Tuintips

In een moderne tuin is een vlonder bijna niet meer weg te denken. Als je veel van de buitenlucht wilt gaan genieten, is het perfect om een vlonder te bouwen. Deze vlonder zorgt in eerste instantie voor een zeer leuke uitstraling. Daarnaast is de vlonder een kleine verhoging, waardoor het perfect aansluit bij de woning. Tevens heb je zo minder last van ongedierte en als het bijvoorbeeld veel heeft geregend. De vlonder kun je gemakkelijk in de tuin maken. Er komt namelijk geen grote fundering aan te pas, maar enkel houten planken die je gemakkelijk met vlonderschroeven vast kunt zetten. In dit artikel willen we je graag vertellen hoe je een vlonder voor je tuin kunt realiseren.

Afmetingen bepalen van het terras
Voordat je gaat beginnen met het realiseren van de vlonder, ga je de plek bepalen. Je zorgt ervoor dat je de precieze plek weet waar je de vlonder wilt gaan plaatsen. Het is handig om dit stuk af te bakenen met bijvoorbeeld een stok en touw. Op deze manier zie je precies hoe groot de vlonder wordt die je wilt gaan plaatsen en hoe dit in de tuin er uit ziet. Vervolgens kun je een goede inschatting maken hoeveel hout, worteldoek en zand je nodig hebt voor de vlonder te realiseren.

Behandelen van het hout
Voordat je aan de slag gaat met het hout, is het belangrijk dat je het hout behandeld met een beits. Dit zorgt ervoor dat het hout beschermt is tegen verschillende weersinvloeden. Hout kan bijvoorbeeld erg beschadigen als het veel in contact komt met water. Er kan dan namelijk houtrot optreden. Hierdoor wordt het hout erg zacht en kan het grote gevolgen hebben voor de constructie. Zorg er daarom altijd voor dat je het hout goed behandeld alvorens je er mee aan de slag gaat.

De grond bewerken en plaatsen van worteldoek
Nadat je de afmetingen van de vlonder bepaald hebt, ga je aan de slag met de grond te bewerken. Het is aangeraden om de grond ongeveer 15 centimeter diep af te graven. Vervolgens vul je dit op met ophoogzand. Uiteraard stamp je het nieuwe zand goed aan voor een vlakke ondergrond. Vervolgens kun je de rubberen matten leggen voor de fundering. Als je deze hebt gelegd, kun je de balken van de fundering er bovenop leggen. Vervolgens is het tijd om het worteldoek te plaatsen. Het worteldoek zorgt ervoor dat er geen planten en onkruid kan groeien onder de vlonder. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat de vlonder altijd vrij toegankelijk blijft.

Het frame bouwen
Heb je de fundering van de vlonder gebouwd? Dan is het tijd om het frame te gaan bouwen. Je legt hiervoor de de balken op de grond en schroef deze vast met vlonderschroeven. De balken zorgen voor een geraamte van de vlonder, waardoor je gemakkelijk de vlonderplanken kunt plaatsen.

De vlonder realiseren
Heb je het frame van de vlonder gebouwd? Dan is het tijd voor de laatste stap. Je gaat nu namelijk de vlonderplanken op de balken vastmaken. Je kunt er zelf voor kiezen of je de vlonderplanken horizontaal of verticaal op de balken bevestigd. Zorg er wel voor dat de planken op een goede manier bevestigd worden. Hiervoor is het verstandig om vlonderschroeven te gebruiken. Daarnaast moet je natuurlijk voor het hele project het juiste gereedschap gebruiken. Dit zorgt er direct voor dat je zeker weet dat je de vlonder op een juiste manier in elkaar zet. Weet je niet zeker of het gaat lukken? Kijk dan of je online een vlonder bouwtekening kunt vinden!