets aan de hand. Er zijn planten, zoals de cactus, die erg weinig water nodig hebben. Maar ook zijn kunstplanten een hele goede optie. De kunstplanten van tegenwoordig zijn namelijk niet meer van echt te onderscheiden en zien er prachtig uit. Je hebt ze in alle soorten en maten. Het voordeel van een kunstplant bovendien dat je deze niet van water of andere verzorging hoeft te voorzien. Dat scheelt een hoop werk. Ideaal, zeker in een woning waar je zelf misschien niet vaak bent!

Veel woonplezier!