Tuinonderhoud

Een tuin is vaak een meerwaarde aan een woning, maar afhankelijk van de grootte is er ook wel onderhoud aan. Goede en kwaliteitsvolle materialen zorgen ervoor dat het onderhoud vlot verloopt waardoor je extra lang kan genieten van een mooie tuin. Lees hier welk gereedschap je niet mag missen!

Voor- en nadelen van een zitmaaier
Meestal heb je bij een tuin het meeste werk met het maaien van het gras. Welke soort grasmaaier je aankoopt, hangt af van de grootte van je tuin. Heb je een kleine tuin of weinig gazon, dan kan je voor een handmatige grasmaaier kiezen. Deze maait het gras wanneer je er mee rondwandelt. De messen van de maaier draaien rond een as waardoor ze het gras afsnijden op een bepaalde hoogte.

Heb je een relatief grote tuin, dan kan je best opteren voor een zitmaaier. Het grote voordeel van een zitmaaier is dat je op het toestel kan zitten. Je hoeft niet gebogen achter de maaier aan te lopen. Het is dus veel beter om rug- en nekklachten te voorkomen. Daarnaast gaat het maaien van een gazon ook veel sneller met een zitmaaier. Het grootste nadeel is dat het natuurlijk wel wat plaats in beslag neemt. Om ervoor te zorgen dat de zitmaaier lang meegaat, kan je hem best ook overdekt stockeren. Een zitmaaier aankopen is een grote investering, je wil er dan ook zo lang mogelijk gebruik van kunnen maken.

Waarom een haagschaar gebruiken?
Wanneer je tuin is afgebakend met een haag, heb je ook heel wat onderhoud hieraan. Het is aan te raden om een haag voor de warme zomermaanden volledig kort te snoeien en een tweede keer op het einde van de zomer. Tijdens de wintermaanden kan je dit best niet doen omdat de takken dan veel minder goed herstellen.

Om je haag te snoeien, kies je best voor een goede haagschaar. Vandaag de dag heb je verschillende mogelijkheden bij de aankoop van een nieuwe haagschaar. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze om voor een haagschaar op steel te gaan. Hiermee kun je voornamelijk hagen die hoog zijn goed snoeien. Hou er wel rekening mee dat een haagschaar op steel relatief zwaar in gewicht is.

Daarnaast kan je ook de lengte van het snijblad kiezen. In de meeste winkels heb je keuze van veertig tot tachtig centimeter. Wanneer je grote hagen hebt, kan je dus best kiezen voor een langer werkblad om een grotere oppervlakte in een keer te bestrijken. Een laatste keuze die je ook nog moet maken, is een schaar op benzine, batterij of op elektriciteit. Elke aandrijving heeft zijn voor- en nadelen waardoor het belangrijk is om op voorhand te bepalen wat voor jou het eenvoudigste werkt.