Groente en Fruit

Steeds vaker worden producten uit de supermarkt teruggeroepen vanwege mogelijke besmettingen. Ook weten we steeds minder goed waar ons eten vandaag komt. Dit zijn goede redenen om je eigen groente en fruit te gaan kweken. Daarnaast zijn er nog veel andere redenen om groente en fruit te kweken. Wat jou reden ook is, hier lees je hoe je kunt beginnen met het kweken van groente en fruit.


Redenen om te beginnen met kweken

Door de inflatie is ook fruit en groente een stuk duurder gewordt. Zelf groente en fruit kweken is veel goedkoper. Daarnaast smaakt groente en fruit vaak lekkerder als je het zelf hebt gemaakt. Tevens bevat groente en fruit uit je eigen kas of tuin geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden. Je eigen fruit en groente kweken is daarnaast goed voor je gezondheid. Door het tuinieren beweeg je namelijk veel meer. Dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je mentale gezondheid. Voor sommige mensen werkt tuinieren erg rustgevend en vermindert het stress. Door al het fruit en groente in je tuin of kas kan je onbewust ook meer groente of fruit eten, doordat je af en toe iets plukt en opeet tijdens het tuinieren.


Wat kan je zelf kweken?

In een moestuin kan je een grote variëteit qua gewassen kweken. Denk hierbij aan bloemkool, sperziebonen, snijbonen, peulen, erwten en spruiten. In een kweekkas kan je ook veel verschillende soorten fruit en groente planten. Zo kan je onder andere de volgende gewassen kweken: vroege bloemkool, paprika, maïs, radijsjes, sla, rabarber, witlof, aubergines en late prei.


Zorg voor de juiste benodigdheden

Met een moestuin kan je groente en fruit kweken. Een nadeel van een moestuin is dat je hierdoor niet het hele jaar fruit en groente kunt kweken. Je bent immers afhankelijk van het weer. Een makkelijke oplossing hiervoor is een kweekkas. Met kweekkassen kan je al vroeg in het seizoen zaaien. Met de kweekkas kan je een beter klimaat nabootsen, waardoor je eerder kunt oogsten en sterkere planten krijgt. Afhankelijk van of je kiest voor een moestuin of een kweekkas heb je bepaalde materialen nodig. Denk hierbij aan een kweektafel, kweekbak, klimplant geleider, grondzeef, compostbak en binddraad. Je kunt ook complete kweeksets aanschaffen. Zo weet je zeker dat je alles aanschaft wat je nodig hebt.

Daarnaast is het belangrijk om je gewassen onder te verdelen in soorten gewassen: peulvruchten, bladgroenten, vruchten, bol- en knolgewassen en koolsoorten. Dit geldt voor gewassen in een moestuin en in een kweekkas. Heb je nog weinig ervaring met kweken? Lees je dan goed in en vraag tips aan mensen met ervaring. Dan kan je beginnen met een goede start.