Bomen en hagen

Je herkent het meteen: je ligt heerlijk te slapen tijdens een koele zomernacht, tot je plots wakker wordt gemaakt door een hoog piepgeluid. Ja hoor: er is weer een muisje binnengedrongen. Je kunt die nachtrust wel vergeten nu!
Ongedierte in en rondom het huis is een veel voorkomend probleem. Knaagdieren, zoals ratten en muizen vermenigvuldigen zich razendsnel en vinden hun nieuwe broedplaats in zolders, boven het plafond of in de spouw. Dit is een probleem, aangezien ongedierte vaak ziektes met zich meebrengt. Daarnaast wordt niemand vrolijk van rat uitwerpselen overal door het huis!
Er zijn veel verschillende manieren om van deze ongewenste bezoekers af te komen. Bijvoorbeeld met speciale vallen of soorten rattengif. In deze blog gaan we een paar oplossingen bij langs en leggen we uit hoe ze werken.

Vallen
Laten we beginnen met een klassieker: de val. Vallen werken meestal heel snel. Hier is een rijtje van de verschillende vallen die vaak gebruikt worden:

  • Muizenklem: Een klem wordt al decennia gebruikt om knaagdieren mee te vangen. Plaats eerst voedsel om het gedierte te lokken. Als het dier op de val gaat staan gaat de klem automatisch naar beneden. Pats! Te pakken.
  • Elektrische val: Een elektrische val zorgt ervoor dat het ongedierte snel sterft door elektrocutie. Ze lijden dus niet.
  • Lijmplaat: Een snelle en eenvoudige oplossing om gedierte te vangen en uit je huis te halen.
  • Geur: Bepaalde ongedierte zoals muizen en ratten kun je verjagen met specifieke geuren. Pepermuntolie of theezakjes blijken zeer effectief te zijn om ongedierte mee weg te jagen.

Ratten- en muizengif
Een ander zeer effectieve manier om ongedierte zoals muizen en ratten te verdelgen is gif. Wist je dat rattengif en muizengif in principe hetzelfde is? Rattengif werkt op basis van een antistollingsmiddel, namelijk anticoagulantia. Dit middel is een bloedverdunner dat de bloedstolling van een rat flink moet ontregelen. Om het middel veilig uit te kunnen zetten, wordt speciaal muizengif in lokdozen geleverd.
Het is belangrijk dat het de muis of rat meerdere keren van het gif eet. Dit komt doordat een muis anders resistentie opbouwt voor het gif. Vroeger werd acuut werkend muizengif gebruikt. Echter bleek dit een zeer ineffectieve methode te blijken: knaagdieren kregen aasschuwheid, waardoor ze niet snel geneigd waren om het gif te blijven consumeren. Daarnaast is acuut werkend gif zeer wreed.

Ongedierte in de tuin
Ongedierte uit de tuin verjagen is een stuk lastiger dan ze uit je huis jagen. Dit komt mede doordat ze zich makkelijk kunnen verstoppen of verschuilen onder bijvoorbeeld je tuinplanten of in het gras.
Om toch te voorkomen dat ongedierte van je tuin hun nieuwe huis maken, raden wij aan om rondom de tuin een soort barrière te creëren. Dit kan op verschillende manieren. Voor een fysieke blokkade raden wij plastic borders aan. Stevige hekken zonder tussenruimtes werken ook vrij effectief.
Wil je liever een middel gebruiken dat minder fysiek opvallend is? Kies dan voor kruiden. Strooi bijvoorbeeld kamille, lavendel of munt rondom je tuin. Ongedierte zoals muizen hebben hier namelijk een hekel aan. Ten slotte is het misschien verstandig om je tuin zo kaal mogelijk te houden. Zo geef je het ongedierte nergens om te schuilen!

Voorkom ongedierte door deze middelen te gebruiken
Wil je er voor zorgen dat ongedierte je huis niet meer in kunnen komen? Gebruik dan één of meer van de genoemde middelen in deze blog. Ook is het verstandig om het hele huis te checken voor gaten in de muren, plafonds, etc. Door deze te vullen of blokkeren, komt ongedierte je huis niet meer in!
Hopelijk heb jij wat gehad aan deze uitleg en tips. Blijk je toch een plaag in of rondom je huis te hebben? Schakel dan een professionele verdelger in. Hoe dan ook, we wensen je succes met het verdelgen van het ongedierte!